Artikkeli

RUO­KA MARI HAR­JU­LA • SI­SUS­TUS TEA HON­KA­SA­LO • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA­KO­TI JA KEIT­TIÖ 12/2013

Tryffeli-suklaa­mous­se­kakku

Tuhti tryffeleillä koristeltu suklaakakku päättää jouluaterian juhlavasti.

2 ½ dl man­te­li­jau­het­ta

1 ½ dl to­mu­so­ke­ria

1 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

½ dl kaa­ka­o­jau­het­ta

½ tl lei­vin­jau­het­ta

5 val­ku­ais­ta

200 g voi­ta su­la­tet­tu­na

Kos­tu­tus:

½ dl man­te­li­li­köö­riä tai kon­jak­kia

Suk­laa­mous­se:

400 g tum­maa suk­laa­ta (esim. ta­lous­suk­laa tai lei­von­ta­suk­laa)

100 g tum­maa suk­laa­ta (70 %)

1 va­nil­ja­tan­ko

5 dl vis­pi- tai kuo­hu­ker­maa

Ko­ris­te­luun:

suk­laat­ryf­fe­lei­tä

kaa­ka­o­jau­het­ta

1. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään. Li­sää jouk­koon val­ku­ai­set ja voi ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

2. Lai­ta tai­ki­na voi­del­tuun tai lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tuun ir­to­poh­ja­vuo­kaan (hal­kai­si­ja noin 20 cm). Pais­ta uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin 30–35 mi­nuut­tia, kun­nes poh­ja on kyp­sä ja ir­to­aa reu­noil­ta. An­na jääh­tyä.

3. Su­la­ta suk­laat pa­loi­tel­tu­na ve­si­hau­tees­sa tai pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa. An­na hie­man jääh­tyä.

4. Hal­kai­se va­nil­ja­tan­ko ja raa­pu­ta sen si­sus suk­laa­se­ok­sen jouk­koon.

5. Vaah­do­ta ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si ja li­sää eris­sä hie­man jääh­ty­nee­seen suk­laa­se­ok­seen.

6. An­na kak­ku­poh­jan ol­la ir­to­poh­ja­vuos­sa. Kos­tu­ta poh­ja li­köö­ril­lä tai kon­ja­kil­la. Lu­si­koi poh­jan pääl­le suk­laa­mous­se­se­os.

7. Lai­ta kak­ku jää­kaap­piin jäh­met­ty­mään vä­hin­tään 3–4 tun­nik­si, mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään.

8. Ir­ro­ta kak­ku va­ro­vas­ti vuo­as­ta. Ko­ris­te­le suk­laat­ryf­fe­leil­lä ja pö­läy­tä pääl­le lo­puk­si kaa­ka­o­jau­het­ta.