Artikkeli
Englantilaiset skonssit pilkuttuvat voikukilla keväisiksi. Niiden kanssa tarjotaan voikukilla maustettua marmeladia.

Englantilaiset skonssit pilkuttuvat voikukilla keväisiksi. Niiden kanssa tarjotaan voikukilla maustettua marmeladia.

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Voikukka yllättää! Leivo ihanat voikukkaskonssit ja tarjoa niiden kanssa voikuk­ka­mar­me­ladia

Voikukka, tuo keväinen rikkakasvi, yllättää monipuo­li­suu­dellaan. Nupuista, kukista ja pienistä terälehdistä kokataan ihania, juhlavia alkukesän ruokia.

Voi­kuk­kas­kons­sit

15 min + 12 min . help­po . 5 e

8–10 kpl

2 dl pie­nen voi­ku­kan te­rä­leh­tiä (vain kel­tai­sia osia)

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

3 rkl so­ke­ria

1 tl lei­vin­jau­het­ta

½ tl suo­laa

75 g kyl­mää voi­ta

1 prk (200 g) rans­kan­ker­maa

Voi­te­luun:

mai­toa

Tar­joi­luun:

voi­kuk­ka­mar­me­la­dia (oh­je si­vul­la 86), ker­ma­vaah­toa

1. Nypi voi­ku­kan te­rä­leh­det si­ten, et­tei mu­kaan tule vih­rei­tä osia. Huuh­te­le ja kui­vaa te­rä­leh­det.

2. Se­koi­ta jau­hot, so­ke­ri, lei­vin­jau­he ja suo­la kes­ke­nään. Nypi jouk­koon kuu­ti­oi­tu voi. Li­sää rans­kan­ker­ma ja te­rä­leh­det.

3. Ta­put­te­le tai­ki­na noin 2 cm pak­suk­si le­vyk­si lei­vin­pa­pe­rin pääl­le. Ota muo­til­la (Ø noin 6 cm) ym­py­röi­tä. Voi­te­le mai­dol­la.

4. Pais­ta 225-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 12 mi­nuut­tia, tai kun­nes skons­sit ovat kau­niin vä­ri­siä.

5. Tar­joa voi­kuk­ka­mar­me­la­din ja ker­ma­vaah­don kans­sa.

Voi­kuk­ka­mar­me­la­di

15 min + 1 t . help­po . 1 e

8–10 an­nos­ta

2 dl vet­tä

2 ½ dl voi­ku­kan te­rä­leh­tiä (vain kel­tai­sia osia)

2 ½ dl hil­lo­so­ke­ria

2 tl (luo­mu)sit­ruu­nan kuo­ri­raas­tet­ta

1. Nypi voi­ku­kan te­rä­leh­det si­ten, et­tei mu­kaan tule vih­rei­tä osia. Huuh­te­le te­rä­leh­det.

2. Kie­hau­ta vesi. Li­sää te­rä­leh­det. Ota kat­ti­la pois lie-
del­tä. An­na maus­tua 20 mi­nuut­tia.

3. Sii­vi­löi te­rä­leh­det pois, sääs­tä nes­te ja kaa­da se ta­kai­sin kat­ti­laan. Li­sää so­ke­ri. An­na kie­hua kes­ki­läm­möl­lä noin 5 mi­nuut­tia. Ota kat­ti­la pois lie­del­tä. Li­sää sit­ruu­nan kuo­ri­raas­te. An­na jääh­tyä.

Englantilaiset skonssit pilkuttuvat voikukilla keväisiksi. Niiden kanssa tarjotaan voikukilla maustettua marmeladia.

Englantilaiset skonssit pilkuttuvat voikukilla keväisiksi. Niiden kanssa tarjotaan voikukilla maustettua marmeladia.

Par­haat voi­kuk­ka­nik­sit!

Voi­kuk­ka on vil­liyrt­tium­mi­kol­le help­po tun­nis­tet­ta­va, ja se kas­vaa ym­pä­ri Suo­men. Poi­mi­mi­nen ei vaa­di pit­kää met­säs­sä sa­moi­lua, vaan kuk­kia on hel­pos­ti saa­ta­vil­la.

Poi­mi aa­mul­la, mah­dol­li­sim­man kau­ka­na ajo­teis­tä tai koi­ra­nul­koi­lu­tu­sa­lu­eis­ta.

Poi­mi mah­dol­li­sim­man ehyt­lai­tai­sia, juu­ri puh­jen­nei­ta, pie­niä leh­tiä, ne ovat vä­hi­ten kar­vai­ta.

Var­jo­pai­koil­la kas­va­nei­den kas­vien sa­no­taan ole­van vä­hi­ten kit­ke­riä.

Ke­rää voi­ku­kan­nu­put hans­kat kä­des­sä, sil­lä nu­put saat­ta­vat vär­jä­tä.

Huuh­tai­se leh­det ja ku­kat lä­vi­kös­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä en­nen käyt­töä.

Leh­tien kir­pey­den us­ko­taan vä­he­ne­vän, jos nii­tä li­ot­taa noin 30 mi­nuut­tia en­nen käyt­töä suo­la­ve­des­sä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ