TEKSTI ANITA BANNER JA SUSIE HELSING NIELSEN
KUVAT ANITA LINDBERG, NIELS JENSEN JA COLOURBOX
TOIMITTANUT TAINA LAAKSOHARJU
KÄÄNNÖS SIRPA PERÄMAA
KOTI JA PUUTARHA 3/2013
Terveellinen kaali on noussut entistä suurempaan suosioon uuden pohjoismaisen keittiön myötä. Erilaisia kaaleja on runsaasti ja niistä voi valmistaa lukemattoman määrän erilaisia ruokia. Raakana kaali taipuu salaatiksi, jonka seurana voi tarjota raikasta aasialaistyyppistä kastiketta tai siitä voi kypsentää perinneruokia, joita voi muunnella uudenlaisilla mausteilla.
Lehtikaali on eräs vanhimmista keittiöpuutarhakasveista ja keräkaalikin on tunnettu Euroopassa jo kahdeksannelta vuosisadalta lähtien. Läntisen maailman kaalilajikkeet polveutuvat sen villistä kantamuodosta, joka on hyvin voimakkaan makuinen, kitkerä ja sinappinen. Villikaali kasvaa luonnonvaraisena suurimmassa osassa Etelä- ja Länsi-Euroopan rantoja.
Kaali kuuluu ristikukkaisten sukuun, ja kasvatetut lajikkeet ovat niin läheistä sukua toisilleen, että ne risteytyvät helposti. Lehtikaali muistuttaa eniten kaalin kantamuotoa.
Myös aasialaiset kaalikasvit ovat alkaneet nousta suosioon. Ne ovat hyvin helppokäyttöisiä, raikkaita ja rapeita ja maistuvat miedosti kaalilta tai niissä on sinappinen aromi. Muun muassa paksoi, tatsoi, namenia ja mitsuna kuuluvat aasialaisiin lajikkeisiin.
KAVERIKSI YRTTEJÄ
Helpoin tapa kasvattaa kaalia on ostaa taimia ja istuttaa ne suoraan avomaalle. Taimien sijaan kaalin siemeniä voi kylvää kasvihuoneeseen tai idätysastiaan huhtikuussa.
Siemenet voi kylvää myös suoraan avomaalle ja säästää samalla taimet siltä, että niiden kasvu pysähtyisi koulimisen, uudelleenistutuksen ja ulos istutuksen takia. Jos kuitenkin haluat saada aikaisen sadon tai kasvattaa myöhäisiä lajikkeita, siemenet kannattaa esikasvattaa.
Avomaalle kaalia voi istuttaa toukokuun puolivälistä alkaen. Kaalille hyviä kumppanuuskasveja ovat erilaiset yrtit, kehäkukka ja samettiruusu sekä sipulit. Nämä torjuvat kaalien tyypillisimpiä vihollishyönteisiä, kaalikärpästä ja kaaliperhosta. Myös pavut, kurkku, retiisi, mangoldi ja punajuuri viihtyvät kaalien seurana.
Esikasvatus on hyväksi etenkin, jos kasvimaalla on etanoita, kirppoja tai paljon rikkakasveja, sillä monet tuhohyönteiset pitävät kaaleista eikä se oikein osaa taistella vihollisiaan vastaan. Esikasvata muutamia ylimääräisiä taimia, jotta voit istuttaa niitä tarvittaessa mahdollisesti kuolevien taimien tilalle. Idätys kannattaa aloittaa viimeistään maaliskuussa.
Parsakaali kannattaa kylvää ja istuttaa muutaman kerran, jotta satoa riittää pidemmäksi aikaa.
Esikasvatetut kaalintaimet kannattaa aluksi peittää kuitukankaalla eli harsolla, joka suojaa niitä paitsi kylmältä ja tuulelta, myös lehtiä nakertavilta hyönteisiltä.
VUOROTTELE KASVUPAIKKAA
Kasvimaa kannattaa perustaa siten, että kaalia ja muita ristikukkaisia kasveja (retiisejä, retikoita, lanttuja ja nauriita) voi kierrättää joka neljäs tai kuudes vuosi penkistä toiseen. Vuorottelemalla kasvupaikkaa ennaltaehkäiset muun muassa möhöjuuritartuntaa.
Jos kylvät penkkeihin viherlannoitetta sadonkorjuun jälkeen, seoksessa ei saa olla rehuretiisiä, sinappia, rapsia tai rypsiä. Tuholaiset pysyvät helpommin loitolla, jos kasvatat kaalit sekaisin muiden kasvien kanssa.
Aikaiset lajikkeet viihtyvät hyvin harsolla suojattuna, mutta myöhäisiä lajikkeita ei kannata suojata liian pitkään, koska liiallinen suojaus voi pahentaa kasvitautien riskiä.
VAHVA MAA ON TARPEEN
Kaali on vuoroviljelyssä ensimmäisenä, sillä se tarvitsee vahvaa maata. Liiallisuuksiin lannoituksen kanssa ei ole silti syytä mennä. Levitä reilu kerros puoliksi maatunutta kompostia kas-vien väliin, josta sitä liukenee tasaisesti juurille. Komposti parantaa samalla maata eivätkä rikkaruohot pääse rehottamaan katteen alta.
Kotieläinten lanta ja keinolannoitteet ovat hankalampia annosteltavia kuin komposti, mutta niitäkin voidaan käyttää harkiten. Erittäin hyvä lannoite kaalille on myös nokkoskäyte, joka samalla torjuu tuholaisia. Lannoitus on erityisen tärkeää silloin, kun keräkaali kasvattaa uloimpia lehtiään, sillä kaalin kerät muodostuvat ravinteen avulla, jota kaali kerää uloimpiin lehtiin kasvukauden alussa.
Jos kasvin alimmat lehdet kellastuvat, syynä on fosforin ja kaliumin puute, joten kasvua kannattaa pitää tarkasti silmällä.
Huolehdi myös, että kaali ei pääse kuivumaan kasvukauden aikana, sillä jos keräkaali kärsii vedenpuutteesta, kaalin kerät jäävät pieniksi. Maa kannattaa kattaa kunnolla, jotta kaalit eivät pääse kuivumaan.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ