MARI HARJULA • KUVAT FABIAN BJÖRK KOTI JA KEITTIÖ 3/2015
20 kpl
1 ½ dl vehnäjuurta (ks. ohje alla)
2 ½ dl durumvehnäjauhoja
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl hienoa merisuolaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä
Lisäksi:
1 dl kalamataoliiveja
6–8 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
75 g parmesaanijuustoa
½ ruukkua basilikaa
1. Hienonna oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Raasta parmesaani ja silppua basilika.
2. Valmista taikina. Sekoita vehnäjuuri, durum- ja vehnäjauhot sekä suola ja hiiva kulhossa. Vaivaa parin minuutin ajan, lisää vesi ja jatka
vaivaamista vielä noin 15 minuuttia. Lisää oliivit, tomaatit ja basilika sekä 2/3 juustosta taikinaan. Anna taikinan kohota noin
tunti.
3. Kaada taikina leivinpöydälle ja työstä hetken. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele palat paksuhkoiksi tangoiksi. Leikkaa tangot
noin kymmeneen palaan ja laita taikinapalat leikkauspinta alaspäin pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia.
4. Ripottele loput juustosta ja hieman jauhoja sämpylöille. Paista uunissa 225 asteessa noin 15–20 minuuttia.
Vehnäjuuri
2 dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl vettä
(2 tl hunajaa tai maustamatonta
jogurttia tai hieman raastettua omenaa)
Lisäksi:
1 ½ dl vehnäjauhoja/päivä
1 dl kädenlämpöistä vettä/päivä
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita vesi ja jauhot kulhossa. Lisää halutessasi juureen hunajaa, maustamatonta jogurttia tai raastettua omenaa, mikä edistää juuren käymistä. Peitä kulho kannella tai tiiviisti kelmulla ja anna sen käydä huoneenlämmössä vuorokausi.
2. Lisää toisena päivänä juureen noin 1 ½ dl vehnäjauhoja ja 1 dl kädenlämpöistä vettä. Siirrä juuri jääkaappiin. Lisää jauhoja ja vettä myös kolmantena ja neljäntenä päivänä. Viidentenä päivänä juuri on valmista käytettäväksi.
3. Säilytä juurta ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Ruoki sitä pienellä määrällä vehnäjauhoja ja vettä 1–2 kertaa viikossa, jotta se pysyy toimintakuntoisena. Kun käytät juurta, lisää siihen aina sen verran vettä ja jauhoja, kuin käytät juurta.
4. Voit säilyttää juurta myös pakastimessa. Sulata juuri ja ruoki sitä parin päivän ajan ennen käyttöä samalla tavalla vedellä ja jauhoilla kuin jääkaapissa säilytettävää juurtakin.
VINKKI :Saat leipään rapean kuoren, kun laitat paistamisen ajaksi uunin pohjalle kulhon, jossa on vettä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2