Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Vege-wellington
60 min • helppo • 18 e
4 annosta
600 g iso lehtitaikinalevy
Täyte:
250 g sieniä, suppilovahveroita, kantarelleja tai herkkusieniä
noin 600 g myskikurpitsaa
200 g halloumijuustoa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl tuoretta hienonnettua rosmariinia
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
1 dl pinjansiemeniä
1 dl pehmeitä kuivattuja taateleita
Voiteluun:
1 kananmunankeltuainen
1. Jos täytät wellingtonin pakastetuilla metsäsienillä, ota ne huoneenlämpöön sulamaan pari tuntia ennen valmistusta.
2. Ota lehtitaikinalevy pakkauksesta huoneenlämpöön sulamaan puoli tuntia ennen kypsentämistä.
3. Halkaise myskikurpitsa, kaavi siemenet pois, kuori kurpitsa ja leikkaa pikkukuutioiksi. Puhdista sienet tarvittaessa, leikkaa pieneksi silpuksi. Kuutioi halloumi. Kuori ja hienonna sipulit.
4. Paista sieniä paistokasarissa pienessä tilkassa öljyä, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut pannusta. Nosta sienet lautaselle.
5. Kuumenna öljyä paistokasarissa, lisää sipulit, valkosipulit ja myskikurpitsakuutiot. Paista sekoitellen 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on hieman pehmennyt. Lisää pannulle sienet, rosmariini, balsamiviinietikka, hunaja ja suola. Jatka kypsentämistä pari minuuttia. Nosta pannu liedeltä, lisää pinjansiemenet, halloumikuutiot ja viipaloidut taatelit.
6. Kaaviloi lehtitaikinalevy suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta täytettä levyn toiselle puolelle keoksi, niin että taikinan reunat jäävät vapaiksi. Käännä täytteen päälle taikinaa. Muotoile soikeaksi, paina reunat tiukasti kiinni ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä koristeita.
7. Voitele wellington keltuaisella. Aseta päälle taikinasta leikattuja koristeita. Voitele myös koristeet.
8. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes taikinakuori on kullanruskea.
9. Leikkaa wellington viipaleiksi ja tarjoile portviinikastikkeen kanssa.
Portviinikastike
10 min • helppo • 4 e
4 annosta
1 ½ dl vettä
1 dl portviiniä
1 lihafondikuutio
2 rkl muscovado- tai fariinisokeria
1 rkl soijaa
½ tl piparkakkumaustetta
2 rkl tummaa kastikesuurusta
1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää portviini, lihafondikuutio, sokeri ja soija. Mausta ripauksella piparkakkumaustetta. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia.
2. Lisää joukkoon vispilällä sekoittaen kastikesuurus. Kiehauta ja keitä vielä pari minuuttia.
3. Tarjoile myskikurpitsawellingtonin kanssa.
Pohjoisafrikkalaisessa kanataginessa maistuvat sitruunasta kirpeä liemi, tulisen mausteinen harissatahna, suolaiset oliivit ja makea päärynä. Jos et löydä kaupasta säilöttyjä sitruunoita, voit korvata ne luomusitruunan lohkoilla.
Martti Järvi
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
Pohjoisafrikkalaisessa kanataginessa maistuvat sitruunasta kirpeä liemi, tulisen mausteinen harissatahna, suolaiset oliivit ja makea päärynä. Jos et löydä kaupasta säilöttyjä sitruunoita, voit korvata ne luomusitruunan lohkoilla.
Martti Järvi
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
Gnudit eli toscanalaiset, ricottasta tehdyt gnocchit maistuvat lempeän kermaisen kastikkeen kanssa. Jos kastikkeen teko tuntuu liian työläältä, oikaise ja sulata hieman voita. Raasta päälle parmesaania, ja sinulla on annos.
Sommittele syksy pastalautaselle. Paista sieniä timjamin kanssa ja lorota kastikkeeksi valkoviiniä. Päälle vielä kunnon keko parmesaania, niin uskomattoman umaminen pasta on valmis. Tähän pastaan sopivat niin suppikset, kantarellit kuin tatitkin.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.