Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Vege-wellington
60 min • helppo • 18 e
4 annosta
600 g iso lehtitaikinalevy
Täyte:
250 g sieniä, suppilovahveroita, kantarelleja tai herkkusieniä
noin 600 g myskikurpitsaa
200 g halloumijuustoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl tuoretta hienonnettua rosmariinia
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
1 dl pinjansiemeniä
1 dl pehmeitä kuivattuja taateleita
Voiteluun:
1 kananmunankeltuainen
1. Jos täytät wellingtonin pakastetuilla metsäsienillä, ota ne huoneenlämpöön sulamaan pari tuntia ennen valmistusta.
2. Ota lehtitaikinalevy pakkauksesta huoneenlämpöön sulamaan puoli tuntia ennen kypsentämistä.
3. Halkaise myskikurpitsa, kaavi siemenet pois, kuori kurpitsa ja leikkaa pikkukuutioiksi. Puhdista sienet tarvittaessa, leikkaa pieneksi silpuksi. Kuutioi halloumi. Kuori ja hienonna sipulit.
4. Paista sieniä paistokasarissa pienessä tilkassa öljyä, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut pannusta. Nosta sienet lautaselle.
5. Kuumenna öljyä paistokasarissa, lisää sipulit, valkosipulit ja myskikurpitsakuutiot. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on hieman pehmennyt. Lisää pannulle sienet, rosmariini, balsamiviinietikka, hunaja ja suola. Jatka kypsentämistä pari minuuttia. Nosta pannu liedeltä, lisää pinjansiemenet, halloumikuutiot ja viipaloidut taatelit.
6. Kaaviloi lehtitaikinalevy suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta täytettä levyn toiselle puolelle keoksi, niin että taikinan reunat jäävät vapaiksi. Käännä täytteen päälle taikinaa. Muotoile soikeaksi, paina reunat tiukasti kiinni ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä koristeita.
7. Voitele wellington keltuaisella. Aseta päälle taikinasta leikattuja koristeita. Voitele myös koristeet.
8. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes taikinakuori on kullanruskea.
9. Leikkaa wellington viipaleiksi ja tarjoile portviinikastikkeen kanssa.
Portviinikastike
10 min • helppo • 4 e
4 annosta
1 ½ dl vettä
1 dl portviiniä
1 lihafondikuutio
2 rkl muscovado- tai fariinisokeria
1 rkl soijaa
½ tl piparkakkumaustetta
2 rkl tummaa kastikesuurusta
1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää portviini, lihafondikuutio, sokeri ja soija. Mausta ripauksella piparkakkumaustetta. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia.
2. Lisää joukkoon vispilällä sekoittaen kastikesuurus. Kiehauta ja keitä vielä pari minuuttia.
3. Tarjoile myskikurpitsawellingtonin kanssa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2