Artikkeli
Kodin sisustus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Vanha kaappi on nettihuutokaupasta. Suuri pöytä teetettiin jo edelliseen kotiin. Pöydänjalat ja tuolit ovat Hayn mallistoa. Näyttävä valaisin House Doctor.

Kodin sisustus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Vanha kaappi on nettihuutokaupasta. Suuri pöytä teetettiin jo edelliseen kotiin. Pöydänjalat ja tuolit ovat Hayn mallistoa. Näyttävä valaisin House Doctor.

Mai­ja Tien­suu ku­vat Fa­bi­an Björk

Ter­ve­tu­loa Kau­ni­ai­siin!

Unelmien koti löytyi vanhasta puutalosta

Vanha huvila sai nimen Luostari, kun se toimi sisäop­pi­lai­toksena. Nyt se on jaettu neljäksi asunnoksi. Onnekas sattuma toi taloon Pauliinan ja Tuomaksen.

Ne­li­sen vuot­ta sit­ten Pau­lii­na ja Tuo­mas haa­vei­li­vat ko­dis­ta, jos­sa oli­si pi­haa El­li-tyt­tä­ren lei­keil­le. Per­he viih­tyi sil­loi­ses­sa ko­dis­saan Hel­sin­gin Kruu­nun­haas­sa ja kävi kat­so­mas­sa alu­eel­la si­jait­se­via isom­pia asun­to­ja. Uu­si koti löy­tyi kui­ten­kin ai­van sat­tu­mal­ta Kau­ni­ai­sis­ta.

– En­ti­nen opis­ke­lu­ka­ve­ri­ni oli lait­ta­nut Fa­ce­boo­kiin ku­via van­has­ta puu­ta­los­ta ja kir­joit­ta­nut et­si­vän­sä naa­pu­rei­ta to­si­tar­koi­tuk­sel­la. Il­moi­tuk­ses­ta ei käy­nyt il­mi, mil­lai­ses­ta asun­nos­ta oli kyse ja mis­sä se si­jait­si, mut­ta ihas­tuin ta­lon ul­ko­nä­köön, Pau­lii­na ker­too.

Van­ha hu­vi­la oli pa­la­nut vuon­na 2011 rie­hu­nees­sa tu­li­pa­los­sa, mut­ta pa­lo­res­tau­roi­tu täy­sin. Ta­los­sa oli nel­jä asun­toa, joi­ta kaik­kia ol­tiin myy­mäs­sä. Kak­si asun­toa oli vie­lä va­paa­na. Yk­si näis­tä si­jait­si hu­vi­lan toi­ses­sa ker­rok­ses­sa. Pau­lii­na ja Tuo­mas ei­vät tun­te­neet Kau­ni­ai­sia en­tuu­des­taan, mut­ta kun he kä­vi­vät kat­so­mas­sa asun­toa, he tie­si­vät pai­kan ole­van hei­tä var­ten.

– Van­han puu­ta­lon tun­nel­ma, unii­kit yk­si­tyis­koh­dat ja veh­reä, suo­jai­nen tont­ti te­ki­vät mei­hin vai­ku­tuk­sen.

Bertel Jung suunnitteli Villa Gahmbergan samannimiselle perheelle. Myöhemmin talo toimi sisäoppilaitoksena, kunnes siitä tuli asuintalo.

Bertel Jung suunnitteli Villa Gahmbergan samannimiselle perheelle. Myöhemmin talo toimi sisäoppilaitoksena, kunnes siitä tuli asuintalo.

Hu­vi­lan vä­rik­käät vuo­si­kym­me­net

Ber­tel Jun­gin suun­nit­te­le­ma Vil­la Gahm­ber­ga ra­ken­net­tiin 1907–1909 yk­si­tyis­hu­vi­lak­si les­ki­rou­va So­fie Gahm­ber­gil­le ja hä­nen kah­del­le nai­mat­to­mal­le tyt­tä­rel­leen.

Kun So­fie Gahm­berg kuo­li, hu­vi­la myy­tiin 1917 Kau­ni­ais­ten yh­teis­kou­lul­le uut­ta opin­to­lin­jaa var­ten. Kou­lun oli tar­koi­tus tar­jo­ta ko­di­no­mai­nen ope­tu­sym­pä­ris­tö ty­töil­le, jot­ka ei­vät ta­voi­tel­leet yli­op­pi­las­tut­kin­toa, vaan val­mis­tau­tui­vat ko­ti­rou­van elä­män­teh­tä­vään.

– Si­sä­op­pi­lai­tok­sen an­ka­rien sään­tö­jen vuok­si ta­loa alet­tiin kut­sua pai­kal­lis­ten asuk­kai­den kes­ken ruot­sa­lai­sit­tain klost­re­tik­si eli luos­ta­rik­si. Hu­vi­la tun­ne­taan edel­leen sil­lä ni­mel­lä.

Vuon­na 1941 Klost­ret otet­tiin puo­lus­tus­voi­mien käyt­töön ra­di­o­tie­dus­te­lun tu­ki­koh­dak­si. So­dan pää­tyt­tyä kou­lu­toi­min­ta ei enää jat­ku­nut, vaan ra­ken­nus muu­tet­tiin opet­ta­jien asun­noik­si. Vuon­na 1977 hu­vi­la siir­tyi kau­pun­gin omis­tuk­seen.

Hu­vi­las­sa asui kau­pun­gin työn­te­ki­jöi­tä per­hei­neen vii­des­sä eri asun­nos­sa 1970-lu­vun lo­pul­ta ai­na vuo­den 2011 tu­li­pa­loon saak­ka. 1990-lu­vul­la suo­jel­tu hu­vi­la pa­lo­res­tau­roi­tiin 2011–2013.

Huk­ka­ti­las­ta teh­tiin toi­mi­va

Vaik­ka juu­ri res­tau­roi­tu asun­to miel­lyt­ti tun­nel­mal­taan ja yk­si­tyis­koh­dil­taan, kai­pa­si poh­ja­rat­kai­su muu­tok­sia.

Asun­nos­sa oli pal­jon huk­ka­ti­laa. Pe­su­ti­lat oli­vat pie­net ei­kä sau­naa ol­lut. Ko­din­hoi­to­nurk­kauk­sel­le­kin oli tar­vet­ta, sil­lä Pau­lii­na odot­ti kuo­pus­ta, Ak­se­lia.

– Vaik­ka asun­to oli juu­ri re­mon­toi­tu, em­me em­pi­neet teh­dä sii­tä mei­dän nä­köis­täm­me.

Pau­lii­na ja Tuo­mas pyy­si­vät Maa­rit Hil­tus­ta, tut­tua si­sus­tu­sark­ki­teh­tia, tut­ki­maan, pys­tyi­si­kö hei­dän tar­peen­sa isom­mas­ta kyl­py­huo­nees­ta, ko­din­hoi­to­nurk­kauk­ses­ta ja sau­nas­ta to­teut­ta­maan koh­tuul­li­sin muu­tos­töin. Vas­ta saa­tu­aan alus­ta­via luon­nok­sia uu­des­ta poh­ja­rat­kai­sus­ta he te­ki­vät os­to­tar­jouk­sen asun­nos­ta.

Mik­ro­ruo­kaa ja suo­ja­muo­ve­ja

Re­mont­tiin va­rat­tiin ai­kaa kol­me kuu­kaut­ta. Per­heen oli tar­koi­tus asua re­mont­ti­ai­ka van­has­sa asun­nos­saan, mut­ta asun­to me­ni­kin kau­pak­si en­na­koi­tua no­pe­am­min. Pau­lii­na ja Tuo­mas muut­ti­vat kak­si­vuo­ti­aan El­lin kans­sa elo­kuus­sa 2014 uu­teen ko­tiin, jos­sa re­mont­ti oli vas­ta al­ka­nut.

– Van­ha keit­tiö oli eh­dit­ty pur­kaa ei­kä uut­ta ol­lut vie­lä ti­lat­tu. Elim­me keit­ti­ön toi­mi­tu­sa­jan eli kuu­si viik­koa mik­ro­ruo­al­la re­mon­tin kes­kel­lä. En­sim­mäi­sen kuu­kau­den asuim­me yh­des­sä ma­kuu­huo­nees­sa, kun toi­nen oli va­ras­to­na.

Si­sus­tu­sark­ki­teh­ti Maa­rit Hil­tu­sen eh­do­tuk­ses­ta keit­tiö siir­ret­tiin lä­pi­kul­ku­ti­la­na ole­vaan au­laan, en­ti­sen keit­ti­ön pai­kal­le saa­tiin suu­rem­pi kyl­py­huo­ne, sau­na ja pu­keu­tu­mis­ti­la. Van­has­ta kyl­py­huo­nees­ta tuli ko­din­hoi­to­ti­la ja lap­sil­le wc.

– Re­mont­ti val­mis­tui suun­ni­tel­lun ai­ka­tau­lun puit­teis­sa. Kol­mi­sen kuu­kaut­ta muu­ton jäl­keen pää­sim­me hil­jal­leen aset­tu­maan uu­teen ko­tiim­me ja pur­ka­maan muut­to­laa­ti­kot, Pau­lii­na ker­too.

Lastenhuoneessa on ruhtinaallisesti tilaa leikkiä ja liikkua. Remontissa säästettiin Pihlgren & Ritolan Niittyleinikki-paperitapetti.

Lastenhuoneessa on ruhtinaallisesti tilaa leikkiä ja liikkua. Remontissa säästettiin Pihlgren & Ritolan Niittyleinikki-paperitapetti.

Mah­dol­li­suus muu­tok­siin

Asun­nos­sa on kak­si ma­kuu­huo­net­ta. Toi­nen niis­tä on van­hem­pien. Toi­sen ja­ka­vat El­li ja Ak­se­li. Suu­res­sa las­ten­huo­nees­sa on ik­ku­nat kah­del­la sei­näl­lä. Se mah­dol­lis­taa huo­neen ja­ka­mi­sen kah­dek­si pie­nem­mäk­si ma­kuu­huo­neek­si, kun lap­set kas­va­vat.

Lap­set ovat viih­ty­neet yh­tei­ses­sä huo­nees­saan hy­vin. Suu­res­sa huo­nees­sa on ti­laa isom­mil­le­kin lei­keil­le, ku­ten ma­joil­le.

– Kun El­li aloit­taa kou­lun rei­lun vuo­den pääs­tä, on to­den­nä­köi­ses­ti tar­peen miet­tiä huo­ne­ja­koa.

Makuuhuoneessa on Pauliinan vanhempien 1990-luvulla Jordaniasta ostama kaunis matto.

Makuuhuoneessa on Pauliinan vanhempien 1990-luvulla Jordaniasta ostama kaunis matto.

Pel­la­va­öl­jy­maa­lia ja pa­pe­ri­ta­pet­tia

Ta­lon ikä ja hen­ki on otet­tu huo­mi­oon ko­din si­sus­tus­rat­kai­suis­sa. Pin­nat on maa­lat­tu hen­git­tä­vin pel­la­va­öl­jy­maa­lein, ta­pe­tit ovat pe­rin­tei­siä hen­git­tä­viä pa­pe­ri­ta­pet­te­ja.

Asun­to tun­tui pi­me­äl­tä, jo­ten Pau­lii­na ja Tuo­mas maa­la­si­vat ta­pe­tit val­koi­sik­si.

– Val­koi­set sei­nät luo­vat kau­niin poh­jan maa­lauk­sil­le, joi­ta olen saa­nut tai­de­maa­la­ri-isäl­tä­ni, Pau­lii­na ker­too.

Ta­lo­yh­ti­ön ke­sä­keit­tiö ja kyl­py­pal­ju

Pau­lii­na ja Tuo­mas naut­ti­vat van­han ta­lon ja ta­lo­yh­ti­ön läm­pi­mäs­tä tun­nel­mas­ta. Asuk­kaat viet­tä­vät pal­jon ai­kaa yh­des­sä niin pi­hal­la kuin ra­ken­nut­ta­mas­saan pi­ha­ra­ken­nuk­ses­sa­kin. Siel­lä jär­jes­te­tään ke­sä­juh­lia ja tal­koo­jat­ko­ja.

– Pi­ha­ra­ken­nus pää­tet­tiin ra­ken­taa, sil­lä
kai­kis­sa ta­lon asun­nois­sa ei ole sau­naa. Sa­mal­la saa­tiin myös paik­ka vie­rai­den ma­joi­tuk­seen.

Pi­ha­ra­ken­nuk­ses­ta löy­ty­vät myös iso sau­na, kyl­py­pal­ju, tak­ka­huo­ne ja ke­sä­keit­tiö.

Ta­lo­yh­ti­ön suo­jai­sal­la pi­hal­la löy­tyy lap­sil­le leik­ki­seu­raa ai­na, sil­lä ta­lon kaik­ki kah­dek­san las­ta ovat suu­rin piir­tein sa­ma­ni­käi­siä.

– It­se asun­non pääl­le plus­sa­na tu­le­vat eh­dot­to­mas­ti naa­pu­rit.

Läh­tee­nä käy­tet­ty pa­lo­sa­nee­rauk­sen pää­suun­nit­te­li­jan Juu­lia Mik­ko­lan, Li­va­do Oy, ke­rää­mää ta­lon his­to­riik­kia.

Koti

Kau­ni­ai­sis­sa.

1909 val­mis­tu­nees­sa Ber­tel Jun­gin suun­nit­te­le­mas­sa Vil­la Gahm­ber­gas­sa 3 h +
avo­keit­tiö, 136 m².

Asuk­kaat

Pau­lii­na ja Tuo­mas Rant­si
sekä El­li, 6, ja Ak­se­li, 3.