Artikkeli

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Vege-wellingtonin taikinakuoren alla kypsyy myskikurpitsa-metsäsienitäyte

Kasvissyöjän jouluinen wellington paahtuu kauniiksi uunissa. Vege-wellingtonia saattelee helppo portviinikastike.

Vege-wel­ling­ton

60 min • help­po • 18 e

4 an­nos­ta

600 g iso leh­ti­tai­ki­na­le­vy

Täy­te:

250 g sie­niä, sup­pi­lo­vah­ve­roi­ta, kan­ta­rel­le­ja tai herk­ku­sie­niä

noin 600 g mys­ki­kur­pit­saa

200 g hal­lou­mi­juus­toa

1 si­pu­li

3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

3 rkl olii­vi­öl­jyä

3 rkl tuo­ret­ta hie­non­net­tua ros­ma­rii­nia

2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

2 rkl hu­na­jaa tai sii­rap­pia

1 tl suo­laa

1 dl pin­jan­sie­me­niä

1 dl peh­mei­tä kui­vat­tu­ja taa­te­lei­ta

Voi­te­luun:

1 ka­nan­mu­nan­kel­tu­ai­nen

1. Jos täy­tät wel­ling­to­nin pa­kas­te­tuil­la met­sä­sie­nil­lä, ota ne huo­neen­läm­pöön su­la­maan pari tun­tia en­nen val­mis­tus­ta.

2. Ota leh­ti­tai­ki­na­le­vy pak­kauk­ses­ta huo­neen­läm­pöön su­la­maan puo­li tun­tia en­nen kyp­sen­tä­mis­tä.

3. Hal­kai­se mys­ki­kur­pit­sa, kaa­vi sie­me­net pois, kuo­ri kur­pit­sa ja leik­kaa pik­ku­kuu­ti­oik­si. Puh­dis­ta sie­net tar­vit­ta­es­sa, leik­kaa pie­nek­si sil­puk­si. Kuu­ti­oi hal­lou­mi. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit.

4. Pais­ta sie­niä pais­to­ka­sa­ris­sa pie­nes­sä til­kas­sa öl­jyä, kun­nes niis­tä ir­ron­nut nes­te on haih­tu­nut pan­nus­ta. Nos­ta sie­net lau­ta­sel­le.

5. Kuu­men­na öl­jyä pais­to­ka­sa­ris­sa, li­sää si­pu­lit, val­ko­si­pu­lit ja mys­ki­kur­pit­sa­kuu­ti­ot. Pais­ta se­koi­tel­len 10 mi­nuut­tia, kun­nes kur­pit­sa on hie­man peh­men­nyt. Li­sää pan­nul­le sie­net, ros­ma­rii­ni, bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka, hu­na­ja ja suo­la. Jat­ka kyp­sen­tä­mis­tä pari mi­nuut­tia. Nos­ta pan­nu lie­del­tä, li­sää pin­jan­sie­me­net, hal­lou­mi­kuu­ti­ot ja vii­pa­loi­dut taa­te­lit.

6. Kaa­vi­loi leh­ti­tai­ki­na­le­vy suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si le­vyk­si. Nos­ta täy­tet­tä le­vyn toi­sel­le puo­lel­le ke­ok­si, niin et­tä tai­ki­nan reu­nat jää­vät va­paik­si. Kään­nä täyt­teen pääl­le tai­ki­naa. Muo­toi­le soi­ke­ak­si, pai­na reu­nat tiu­kas­ti kiin­ni ja leik­kaa yli­mää­räi­set reu­nat pois. Yli­mää­räi­ses­tä tai­ki­nas­ta voit teh­dä ko­ris­tei­ta.

7. Voi­te­le wel­ling­ton kel­tu­ai­sel­la. Ase­ta pääl­le tai­ki­nas­ta lei­kat­tu­ja ko­ris­tei­ta. Voi­te­le myös ko­ris­teet.

8. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 25–30 mi­nuut­tia, kun­nes tai­ki­na­kuo­ri on kul­lan­rus­kea.

9. Leik­kaa wel­ling­ton vii­pa­leik­si ja tar­joi­le port­vii­ni­kas­tik­keen kans­sa.

Port­vii­ni­kas­ti­ke

10 min • help­po • 4 e

4 an­nos­ta

1 ½ dl vet­tä

1 dl port­vii­niä

1 li­ha­fon­di­kuu­tio

2 rkl mus­co­va­do- tai fa­rii­ni­so­ke­ria

1 rkl soi­jaa

½ tl pi­par­kak­ku­maus­tet­ta

2 rkl tum­maa kas­ti­ke­suu­rus­ta

1. Kuu­men­na vesi kat­ti­las­sa. Li­sää port­vii­ni, li­ha­fon­di­kuu­tio, so­ke­ri ja soi­ja. Maus­ta ri­pauk­sel­la pi­par­kak­ku­maus­tet­ta. Kie­hau­ta ja kei­tä 5 mi­nuut­tia.

2. Li­sää jouk­koon vis­pi­läl­lä se­koit­ta­en kas­ti­ke­suu­rus. Kie­hau­ta ja kei­tä vie­lä pari mi­nuut­tia.

3. Tar­joi­le mys­ki­kur­pit­sa­wel­ling­to­nin kans­sa.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ