Olohuoneen sohvan edessä on Pentikin rahi, jonka Pia on ostanut käytettynä. Mustalla 1800-luvun peltitarjottimella on Arabian Paratiisi-kupit, jotka jäivät Pialle mieleen lapsuuden kyläpaikasta 1970-luvulla.
Teksti ja kuvat Heikki Rautio
Tervetuloa Raumalle!
Mustikanvärinen. Pia Jasu miettii ääneen, mikä olisi oikea sana kuvaamaan parisataa vuotta vanhan kaappikellon väriä. Olohuoneen ovenpielessä seisova kaappikello on suomalaisen käsityön taidonnäyte 1800-luvulta.
– Minusta on jännittävä miettiä, millaisilla työkaluilla vanhat huonekalut on tehty. Niiden tekeminen on vaatinut taitoa ja osaamista. Jokainen esine on oma yksilönsä, koska ne ovat käsityötä.
Kaunis kaappikello ei raksuta mennyttä aikaa niin kuin iskelmässä lauletaan, vaan se seisoo paikallaan hiljaa.
– Makuuhuoneemme on tuossa vieressä, ja kellosta lähtee niin iso ääni, että se voisi häiritä nukkumista.
Pialle kaappikellon äänettömyys ei vähennä sen kauneutta.
– Minua kiinnostavat erityisesti kustavilaisen ja rokokooajan huonekalut ja esineet. Osa kotimme tavaroista on niin sanotusti ajalta eli ne on tehty 1700-luvulla. Osa taas on valmistettu myöhemmin kustavilaiseen tai rokokootyyliin. Monet esineistä ovat alun perin Ruotsista, missä on enemmän valikoimaa, Pia kertoo.
Pöytälampusta kaikki alkoi
Pian ja Vesan koti on keltaiseksi maalattu puutalo Rauman keskustan kupeessa. Matkaa Rauman torille on seitsemän minuuttia autolla.
– Torilla tulee käytyä hakemassa kesäisin mansikoita, herneitä ja kalaa.
Pian rakkaus vanhoihin tavaroihin ja antiikkiin syntyi jo nuoruudessa.
– Meillä oli lapsuuskodissani paljon muun muassa talonpoikaisia huonekaluja.
Huutokaupoissa käyminen oli koko perheen yhteinen harrastus.
– 83-vuotias äitini sisustaa edelleen. Ensimmäinen oma huutokauppahankintani taisi olla pieni pöytälamppu 1990-luvun puolella.
Pian oma kiinnostus antiikkisisustamiseen alkoi vuosituhannen vaihteessa. Vanhat pitsit, ihanasti ruostuneet ja patinoituneet vanhat kakkuvuoat, muotit ja koristeelliset kirkkokynttilänjalat olivat kodissa alati muuttuvien asetelmien aineksina.
– Maalaisromanttinen vaihe valkoiseksi maalattuine huonekaluineen tuntuu nyt kaukaiselta. Tuolta ajalta minulla on jäljellä enää muutama vanha mallinukke, joista pidän edelleen.
Ystäväpiirin yhteinen intohimo
Alkuvuosien kiinnostus ranskalaiseen ja keskieurooppalaiseen antiikkiin vei Piaa ja Vesaa muun muassa Hollannin ja Ranskan antiikkimarkkinoille.
– Kävimme Hollannissa Vive la France -messuilla, joilla oli tarjolla vanhaa ranskalaista talonpoikaisantiikkia.
Enää antiikin perässä ei ajella pitkin Eurooppaa, vaan hankinnat löytyvät lähempää.
Pialle antiikista on tullut elämäntapa, jonka ympärille on syntynyt ystäväpiiri, jota yhdistää intohimo kustavilaisiin ja rokokootyylin esineisiin. Kodin kalustuskarusellin saa liikkeelle tutuilta tai luottoantiikkikauppiaalta tehty hankinta.
– Tuon kaapin olen ostanut ystävältä. Samoin tuon keittiön kattokruunun. Aika moni asia täällä on tullut tutuilta.
Ystäväpiirin kesken ostetaan ja myydään esineitä sekä jaetaan kuvia kotien sisustuksista.
– Ikean 1700-lukua mukaileva Gripsholm-tuoli oli välillä minun ja välillä ystäväni kodissa. Tuoli matkusti edestakaisin varmasti kymmenen kertaa.
Nyt Jasujen olohuoneen sohvan parina ei ole Ikean uustuotanto, vaan aito antiikkinen Gripsholm. Siihen Pia on ommellut uuden päällisen.
Kustavilainen kaappi on Pialle erityisen rakas. Kaapin reunalla on tinakynttilänjalat, jotka on tehty uustuotantona vanhan ruotsalaisen mallin mukaan. Kaunis 1800-luvun kaappikello on suomalainen. Olohuoneen ja eteisen välinen ovi on vaihdettu vanhaan peilioveen. Hercules on perheen kolmesta chihuahuasta keskimmäinen.
Muisto maalaisromantiikasta
Pian ja Vesan kodissa vain muutos on pysyvää.
– Ei ole päivää, että en miettisi sisustusta. Tosin välillä on hetkiä, jolloin totean mielessäni, että nyt saa olla, en tee enää mitään.
Pia on miettinyt eteisessä jo useamman vuoden olleen uusrenessanssikaapin vaihtamista.
– Se muistuttaa minua maalaisromanttisesta kaudestani, jolloin kaikki maalattiin valkoiseksi.
Antiikkiharrastuksen myötä Pialle on tullut näkemys siitä, mitä voi ja mitä ei missään nimessä pidä mennä maalaamaan.
– Jos esine on jo niin sanotusti pilattu maalaamalla se uusiksi, sen saa maalata. Mutta jos sen pinnassa on vuosisatojen kaunis patina, siihen ei kosketa maalipensselillä.
Keittiönkaapit ja allas ovat Ikeasta. Yläkaappi on rokokookaapista. Komean tinaisen tarjoilukuvun alla säilytetään leipiä. Vanhat kannelliset terriinit miellyttävät Pian silmää.
Kaappien kavalkadi
Kaarevaotsaista rokokoota, suoralinjaisempaa kustavilaista ja jämäkkää barokkia. Erityisesti kaapit ovat Pian mieleen.
– Minulla on edelleen ensimmäinen hankintani, rihlattuovinen kustavilaiskaappi. Ostin sen turkulaisesta antiikkiliike Eliaksesta. Rakastuin siihen ensisilmäyksellä.
Uusimpia hankintoja on keittiön kaunis barokkikaappi, jonka tieltä purettiin 2010-luvun keittiön ylä- ja alakaapit.
Keittiön posliinisen altaan päällä taas on kaarevaotsainen rokokookaappi.
– Vanhat kaapit ovat useimmiten kahdessa osassa. Tämän kaapin alaosa on olohuoneessa. Voin yhdistää ne sitten kun tuntuu siltä.
Kesämaja kasvihuoneessa
Aurinko houkuttaa sisältä ulos. Pia Jasu laskeutuu ulkorappuja alas mehukannu ja kakkulautanen kädessään. Perheen seitsemänvuotias lemmikkikoira Hercules kipittää emäntänsä perässä somaan kasvihuoneeseen.
Valkoiseksi maalatun majan tunnelman tekevät vanhat ruutuikkunat ja takaseinän paneloinnit.
– Keksimme tehdä paneloinnit kahdesta vanhasta peiliovesta. Ikkunat on hankittu Tori.fi:n kautta, Pia kertoo.
Hercules pötköttää puutarhatuolilla olevan tyynyn päällä tyytyväisen oloisena. Pia kaataa mehua lasiin ja kesäinen herkutteluhetki voi alkaa.
Koti
Raumalla vuonna 1954 rakennetussa puutalossa, 130 m².
Asukkaat
Pia ja Vesa Jasu sekä kolme chihuahuaa. Pia Instagramissa @piajasu.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2