JOHANNA VIREAHO KUVAT HANNA MARTTINEN
Valoa, kiitos!
Tarkkaile kodin valo-olosuhteita ja sijoita kasvit talveksi mahdollisimman valoisille paikoille. Osa kasveista sietää niukan valon olosuhteita hyvin, osalle lisävalo on elinehto.
Kasveille olisi hyvä tarjota valoa keskimäärin
1 000 luksia noin 10–12 tunnin ajan vuorokaudessa. Sen verran tuottaa 1 000 lumenin lamppu, jonka valoteho keskittyy yhdelle neliömetrille.
Kasvit kaipaavat yleensä lisävaloa lokakuusta helmikuulle. Kasvivalon valintaan vaikuttavat valonlähteen tuottama värilämpötila, valoteho ja värintoisto. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä, K. Sillä tarkoitetaan yksinkertaistettuna valon värisävyä. Yhteyttämisen kannalta kasveille optimaalinen valo olisi siniviolettia, sinistä ja punaista valoa.
Sinivioletti, sininen ja punainen valo auttavat kasveja kasvamaan tukeviksi ja sopusuhtaisiksi. Punainen valo on tarpeen kukkivien kasvien kukinnan edistämiseksi.
Varsinaiset kasvivalot eivät ehkä tarjoa kaikkein silmää miellyttävintä valoa, mutta toisaalta kasvivalon tarve on vain muutaman kuukauden mittainen.
Päivänvalolamput tuottavat kylmänvalkoista valoa (noin 5 000 K). Ne hyödyttävät myös kodin viherkasveja. Päivänvalolampun valo on yleensä miellyttävämpi katsella kuin varsinainen kasvivalo. Tavalliset kodin ledivalaisimet tuottavat valoa, joka on 3 000 K (lämmin valkoinen) tai 4 000 K (neutraali valkoinen), päivänvalolampulla saadaan kasveille otollisempi valo.
Vähennä lannoitusta
Kun valon määrä vähenee, kannattaa kastelua ja lannoitusta vähentää. Vähässä valossa kasvit yhteyttävät vähemmän ja hitaammin eikä niiden ravinteiden tarve ole yhtä suurta kuin kasvukaudella keväästä syksyyn. Myös viileys hidastaa kasvien aineenvaihduntaa. Merileväuutetta voi kasveille antaa ympäri vuoden. Merilevä ravitsee ja ylläpitää kasvin hyvinvointia. Jos käytät kasvivaloa, voit jatkaa maltillista lannoitusta.
Tasapainoa kasteluun
Valon väheneminen ja ikkunan lähistön viileys siirtävät viherkasveja kohti lepotilaa. Näin kasvien kastelun ja ravinteiden tarve vähenee. Vähennä syksyllä kastelua ja lopeta lannoitus, jos et käytä kasvivaloa. Merileväuutetta voi antaa kasveille hyvinvoinnin edistämiseksi ympäri vuoden. Mikäli kasveillasi on kasvivalo tai päivänvalolamppu, voit kastella ja lannoittaa niitä tavanomaiseen tapaan.
Veden ja ravinteiden määrä riippuu kasvista, kasvuolosuhteista, huoneenlämmöstä, ilmankosteudesta ja jopa ruukun materiaalista. Lasittamaton saviruukku haihduttaa kosteutta ruukun läpi ilmaan. Lasitettu keramiikkaruukku, metalli- ja muoviruukku pidättävät kosteutta paremmin. Siksi tarkkoja kasteluohjeita on mahdotonta antaa.
Kastelutarpeen voi todeta ruukun painosta. Kuiva multa on kevyttä, kostea ja märkä multa lisää painoa. Muutaman kokeilukerran jälkeen oppii huomaamaan eron ruukun painossa. Hyvä vinkki on myös työntää sormi multaan parin senttimetrin syvyydelle ja tunnustella, onko multa kosteaa.
Multaan tuikattava kosteusmittari on edullinen väline, joka helpottaa kastelutarpeen arvioinnissa. Niitä myyvät vihermyymälät ja tavaratalot.
Älä säikähdä, jos nuupahtaa
Kirjolehti on näyttävälehtinen mukulakasvi. Sitä käytetään ruukkukasvina sisällä ja ulkona. Mukulat istutetaan keväällä ravinteikkaaseen multaan. Syksyn lähestyessä kirjolehti alkaa vähitellen lakastuttaa lehtiään yksi toisensa jälkeen. Tätä ei kannata säikähtää, lakastuminen on kasville tyypillistä. Silloin kastelu ja lannoitus lopetetaan ja mukulan annetaan talvehtia ruukussaan viileässä paikassa. Keväällä mukula istutetaan uuteen multaan ja kasvukausi startataan uudella energialla. Samalla tavoin lehtiään lakastuttaa myös kolmiokäenkaali. Älä siis ole huolissasi, jos kasvit vaikuttavat voivan huonosti. Ne siirtyvät vain talvilepoon.
Trooppiset kasvit tarvitsevat kohtuullisesti valoa myös vuoden pimeimpinä aikoina. Osa lajeista selviää vähemmällä, osa tarvitsee valoa reilummin. Oman kodin olosuhteita kannattaa miettiä ja pyrkiä tarjoamaan trooppisille kasveille kasvupaikkoja, joissa ne saavat valoa ja ovat suojassa vedolta. Neulavehka, maija White Fusion ja juurakkovehka Black Velvet menestyvät paremmin, jos ne saavat kasvivalon talviajaksi.
Neidonhiussaniainen kääntää katseita sirolla olemuksellaan. Kasvi on herkkä kuivumisen suhteen. Jos neidonhiussaniainen pääsee kuivahtamaan, se ruskettaa lehtiä nopeasti. Yleensä juuristo kestää kuitenkin kohtalaisen kuivahtamisen ja taimen voi saada elpymään ja kasvattamaan uusia versoja. Leikkaa ruskettuneet lehdet pois. Neidonhiussaniaisen kanssa pääsee helpommalla, jos sen istuttaa altakasteluruukkuun tai käyttää tarvittaessa kasteluapuna esimerkiksi kastelupalloa.
Yhdessä on kivempaa
Ryhmittele kasvit lähekkäin ja mahdollisimman valoisan ikkunan äärelle. Yhteen kootut viherkasvit luovat viherasetelman, jossa kasvit myös viihtyvät paremmin kuin yksittäin. Ryhmissä kasvit hyötyvät toistensa tuottamasta kosteudesta. Viherkasvi tuottaa kosteutta ja hapettaa huoneilmaa. Yksi kasvivalo riittää myös isommalle ryhmälle. Kuvassa kookas köynnösvehka Xanadu, pesäraunioinen ja lattialla aarnipeikonlehti.
Konstikas, mutta lumoava ja himoittu
Monen kasviharrastajan himoitsema maija White Fusion lumoaa kauniilla lehdillään, joiden kuviointi on kuin siveltimellä käsin maalattu. Lehtien yläpinnalla vaihtelevat vihreän sävyt, alapuoli on voimakkaan purppurainen. Maija White Fusion tarvitsee tasaista kosteutta mullassa ja mielellään kosteutta myös huoneilmassa. Ilmankostutin hyödyttää tätä konstikasta viherkasvia. Se kaipaa valoisaa hajavalon olosuhdetta, joten talviajan ylitse tarvitaan myös kasvivaloa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2