Artikkeli

Valko­suk­laa­o­me­nahyve

Nypi yhteen voi, sokeri ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta se hetkeksi jääkaappiin...

(8-10 an­nos­ta)

Poh­ja:

100 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1/2 dl so­ke­ria

2 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

3 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

1 1/2 l kuo­rit­tu­ja ome­na­loh­ko­ja

4 dl vet­tä

1 dl so­ke­ria

(2 rkl cal­va­do­sia)

100 g val­ko­suk­laa­ta

Ma­ren­ki:

5 val­ku­ais­ta

1 1/2 dl so­ke­ria

1. Nypi yh­teen voi, so­ke­ri ja veh­nä­jau­hot, joi­hin lei­vin­jau­he on se­koi­tet­tu. Li­sää vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Kää­ri tai­ki­na muo­vi­kel­muun ja nos­ta se het­kek­si jää­kaap­piin.

2. Mit­taa kat­ti­laan vesi ja so­ke­ri ja kei­tä ome­na­loh­ko­ja lie­mes­sä noin 5 mi­nuut­tia. Älä an­na ome­noi­den so­seu­tua. Va­lu­ta ome­na­loh­kot hy­vin ja kaa­da nii­den pääl­le ha­lu­tes­sa­si cal­va­do­sia. Siir­rä maus­tu­maan. Rou­hi val­ko­suk­laa veit­sel­lä kar­ke­ak­si.

3. Kau­li tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rin pääl­lä 10-12 cm le­ve­äk­si ja pel­lin pi­tui­sek­si le­vyk­si. Siir­rä tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rei­neen pel­lil­le. Pis­te­le tai­ki­naan haa­ru­kal­la rei­kiä ja pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20 mi­nuut­tia.

4. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää so­ke­ri vä­hän ker­ral­laan koko ajan vat­ka­ten. Vaah­don tu­lee ol­la ta­sais­ta ja kiil­tä­vää.

5. Nos­ta uu­nin läm­pö 225 as­tee­seen. Lado poh­jal­le ome­na­loh­kot ja ri­pot­te­le pääl­le val­ko­suk­laa­rou­he. Pur­so­ta tai le­vi­tä lu­si­kal­la ma­ren­ki­ker­ros pääl­le. Työn­nä ome­na­hy­ve vie­lä uu­niin muu­ta­mak­si mi­nuu­tik­si, kun­nes pin­ta on saa­nut kau­niin vaa­le­an­rus­ke­an vä­rin.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ