Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

TEKS­TI ANI­TA BAN­NER JA SU­SIE HEL­SING NIEL­SEN

KU­VAT ANI­TA LIND­BERG, NIELS JEN­SEN JA CO­LOUR­BOX

TOI­MIT­TA­NUT TAI­NA LAAK­SO­HAR­JU

KÄÄN­NÖS SIR­PA PE­RÄ­MAA

KOTI JA PUU­TAR­HA 3/2013

Värikkäät kaalit

Maistuvan kaalisadon voi kasvattaa valmiista taimista tai siemenistä. Kaalilajeja on useita erilaisia, ja jokainen niistä vaatii omat niksinsä menestyäkseen.

Ter­veel­li­nen kaa­li on nous­sut en­tis­tä suu­rem­paan suo­si­oon uu­den poh­jois­mai­sen keit­ti­ön myö­tä. Eri­lai­sia kaa­le­ja on run­saas­ti ja niis­tä voi val­mis­taa lu­ke­mat­to­man mää­rän eri­lai­sia ruo­kia. Raa­ka­na kaa­li tai­puu sa­laa­tik­si, jon­ka seu­ra­na voi tar­jo­ta rai­kas­ta aa­si­a­lais­tyyp­pis­tä kas­ti­ket­ta tai sii­tä voi kyp­sen­tää pe­rin­ne­ruo­kia, joi­ta voi muun­nel­la uu­den­lai­sil­la maus­teil­la.

Leh­ti­kaa­li on eräs van­him­mis­ta keit­ti­ö­puu­tar­ha­kas­veis­ta ja ke­rä­kaa­li­kin on tun­net­tu Eu­roo­pas­sa jo kah­dek­san­nel­ta vuo­si­sa­dal­ta läh­tien. Län­ti­sen maa­il­man kaa­li­la­jik­keet pol­veu­tu­vat sen vil­lis­tä kan­ta­muo­dos­ta, joka on hy­vin voi­mak­kaan ma­kui­nen, kit­ke­rä ja si­nap­pi­nen. Vil­li­kaa­li kas­vaa luon­non­va­rai­se­na suu­rim­mas­sa osas­sa Ete­lä- ja Län­si-Eu­roo­pan ran­to­ja.

Kaa­li kuu­luu ris­ti­kuk­kais­ten su­kuun, ja kas­va­te­tut la­jik­keet ovat niin lä­heis­tä su­kua toi­sil­leen, et­tä ne ris­tey­ty­vät hel­pos­ti. Leh­ti­kaa­li muis­tut­taa eni­ten kaa­lin kan­ta­muo­toa.

Myös aa­si­a­lai­set kaa­li­kas­vit ovat al­ka­neet nous­ta suo­si­oon. Ne ovat hy­vin help­po­käyt­töi­siä, raik­kai­ta ja ra­pei­ta ja mais­tu­vat mie­dos­ti kaa­lil­ta tai niis­sä on si­nap­pi­nen aro­mi. Muun mu­as­sa pak­soi, tat­soi, na­me­nia ja mit­su­na kuu­lu­vat aa­si­a­lai­siin la­jik­kei­siin.

KA­VE­RIK­SI YRT­TE­JÄ

Hel­poin tapa kas­vat­taa kaa­lia on os­taa tai­mia ja is­tut­taa ne suo­raan avo­maal­le. Tai­mien si­jaan kaa­lin sie­me­niä voi kyl­vää kas­vi­huo­nee­seen tai idä­ty­sas­ti­aan huh­ti­kuus­sa.

Sie­me­net voi kyl­vää myös suo­raan avo­maal­le ja sääs­tää sa­mal­la tai­met sil­tä, et­tä nii­den kas­vu py­säh­tyi­si kou­li­mi­sen, uu­del­lee­nis­tu­tuk­sen ja ulos is­tu­tuk­sen ta­kia. Jos kui­ten­kin ha­lu­at saa­da ai­kai­sen sa­don tai kas­vat­taa myö­häi­siä la­jik­kei­ta, sie­me­net kan­nat­taa esi­kas­vat­taa.

Avo­maal­le kaa­lia voi is­tut­taa tou­ko­kuun puo­li­vä­lis­tä al­ka­en. Kaa­lil­le hy­viä kump­pa­nuus­kas­ve­ja ovat eri­lai­set yr­tit, ke­hä­kuk­ka ja sa­met­ti­ruu­su sekä si­pu­lit. Nämä tor­ju­vat kaa­lien tyy­pil­li­sim­piä vi­hol­lis­hyön­tei­siä, kaa­li­kär­päs­tä ja kaa­li­per­hos­ta. Myös pa­vut, kurk­ku, re­tii­si, man­gol­di ja pu­na­juu­ri viih­ty­vät kaa­lien seu­ra­na.

Esi­kas­va­tus on hy­väk­si eten­kin, jos kas­vi­maal­la on eta­noi­ta, kirp­po­ja tai pal­jon rik­ka­kas­ve­ja, sil­lä mo­net tu­ho­hyön­tei­set pi­tä­vät kaa­leis­ta ei­kä se oi­kein osaa tais­tel­la vi­hol­li­si­aan vas­taan. Esi­kas­va­ta muu­ta­mia yli­mää­räi­siä tai­mia, jot­ta voit is­tut­taa nii­tä tar­vit­ta­es­sa mah­dol­li­ses­ti kuo­le­vien tai­mien ti­lal­le. Idä­tys kan­nat­taa aloit­taa vii­meis­tään maa­lis­kuus­sa.

Par­sa­kaa­li kan­nat­taa kyl­vää ja is­tut­taa muu­ta­man ker­ran, jot­ta sa­toa riit­tää pi­dem­mäk­si ai­kaa.

Esi­kas­va­te­tut kaa­lin­tai­met kan­nat­taa aluk­si peit­tää kui­tu­kan­kaal­la eli har­sol­la, joka suo­jaa nii­tä pait­si kyl­mäl­tä ja tuu­lel­ta, myös leh­tiä na­ker­ta­vil­ta hyön­tei­sil­tä.

VUO­ROT­TE­LE KAS­VU­PAIK­KAA

Kas­vi­maa kan­nat­taa pe­rus­taa si­ten, et­tä kaa­lia ja mui­ta ris­ti­kuk­kai­sia kas­ve­ja (re­tii­se­jä, re­ti­koi­ta, lant­tu­ja ja nau­rii­ta) voi kier­rät­tää joka nel­jäs tai kuu­des vuo­si pen­kis­tä toi­seen. Vuo­rot­te­le­mal­la kas­vu­paik­kaa en­nal­ta­eh­käi­set muun mu­as­sa mö­hö­juu­ri­tar­tun­taa.

Jos kyl­vät penk­kei­hin vi­her­lan­noi­tet­ta sa­don­kor­juun jäl­keen, se­ok­ses­sa ei saa ol­la re­hu­re­tii­siä, si­nap­pia, rap­sia tai ryp­siä. Tu­ho­lai­set py­sy­vät hel­pom­min loi­tol­la, jos kas­va­tat kaa­lit se­kai­sin mui­den kas­vien kans­sa.

Ai­kai­set la­jik­keet viih­ty­vät hy­vin har­sol­la suo­jat­tu­na, mut­ta myö­häi­siä la­jik­kei­ta ei kan­na­ta suo­ja­ta lii­an pit­kään, kos­ka lii­al­li­nen suo­jaus voi pa­hen­taa kas­vi­tau­tien ris­kiä.

VAH­VA MAA ON TAR­PEEN

Kaa­li on vuo­ro­vil­je­lys­sä en­sim­mäi­se­nä, sil­lä se tar­vit­see vah­vaa maa­ta. Lii­al­li­suuk­siin lan­noi­tuk­sen kans­sa ei ole sil­ti syy­tä men­nä. Le­vi­tä rei­lu ker­ros puo­lik­si maa­tu­nut­ta kom­pos­tia kas-vien vä­liin, jos­ta sitä liu­ke­nee ta­sai­ses­ti juu­ril­le. Kom­pos­ti pa­ran­taa sa­mal­la maa­ta ei­vät­kä rik­ka­ruo­hot pää­se re­hot­ta­maan kat­teen al­ta.

Ko­tie­läin­ten lan­ta ja kei­no­lan­noit­teet ovat han­ka­lam­pia an­nos­tel­ta­via kuin kom­pos­ti, mut­ta nii­tä­kin voi­daan käyt­tää har­ki­ten. Erit­täin hyvä lan­noi­te kaa­lil­le on myös nok­kos­käy­te, joka sa­mal­la tor­juu tu­ho­lai­sia. Lan­noi­tus on eri­tyi­sen tär­ke­ää sil­loin, kun ke­rä­kaa­li kas­vat­taa uloim­pia leh­ti­ään, sil­lä kaa­lin ke­rät muo­dos­tu­vat ra­vin­teen avul­la, jota kaa­li ke­rää uloim­piin leh­tiin kas­vu­kau­den alus­sa.

Jos kas­vin alim­mat leh­det kel­las­tu­vat, syy­nä on fos­fo­rin ja ka­liu­min puu­te, jo­ten kas­vua kan­nat­taa pi­tää tar­kas­ti sil­mäl­lä.

Huo­leh­di myös, et­tä kaa­li ei pää­se kui­vu­maan kas­vu­kau­den ai­ka­na, sil­lä jos ke­rä­kaa­li kär­sii ve­den­puut­tees­ta, kaa­lin ke­rät jää­vät pie­nik­si. Maa kan­nat­taa kat­taa kun­nol­la, jot­ta kaa­lit ei­vät pää­se kui­vu­maan.

Lue Myös

5 x bliniviini

Pääsiäisen maukkaat lammasruoat

Pääsiäisen raikkaat rahkaherkut

5 x bliniviini

Pääsiäisen maukkaat lammasruoat

Pääsiäisen raikkaat rahkaherkut

Hyödynnä lampaan rippeet

Parhaat yrtit ruuanlaittoon

Espanjalaiset punaviinit - asiantuntijan vinkit

Tunnista kaalit

Shakshouka eli vuohenjuustoinen munapannu

Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

Tunnista kaalit

Shakshouka eli vuohenjuustoinen munapannu

Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Äänestä kaunein koti 2020: voit voittaa Iittalan Essence-astiasetin

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 1/2021

Manuela Boscon ja Tuure Kilpeläisen unelmien paratiisi on huvila maalla

Jouluna ei mietitä remonttia, vaan nautitaan tunnelmasta

Omakotitalo vaihtui kaupungin keskustaan

Joulu täynnä muistoja

Vanhan tilan kunnostaminen on elämäntapa

Kurkista persoonallisiin joulukoteihin

Koti Espoossa on punainen tupa järven rannalla

Uuden alun myötä löytyi koti vanhasta urkutehtaasta

Kaupunkikodin joulussa on tyylien ja värien iloa

Tumma barokki ja vaaleaa skandityyli kohtaavat tässä kodissa

Raikas glögispritzer ja hauska pizzakuusi

Viehättävät kynttilänjalat piristävät kaamosaikana

Leivo herkulliset joulublondiet

Kaisa Kuokka: ”Joulu on loma pimeyden keskellä”

Pakettiin kotimaista: 7 x suomalainen joululahja

Joulun upeat kukkijat: näin joulukukat kestävät pitkään

Seela Sella voisi luopua kaikista muista esineistä paitsi hatustaan

Uuden elämänvaiheen kodissa on kauneutta kolmessa tasossa

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Äänestä kaunein koti 2020: voit voittaa Iittalan Essence-astiasetin

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 1/2021

Manuela Boscon ja Tuure Kilpeläisen unelmien paratiisi on huvila maalla

Jouluna ei mietitä remonttia, vaan nautitaan tunnelmasta

Omakotitalo vaihtui kaupungin keskustaan

Joulu täynnä muistoja

Vanhan tilan kunnostaminen on elämäntapa

Kurkista persoonallisiin joulukoteihin

Koti Espoossa on punainen tupa järven rannalla

Uuden alun myötä löytyi koti vanhasta urkutehtaasta

Kaupunkikodin joulussa on tyylien ja värien iloa

Tumma barokki ja vaaleaa skandityyli kohtaavat tässä kodissa

Raikas glögispritzer ja hauska pizzakuusi

Viehättävät kynttilänjalat piristävät kaamosaikana

Leivo herkulliset joulublondiet

Kaisa Kuokka: ”Joulu on loma pimeyden keskellä”

Pakettiin kotimaista: 7 x suomalainen joululahja

Joulun upeat kukkijat: näin joulukukat kestävät pitkään

Seela Sella voisi luopua kaikista muista esineistä paitsi hatustaan

Uuden elämänvaiheen kodissa on kauneutta kolmessa tasossa

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.