Nyt herkutellaan syksyisillä riistaruoilla.
Tumman punainen ja täyteläisen pehmeä riistaliha on voimakasaromista, eikä kaipaa mausteeksi juuri muuta kuin suolaa ja pippuria. Yrtit kuten timjami, rosmariini ja salvia sopivat riistaruokiin. Herukat, puolukka ja karpalo puolestaan maistuvat lisäkkeinä sellaisenaan tai hyytelöinä ja niillä voi myös maustaa kastikkeet ja kuorrutteet.
Sienillä höystetty ja timjamilla maustettu hirvenfilee paperissa sopii viikonloppu- tai vierastarjottavaksi. Hirvipihvit valmistetaan uunissa ja lisäkkeenä tarjotaan puolukalla maustettua kermakastiketta. Hirvipateelle mehevyyttä antaa possunjauheliha ja makua suppilovahverot, salvia ja timjami. Patee tarjotaan salaatin ja karpaloiden tai puolukoiden kera. Sisäpaistiviipaleista valmistetut hirvikääryleet on hienostunut ruoka, joka viimeistellään mustaviinimarjahyytelöllä maustetulla kastikkeella.
Sorsasta valmistetaan hunaja-rosmariiniglaseerattua sorsapaistia ja appelsiinikastiketta tai rosmariinilla maustettua punaherukkakuorrutettua sorsapaistia.
Jänis on parhaimmillaan padassa. Mehevä jänispata saa makua juureksista ja sinappisesta kastikkeesta. Jänispadan höysteeksi sopivat myös sienet ja savustettu pekoni.
Mitä tarjota riistaruuan seurana? Marraskuun koti ja keittiö -lehti esittelee kolme hyvää riistaviiniä.
MARI HARJULA
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2