Artikkeli

Vadel­ma­tar­ta­letit

Ota pohjataikinan ainekset etukäteen huoneenlämpöön. Sekoita monitoi­mi­ko­neessa mantelimassa, suola, voi ja muna. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita taikina kimmoisaksi...

Poh­ja­tai­ki­na:

150 g man­te­li­mas­saa

1/4 tl suo­laa

100 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 muna

2 2/3-3 dl veh­nä­jau­ho­ja

Va­del­ma­täy­te:

250 g va­del­mia

1 1/3 dl so­ke­ria

3 mu­naa

50 g voi­ta

2/3 dl kuo­hu­ker­maa

Ko­ris­teek­si:

tuo­rei­ta va­del­mia ja kar­hun­va­tu­koi­ta

1. Ota poh­ja­tai­ki­nan ai­nek­set etu­kä­teen huo­neen­läm­pöön. Se­koi­ta mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa man­te­li­mas­sa, suo­la, voi ja muna. Li­sää lo­puk­si jau­hot ja se­koi­ta tai­ki­na kim­moi­sak­si. Pei­tä tai­ki­na ja nos­ta se jää­kaap­piin odot­ta­maan noin tun­nik­si.

2. Pai­ne­le tai­ki­na voi­del­tu­jen pik­ku­vuo­kien poh­jal­le ja reu­noil­le. Siir­rä odot­ta­maan ja val­mis­ta täy­te.

3. Pu­ris­ta va­del­mat ti­he­än sii­vi­län läpi ta­sai­sek­si so­seek­si. Mit­taa kat­ti­laan va­del­ma­so­se, so­ke­ri, mu­nat, voi ja ker­ma. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Nos­ta kat­ti­la toi­sen, kie­hu­vaa vet­tä si­säl­tä­vän kat­ti­lan pääl­le. Hau­du­ta se­os­ta mie­dol­la läm­möl­lä sil­loin täl­löin se­koit­ta­en, kun­nes se sa­ke­nee (noin 15 mi­nuut­tia). Älä an­na kie­hua. Nos­ta kiis­se­li ve­si­hau­tees­ta ja las­ke kat­ti­la kyl­mään ve­teen jääh­ty­mään.

4. Täy­tä tai­ki­na­poh­jat va­del­ma­kiis­se­lil­lä. Pais­ta lei­von­nai­sia 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20 mi­nuut­tia. An­na tar­ta­let­tien jääh­tyä hy­vin en­nen tar­joi­lua. Ko­ris­te­le ko­ko­nai­sil­la va­del­mil­la ja ha­lu­tes­sa­si kar­hun­va­tu­koil­la. Voit myös sii­vi­löi­dä pääl­le hie­man to­mu­so­ke­ria.