Artikkeli

Vahvoja riistan makuja

Nyt her­ku­tel­laan syk­syi­sil­lä riis­ta­ruo­il­la.

Tum­man pu­nai­nen ja täy­te­läi­sen peh­meä riis­ta­li­ha on voi­ma­ka­sa­ro­mis­ta, ei­kä kai­paa maus­teek­si juu­ri muu­ta kuin suo­laa ja pip­pu­ria. Yr­tit ku­ten tim­ja­mi, ros­ma­rii­ni ja sal­via so­pi­vat riis­ta­ruo­kiin. He­ru­kat, puo­luk­ka ja kar­pa­lo puo­les­taan mais­tu­vat li­säk­kei­nä sel­lai­se­naan tai hyy­te­löi­nä ja niil­lä voi myös maus­taa kas­tik­keet ja kuor­rut­teet.

Sie­nil­lä höys­tet­ty ja tim­ja­mil­la maus­tet­tu hir­ven­fi­lee pa­pe­ris­sa so­pii vii­kon­lop­pu- tai vie­ras­tar­jot­ta­vak­si. Hir­vi­pih­vit val­mis­te­taan uu­nis­sa ja li­säk­kee­nä tar­jo­taan puo­lu­kal­la maus­tet­tua ker­ma­kas­ti­ket­ta. Hir­vi­pa­teel­le me­he­vyyt­tä an­taa pos­sun­jau­he­li­ha ja ma­kua sup­pi­lo­vah­ve­rot, sal­via ja tim­ja­mi. Pa­tee tar­jo­taan sa­laa­tin ja kar­pa­loi­den tai puo­lu­koi­den kera. Si­sä­pais­ti­vii­pa­leis­ta val­mis­te­tut hir­vi­kää­ry­leet on hie­nos­tu­nut ruo­ka, joka vii­meis­tel­lään mus­ta­vii­ni­mar­ja­hyy­te­löl­lä maus­te­tul­la kas­tik­keel­la.

Sor­sas­ta val­mis­te­taan hu­na­ja-ros­ma­rii­nig­la­see­rat­tua sor­sa­pais­tia ja ap­pel­sii­ni­kas­ti­ket­ta tai ros­ma­rii­nil­la maus­tet­tua pu­na­he­ruk­ka­kuor­ru­tet­tua sor­sa­pais­tia.

Jä­nis on par­haim­mil­laan pa­das­sa. Me­he­vä jä­nis­pa­ta saa ma­kua juu­rek­sis­ta ja si­nap­pi­ses­ta kas­tik­kees­ta. Jä­nis­pa­dan höys­teek­si so­pi­vat myös sie­net ja sa­vus­tet­tu pe­ko­ni.

Mitä tar­jo­ta riis­ta­ruu­an seu­ra­na? Mar­ras­kuun koti ja keit­tiö -leh­ti esit­te­lee kol­me hy­vää riis­ta­vii­niä.

MARI HAR­JU­LA

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ