Värikylläisen sisustuksen lisäksi pariskunta nauttii väreistä ja leikkisyydestä myös pukeutumisessaan. Anna on tehnyt monet vaatehankinnoistaan Suomen-reissuilta ja hän suosii pukeutumisessaan suomalaisia brändejä. Täydennystä Riston vaatekaappiin on löytynyt useasti Italiasta. Itse tehdystä kirjahyllystä löytyy pitkälti koru- ja autokirjoja.
Riina Saarinen kuvat Julia Pärssinen
Tervetuloa Müncheniin!
Kodista huokuvat hurmaavasti asiat, jotka ovat pariskunnalle tärkeitä: rakkaus autoihin, värit ja diy-projektit. Ne kulkevat jatkumona läpi kodin. Kotiin on tehty persoonallisia löytöjä niin antiikkimarkkinoilta kuin isovanhempien kätköistäkin.Ukin tekemä kullanvärinen pöytä on ollut pitkään Annan suvussa. Takit ripustetaan eteisessä hauskaan kissanaulakkoon. Jakkara on Artekista, matto Made.com-verkkokaupasta.
Mökin kellarista tuli vastaan pikkuautokokoelma Riston lapsuudesta. Pariskunta keksi tehdä autoille hyllykön akryylilevyistä.
Vain kivenheiton päässä Münchenin ydinkeskustasta sijaitsee koti, jossa elämä ja sisustaminen on ennen kaikkea hauskaa. Anna ja Risto Talvitie päätyivät muuttamaan Müncheniin kymmenen vuotta sitten, kun Ristolle tarjoutui mielenkiintoinen työmahdollisuus. Anna pystyi yrittäjänä ottamaan työt mukaansa uuteen maahan ja päätös muutosta tehtiin aikailematta.
Ennen muuttokuorman lähtöä pariskunta päätti mennä vielä Suomessa naimisiin. Hääjuhlatkin haluttiin järjestää, mutta niiden aika olisi hieman myöhemmin ja eri maassa. Elämä uudessa maassa alkoi tuntua nopeasti yllättävän luontevalta. Asetuttuaan aloilleen uuteen kotiin läheiset kutsuttiin ikimuistoisiin tupaantuliaisiin. Tästä seuraavana päivänä oli vihdoin aika juhlistaa pariskunnan rakkautta hääjuhlissa Itävallassa, jonne matkattiin koko porukalla yhdessä bussilla. Anna ja Risto ovat jakaneet yhteistä elämää nyt jo viidentoista vuoden ajan.
Suuri maisemataulu on teetetty Riston Sveitsissä ottamasta valokuvasta. Sohvapöytä on tehty Eurolavasta. Sohva ja lattiavalaisin hankittiin paikallisesta Kare-sisustusliikkeestä. Veneen pienoismalli pylvään päällä oli somisteena salzburgilaisessa sisustusliikkeessä ja pariskunta löysi itsensä vene kainalossa matkalla kotiin. Veneen vaurioituneet pinnat on lakattu uudelleen ja puuttuvat osat Anna on tehnyt hopeasta. ”Vene on pienoismalli 60-luvun Riva Aquarama -moottoriveneestä, jota Risto maakrapuna on kauan ihaillut.” Roomalaistyylinen pylväs on ostettu müncheniläisestä lavastevuokraamosta. Eero Aarnion klassikkotuoli oli pitkäaikainen haave, joka toteutettiin yhdessä.
HAUSKUUS RIITTÄÄ
Vuokralla asuminen asettaa tietyt raamit, mutta luovalle ja kokeilunhaluiselle pariskunnalle koti on hauska leikkikenttä. Neutraali vuokra-asunto koki piristävän muodonmuutoksen saatuaan ylleen värejä ja yllätyksellisyyttä.
Jo Suomessa asuessaan Anna ja Risto huomasivat alkavansa hullaantua väreistä sisustuksessa.
– Kun aloimme sisustamaan ensimmäistä yhteistä kotiamme Helsingissä, ensimmäiset huonekaluhankintamme olivat väreiltään vihreitä ja violetteja, Anna kertoo.
Ja innostus ei ole laantumassa – päinvastoin.
– Yhteinen lempivärimme on keltainen. Ei murretun keltainen, vaan iloinen ja hyvän mielen sitruunankeltainen.
Pariskunnan lempiväri piristää kodin jokaisessa tilassa. Ja kun olisi turvallisinta valita kotiin jokin asia harmaana, Anna ja Risto valitsevat sen sijaan limenvihreän. Kierrätyslöydöt saattavat saada pintaansa pinkkiä maalia. Läpi kodin jatkuu myös hellyttävä eläinteema. Pupun voit bongata niin taulusta kuin pöytävalaisimestakin.
– Kotimme on leikkisä. Tykkäämme molemmat söpöistä asioista ja nautimme siitä, kun kotona näyttää ja tuntuu iloiselta. Lähtökohta sisustamisessa on se, ettei kaiken tarvitse sopia yhteen. Meille riittää, että täällä on hauskan näköistä, Anna kertoo.
Svenskt Tennin 50-luvun lipasto perittiin Riston isovanhemmilta. Anna on maalannut itse lipaston yläpuolella olevan taulun opiskellessaan Alfa Art -taidekoulussa. Tehtävänantona oli maalata jäljitelmä jonkin vanhan suomalaisen taiteilijan teoksesta ja Anna inspiroitui Väinö Blomstedtin Francesca-maalauksesta.
PAIKALLISET PERINTEET KUNNIAAN
Anna on intohimoinen ruoanlaittaja, ja Annalle ja Ristolle on muodostunut tärkeäksi kunnioittaa paikallisia perinteitä erityisesti ruokaan liittyen. Paikallisten toimijoiden tukeminen sekä tuoreet raaka-aineet ovat prioriteetti, joiden eteen ollaan valmiita näkemään vaivaa.
– Käyn usein hakemassa vihannekset, hedelmät ja marjat viereiseltä torilta. Tuoretta leipää haetaan suoraan läheisistä leipomoista ja lihat ostetaan lihakaupasta, Anna kertoo.
Kaupat ovat Münchenissa sunnuntaisin kiinni. Sen vuoksi ennakointi ruokaostoksilla on tärkeämpää kuin Suomessa. Joten jos vaikkapa maito loppuu, sitä ostetaan sitten taas maanantaina.
Anna rakastaa suomalaista designia, ja sen huomaa niin kodin tekstiileistä kuin astioistakin. Pöytä katetaan kauniiksi Arabian Paratiisi-sarjan astioilla. Ruokailutilan tuolit ovat Hayn mallistoa.
Kauniisti kattaminen ja läheisille kokkaaminen ovat Annalle tärkeitä asioita. ”Taikinaterapia toimii aina, jos on ollut kökkö päivä ja kiukuttaa”, Anna kertoo.
Pirteän oranssi, 50-luvun retrotunnelmaa huokuva jääkaappi on Smegiltä. Jääkaappia koristavat reissuista kerätyt postikortit.
ARKEA JA ASKARTELUPÄIVIÄ
Arkisin työpäivät saattavat usein venyä. Iltaisin introverttiluonteisen kaksikon on aika vetäytyä sohvalle oman kodin rauhaan. Arki-iltojen perinteeksi on muodostunut iltapalan syöminen yhdessä samalla telkkaria katsellen. Iltateetä juodessaan Annalla on todennäköisesti käsissään suosikkikuppinsa, jota koristaa keraaminen pupu.
Pariskunnalle on Münchenissa asuessaan muodostunut hauska konsepti viikonlopuille.
– Olemme vähän tällaisia eläkeläisiä. Viikonloppuisin lähdemme toisena päivänä laskettelemaan tai vaeltamaan vuorille. Toisen päivän vietämme rauhassa kotona askartelupäivän merkeissä, jolloin edistämme kodin projekteja. Mutta tekemisen pitää olla aina hauskaa ja kivaa! Anna sanoo.
Perheestä löytyy Ristolle tärkeän autoharrastuksen myötä kolme harrasteautoa, joilla tehdään roadtrippejä niin vaellusreissuille kuin naapurimaihinkin. München sijaitsee lähellä useita vuoria. Se on vuoristomaisemissa viihtyvälle pariskunnalle iso plussa asuinpaikkansa sijainnissa.
– Kymmenen vuoden asumisen aikana emme ole vielä kertaakaan kulkeneet samaa vaellusreittiä. Mahtavat näkymät onnistuvat yllättämään joka kerta, Risto kertoo.
Anna työstää kierrätyshopeasta osia seuraavaan koruunsa.
Perinteiset kultasepän käsityötekniikat ovat Annan työn kulmakiviä. Koruja valmistetaan myös valamalla.
KORUMUOTOILIJAN KÄSIN
Anna on muotoilun maisteri ja tehnyt koko työ-uransa korumuotoilun parissa. Suomessa asuessaan hänellä oli Punavuoressa Design Districtillä oma kultasepänliike kymmenen vuoden ajan.
Rakkaus omaa alaa kohtaan näkyy erityisesti kodin vierashuoneessa, sillä siellä on yhdessä veljen kanssa valmistettu puinen työpiste. Annalla on viereisessä korttelissa myös työhuone. Työhuoneella työskentelee viiden korualan ammattilaisen kansainvälinen yhteisö. Annan jalometalleista valmistettuja koruja myydään verkkokaupassa. Anna käy myymässä korujaan myös erilaisilla messuilla ja myyjäisissä.
– Minulle tärkeintä on, että korut ovat muunneltavia ja yhteensopivia. Näin ei tarvitse omistaa kuin yhdenlaisia koruja, Anna kertoo.
Saksalaisen Werkhausin värikkään yöpöydän päällä valaisee Heicon Bunny-valaisin. Suloinen puputeema jatkuu myös kodin tauluissa.
Saksalaiset rakastavat ammeita. Laskettelureissujen jälkeen Ristolla on tapana mennä kylpyyn lukemaan Asterixia. Ammeen reunalle kokoontuneet kylpyankat ovat peräisin hotellista, jossa pariskunnalla oli hääjuhlat.
KELTAISEN MÖKIN KAIPUU
Vaikka arki ja elämä uudessa maassa onkin tuntunut omalta, Risto kaipaa mökille. Perheet ja ystävät asuvat Suomessa, mutta kyläilykulttuuria on ylläpidetty aktiivisesti puolin ja toisin. Tilavassa kodissa pystyy onneksi majoittamaan Münchenissa vierailevia läheisiä. Anna ja Risto käyvät Suomessa muutaman kerran vuodessa.
Saksa tulee digitalisoitumisessa huomattavasti Suomea jäljessä. Käteistä onkin syytä löytyä lompakosta, sillä kortit eivät käy monissa pienemmissä liikkeissä. Erilaisten virastoasioiden hoitaminen tuntuu ajoittain paluulta 80-luvulle.
Münchenissa on vuodenajasta riippumatta paljon turisteja. Ensimmäinen ero, jonka huomaa Helsingin ja Münchenin välillä, onkin ihmisten määrä. Ihmiset tapaavat toisiaan enemmän ulkona kuin Suomessa ja ravintoloihin on syytä tehdä arki-iltaisinkin varaus.
Koti sijaitsee keskeisellä paikalla, aivan Münchenin Isartorin porttien kupeessa. Baijerin alue on Etelä-Saksassa oma osavaltionsa ja München on sen pääkaupunki. Saksan eri osavaltioiden välillä on huomattavia kulttuurieroja, etenkin luterilaisen pohjoisen ja katolisen etelän välillä.
KOTI
Saksassa
Vuokra-asunto Münchenissa 1800-luvun lopulla rakennetussa kerrostalossa, 100 m².
ASUKKAAT
Korumuotoilija Anna Talvitie, 45, ja insinööri Risto Talvitie, 44. Anna Instagramissa
@anna_of_yellow_gables ja
@annaheinodesignjewellery.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ