Artikkeli

Koti ja keit­tiö 4/2010

Valkosuklaa-mustikkatorttu ja sitruuna-jogurttimousse

Sulata voi ja paloiteltu valkosuklaa paksupohjaisessa kattilassa liedellä hyvin miedolla lämmöllä...

Oh­je nel­jäl­le

250 g voi­ta

150 g val­ko­suk­laa­ta

1 dl mai­toa

150 g rans­kan­ker­maa

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

yh­den sit­ruu­nan kuo­ri ja mehu

2 1/2 dl so­ke­ria

3 mu­naa

200 g mus­ti­koi­ta

Pääl­lys:

200 g to­mu­so­ke­ria

noin 2 rkl sit­ruu­na­me­hua

Ko­ris­te­luun:

suk­laa­täyt­tei­siä pää­si­äis­ra­kei­ta

raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

Sit­ruu­na-jo­gurt­ti­mous­se:

2 dl vis­pi­ker­maa

2 dl pak­sua, maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia

1–2 rkl to­mu­so­ke­ria

1 dl le­mon curd -sit­ruu­na­tah­naa

1. Su­la­ta voi ja pa­loi­tel­tu val­ko­suk­laa pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa lie­del­lä hy­vin mie­dol­la läm­möl­lä. Li­sää mai­to ja rans­kan­ker­ma. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja li­sää vä­hi­tel­len suk­laa­se­ok­seen.

2. Li­sää sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri ja mehu, so­ke­ri ja mu­nat yk­si­tel­len. Se­koi­ta ta­sai­sek­si.

3. Vuo­raa hal­kai­si­jal­taan noin 20 cm:n ir­to­poh­ja­vuo­an poh­ja lei­vin­pa­pe­ril­la. Voi­te­le vuo­an reu­nat ja lei­vi­tä tar­vit­ta­es­sa korp­pu­jau­hoil­la. Va­lu­ta tai­ki­naa vuo­kaan ja ri­pot­te­le vä­liin pa­riin ker­rok­seen mus­ti­koi­ta. Lai­ta pääl­lim­mäi­sek­si ker­rok­sek­si tai­ki­naa.

4. Pais­ta tort­tua uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin tun­ti. An­na jääh­tyä.

5. Se­koi­ta to­mu­so­ke­riin sit­ruu­na­me­hua sen ver­ran, et­tä seos on so­pi­van not­ke­aa. Le­vi­tä to­mu­so­ke­ri­kuor­ru­tus jääh­ty­neen ka­kun pääl­le. Ko­ris­te­le kak­ku vä­lit­tö­mäs­ti pää­si­äis­ra­keil­la ja raas­te­tul­la sit­ruu­nan­kuo­rel­la. An­na jäh­met­tyä.

6. Vat­kaa ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si. Li­sää jo­gurt­ti ja maus­ta to­mu­so­ke­ril­la. Pyö­räy­tä se­ok­seen vie­lä ke­vy­es­ti le­mon curd -tah­na.

Ai­ka: noin 45 min + pais­to­ai­ka 1 t + jääh­ty­mi­sai­ka