Englantilaiset skonssit pilkuttuvat voikukilla keväisiksi. Niiden kanssa tarjotaan voikukilla maustettua marmeladia.
Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Voikukkaskonssit
15 min + 12 min . helppo . 5 e
8–10 kpl
2 dl pienen voikukan terälehtiä (vain keltaisia osia)
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
75 g kylmää voita
1 prk (200 g) ranskankermaa
Voiteluun:
maitoa
Tarjoiluun:
voikukkamarmeladia (ohje sivulla 86), kermavaahtoa
1. Nypi voikukan terälehdet siten, ettei mukaan tule vihreitä osia. Huuhtele ja kuivaa terälehdet.
2. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola keskenään. Nypi joukkoon kuutioitu voi. Lisää ranskankerma ja terälehdet.
3. Taputtele taikina noin 2 cm paksuksi levyksi leivinpaperin päälle. Ota muotilla (Ø noin 6 cm) ympyröitä. Voitele maidolla.
4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, tai kunnes skonssit ovat kauniin värisiä.
5. Tarjoa voikukkamarmeladin ja kermavaahdon kanssa.
Voikukkamarmeladi
15 min + 1 t . helppo . 1 e
8–10 annosta
2 dl vettä
2 ½ dl voikukan terälehtiä (vain keltaisia osia)
2 ½ dl hillosokeria
2 tl (luomu)sitruunan kuoriraastetta
1. Nypi voikukan terälehdet siten, ettei mukaan tule vihreitä osia. Huuhtele terälehdet.
2. Kiehauta vesi. Lisää terälehdet. Ota kattila pois lie-
deltä. Anna maustua 20 minuuttia.
3. Siivilöi terälehdet pois, säästä neste ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää sokeri. Anna kiehua keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä. Lisää sitruunan kuoriraaste. Anna jäähtyä.
Englantilaiset skonssit pilkuttuvat voikukilla keväisiksi. Niiden kanssa tarjotaan voikukilla maustettua marmeladia.
Parhaat voikukkaniksit!
Voikukka on villiyrttiummikolle helppo tunnistettava, ja se kasvaa ympäri Suomen. Poimiminen ei vaadi pitkää metsässä samoilua, vaan kukkia on helposti saatavilla.
Poimi aamulla, mahdollisimman kaukana ajoteistä tai koiranulkoilutusalueista.
Poimi mahdollisimman ehytlaitaisia, juuri puhjenneita, pieniä lehtiä, ne ovat vähiten karvaita.
Varjopaikoilla kasvaneiden kasvien sanotaan olevan vähiten kitkeriä.
Kerää voikukannuput hanskat kädessä, sillä nuput saattavat värjätä.
Huuhtaise lehdet ja kukat lävikössä kylmällä vedellä ennen käyttöä.
Lehtien kirpeyden uskotaan vähenevän, jos niitä liottaa noin 30 minuuttia ennen käyttöä suolavedessä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2