Artikkeli

Koti ja keit­tiö 05/05

Valko­suk­laa­kuor­rut­teiset donitsit

2 1/2 dl mai­toa

25 g hii­vaa

1 dl so­ke­ria

1 ka­nan­mu­na

1/2 rkl kar­de­mum­maa

1/2 tl suo­laa

7 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

50 g mar­ga­rii­nia

Up­po­pais­ta­mi­seen:

6–8 dl ryp­si­öl­jyä

Kuor­ru­te:

200 g val­ko­suk­laa­ta

esim. ap­pel­sii­nin ma­kuis­ta strös­se­liä

1. Mu­ren­na hii­va kä­den­läm­pöi­seen mai­toon. Li­sää muna, so­ke­ri, kar­de­mum­ma, suo­la ja suu­rin osa veh­nä­jau­hois­ta sekä peh­meä mar­ga­rii­ni.

2. Alus­ta se­kaan lo­put veh­nä­jau­hot ja an­na tai­ki­nan ko­ho­ta lii­nal­la pei­tet­ty­nä, läm­pi­mäs­sä kak­sin­ker­tai­sek­si.

3. Lei­vo tai­ki­nas­ta pöt­kö ja leik­kaa se noin 22 pa­laan. Pyö­ri­tä pa­lois­ta pie­nem­mät pöt­köt ja kie­pau­ta pöt­kön päät kiin­ni toi­siin­sa do­nit­si­rul­lik­si. Sul­je lii­tos huo­lel­li­ses­ti ja an­na ko­ho­ta 10 mi­nuut­tia.

4. Kuu­men­na öl­jy kat­ti­las­sa. Öl­jyä on ol­ta­va sen ver­ran, et­tä do­nit­si kel­luu ras­vas­sa osu­mat­ta poh­jaan. Öl­jy on so­pi­van kuu­maa, kun no­ka­re tai­ki­naa rus­kis­tuu noin mi­nuu­tis­sa.

5. Nos­ta do­nit­sit yk­si­tel­len rei­kä­kau­hal­la kuu­maan öl­jyyn. Kyp­sen­nä ker­ral­laan 2–3 munk­kia. Kei­tä, kun­nes pais­tet­ta­va osuus on kau­niin rus­kea ja kään­nä. Nos­ta val­miit do­nit­sit rei­kä­kau­hal­la ta­lous­pa­pe­rin pääl­le va­lu­maan.

6. Su­la­ta suk­laa mie­dol­la läm­möl­lä mik­ros­sa ja kas­ta jääh­ty­nei­den do­nit­sien toi­nen puo­li su­laan suk­laa­seen. Ri­pot­te­le pin­nal­le strös­se­lei­tä ja an­na suk­laan jäh­met­tyä vii­le­äs­sä. Tar­joa si­man kans­sa.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ