Vilja on käsitellyt puulattian itse, se oli yllättävän haastavaa ensikertalaiselle.
Tea Honkasalo kuvat Martti Järvi
Kuin hobittikylä keskellä metsää, ajatteli Vilja nähdessään kesämajat ensimmäistä kertaa. Vilja oli asunut kesämajojen vieressä, mutta ei ollut koskaan aiemmin käynyt alueella.
– Kerran lähdimme kaverini kanssa lenkille ja löysimme kylän: ihastuin majoihin heti, Vilja kertoo.
Vierähti vuosi, ja sitten alkoi tapahtua: Viljan silloisen työkaverin äiti halusi myydä vähälle käytölle jääneen majansa. Se oli 1950-luvun alkuperäiskunnossa. Lattialla oli eristeenä vanhoja sanomalehtiä ja koko mökki haisi vahvasti homeelle.
– Pari vuotta ihmettelin, miten saisin rotiskosta asuttavan. Sitten päätin laittaa koko jutun uusiksi.
Muotoiltu terassi noudattelee kallion muotoa. Toiseksi ylimmän portaan alla on kylmäkellari.
Tiukat säännöt rajaavat mökkien koon ja muodon
Viljalla oli selkeä visio mökistä, ja osa ideoista oli hyvinkin lennokkaita. Arkkitehti Noora Kassinen ja rakentaja Filip Koskinen pitivät onneksi jalat maassa.
– Jos ei ollut helppoa ratkaisua, he auttoivat.
Kesämajoille on tarkat rakennustapaohjeet, jotka määräävät muun muassa pinta-alan ja harjakorkeuden. Tiukkojen rajojen puitteissa piti olla luova. Onneksi tyylisuuntaa ei ollut määritelty.
– En halunnut mummonmökkiä, vaan jotain hyvin modernia.
Kamiina lämmittää mökin nopeasti ja mahdollistaa ympärivuotisen mökkeilyn. Kamiina on Suomen sisustustakasta. Uudelleen maalattu tuoli on vanhasta mökistä. Kaapisto Kodin1:stä, matto Annon, takkapuukori Jotexista.
Isot ikkunat merelle päin
Vanha mökki avautui sisämaahan päin. Viljalle merinäköala oli tärkein. Siksi uuden mökin suuret ikkunat sijoitettiin merelle päin ja sallituista kahdestatoista neliöstä otettiin kaikki irti.
Vilja halusi satsata ekologisuuteen ja kestävyyteen. Eristykseen valittiin ekovillaa, ja mökki tehtiin pitkästä tavarasta paikan päällä. Arkkitehti auttoi materiaalivalinnoissa.
– Oli ihanaa, että oli ammattilaisia mukana projektissa. He osasivat kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin, Vilja toteaa.
Mökki valmistui koronakeväänä, kun Uudenmaan rajat suljettiin. Seinän sisään piilotettiin koronauutisia, joita sadan vuoden päästä voidaan ihmetellä.
Kalusteet on sijoitettu matalalle, näin tila tuntuu avarammalta. Parrujen päälle saa kätevästi isompaa tavaraa säilytykseen. Ikkuna toimii takaovena.
Ulkona riittää tilaa, sisään tuli vain välttämättömin
Vilja etsi Instagramista ideoita kompaktiin sisustamiseen. Pikkuinen mökki pysyy siistinä ja viihtyisänä vain siten, että kaikelle on suunniteltu oma säilytyspaikkansa.
Mökissä on vain välttämättömin: futonsänky, säilytyskaappi ja takka. Kaikki mahdollinen on siirretty ulos, kuten tiskaus, ruoanlaitto ja ruokasäilytys sekä istuinryhmä. Kattoparrut asennettiin sitä varten, että niiden päälle sai hyvää säilytystilaa isommille tavaroille.
Vanhasta mökistä Vilja sai idean kylmäsäilytysluukusta lattian alla. Nyt se siirrettiin ulkoportaisiin, jotta majan alusta saatiin hyötykäyttöön kokonaisuudessaan. Mökin alla sokkelissa on tilaa kesäkalusteille, suppilaudoille ja kellukkeille.
Kaappi on mökin ainoa säilytyskaluste. Siihen mahtuu kaikki tarvittava. Vilja on lasinpuhalluskurssilla puhaltanut maljakot itse.
Kesämaja lämpiää talvella kamiinalla
Mökki on ympärivuotisessa käytössä, vaikka alueen mökeissä ei ole juoksevaa vettä eikä sähköä. Kesällä vesi haetaan vesipisteistä, talvella tuodaan mukana. Viileällä ilmalla tehokas puukamiina lämmittää pikkumökin hetkessä.
– On kiva, että mökillä on aina jotain pientä tekemistä, mutta koko kesä ei mene taloa korjatessa ja pihaa hoitaessa. Minulle on tärkeää, ettei mökkeilystä tarvitse stressata.
Koska meri on lähellä, Vilja harrastaa suppaamista, uimista ja vesijuoksua. Vilja on tehnyt itse onkivavat, mutta saalista vielä odotellaan.
Alueella asuu paljon luonnonvaraisia eläimiä. Vilja on bongannut lumikon, saukon, haikaran, minkin, peuroja, sorsia ja oravaperheen. Mökkikin on peuran värinen.
– Mökkiä ideoidessa näin peuran ja ajattelin, että tuolla menee mökin väri.
Toimiva tiskipiste on ulkona mökin takana. Vanha hella on edellisestä mökistä. Vilja maalasi sen itse. Vesi on kätevästi juomasammiossa.
Vieraita voi kutsua monta, kun kaikki pääsevät koteihinsa yöksi
Kesämajayhdyskunta on hyvin yhteisöllinen alue. Kesäisin on tarjolla muun muassa puistojoogaa ja salsatunteja. Mökillä ei ole koskaan tylsää.
– On parasta, kun mökillä kuulee vastarannalta Helsingin elävän kesän, musiikin ja ihmiset.
Kun on kesämökki Helsingissä, kavereita on helppo kutsua grillaamaan.
– Paikan pieni koko ei ole ongelma, kun ei tarvitse miettiä yöpymistä. Kaikki pääsevät pääkaupunkiseudulla helposti yöksi kotiin. Täällä on ollut jopa 30 henkeä grillaamassa, ja hyvin mahduimme, Vilja nauraa.
Vilja viihtyy mökillä hyvin myös yksin. Silloin aika tuntuu pysähtyvän.
Värinsä mökki sai tontille ilmestyneestä peurasta. Tikkaat ovat vanhasta mökistä. Vilja maalasi ne. Kesäisin tikkaat toimivat pyykkinaruna.
Mökki
Kivinokassa Helsingissä, kesämaja 12 m² + varasto 2 m².
Asukas
27-vuotias Vilja. Instagramissa @viljahq
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2