Artikkeli

Min­na Mart­tii­ni

Kuva Timo Kor­ho­nen

Koti ja keit­tiö 12/2014

Voiko vuokran korottaa yllättäen?

"Vuok­ra­ni nou­si yl­lät­tä­en. Voi­ko vuok­ra­nan­ta­ja ko­rot­taa vuok­raa­ni? Em­me ole so­pi­neet vuok­ran ko­rot­ta­mi­ses­ta mi­tään."

Vuok­ra­nan­ta­ja ei voi ko­rot­taa vuok­raa yk­si­puo­li­ses­ti. Vuok­ran tar­kis­ta­mi­ses­ta voi­daan  kui­ten­kin so­pia vuok­ra­so­pi­muk­ses­sa. Jos  tar­kis­tuk­ses­ta ei ole so­vit­tu, voi­vat vuok­ra­lai­nen  ja vuok­ra­nan­ta­ja yh­des­sä so­pia suu­rem­mas­ta vuok­ras­ta.

Vuok­ra­nan­ta­jal­la on myös vaih­to­eh­to ir­ti­sa­noa tois­tai­sek­si voi­mas­sa ole­va vuok­ra­so­pi­mus vuok­ran tar­kis­ta­mi­sek­si. Jos tois­tai­sek­si voi­mas­sa ole­vaa so­pi­mus­ta ei täs­tä syys­tä ha­lu­ta ir­ti­sa­noa, voi vuok­ra­nan­ta­ja saat­taa vuok­ran mää­rän tai mää­räy­ty­mis­tä kos­ke­van eh­don tuo­mi­ois­tui­men tut­kit­ta­vak­si. Tuo­mi­ois­tuin ar­vi­oi, on­ko vuok­ra koh­tuu­ton. Myös vuok­ra­lai­nen voi saat­taa vuok­ran tuo­mi­ois­tui­men tut­kit­ta­vak­si, jos hän kat­soo, et­tä vuok­ra on koh­tuu­ton.

Vuok­ran tar­kis­ta­mi­ses­ta voi­daan vuok­ra­so­pi­muk­ses­sa so­pia esi­mer­kik­si niin, et­tä se si­do­taan jo­hon­kin in­dek­siin. Käy­te­tyim­piä in­dek­se­jä ovat elin­kus­tan­nu­sin­dek­si ja ku­lut­ta­ja­hin­tain­dek­si, jot­ka ku­vaa­vat yleis­tä kus­tan­nus­ta­son ke­hi­tys­tä.

Vuok­ra voi­daan si­toa myös muu­hun pe­rus­tee­seen. Mah­dol­li­sia ovat esi­mer­kik­si pro­sent­ti- tai eu­ro­mää­räi­set taik­ka vas­tik­kee­seen si­do­tut pe­rus­teet. Pe­rus­te ja sen käyt­tö ei kui­ten­kaan saa joh­taa vuok­ra­lai­sen kan­nal­ta koh­tuut­to­muu­teen, ei­kä sen tule ol­la vuok­ra­nan­ta­jan yk­sin mää­rät­tä­vis­sä.

In­dek­sieh­to­ja tai edel­lä mai­nit­tu­ja por­ra­seh­to­ja käy­tet­tä­es­sä on so­vit­ta­va tar­kas­tu­sa­jan­koh­ta, jol­loin in­dek­si­ver­tai­lu teh­dään tai tar­kis­tus suo­ri­te­taan. Myös ko­ro­tuk­sen voi­maan­tu­lo­het­ki on mai­nit­ta­va. Vaik­ka vuok­ra­so­pi­muk­ses­sa oli­si mää­ri­tel­ty tar­kis­ta­mis- ja voi­maan­tu­lo­a­jan­koh­dat, on vuok­ra­nan­ta­jan suo­si­tel­ta­vaa myös erik­seen il­moit­taa vuok­ra­lai­sel­le ko­ro­te­tun vuok­ran mää­rä. Vuok­ra­lai­sel­le on kir­jal­li­ses­ti il­moi­tet­ta­va uu­si vuok­ra ja sen voi­maan­tu­lo­a­jan­koh­ta etu­kä­teen ai­na sil­loin, kun vuok­ra­nan­ta­ja voi so­pi­muk­sen mu­kaan mää­rä­tä ko­ro­tuk­sen ajan­koh­dan tai mää­rän, tai jos ko­ro­tus on vain vuok­ra­nan­ta­jan las­ket­ta­vis­sa.