Artikkeli

Koti ja keit­tiö 5/2009

Tiramisu-suklaakakku

Voitele ja korppujauhota pyöreä noin 20 - 24 cm:n irtopohjavuoka. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä hetken...

10 - 15 an­nos­ta

Poh­ja:

150 g tum­maa suk­laa­ta

250 g suo­la­ton­ta voi­ta

2 1/2 dl so­ke­ria

5 kel­tu­ais­ta

5 val­ku­ais­ta

2 dl mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja

Vuo­an lei­vi­tys:

mar­ga­rii­nia tai voi­ta

korp­pu­jau­ho­ja

Kos­tu­tus:

1 dl vah­vaa kah­via

1/2 dl kon­jak­kia tai bran­dya

Täy­te:

4 lii­va­te­leh­teä

1 prk (250 g) mas­car­po­ne­juus­toa

2 mu­naa

1 dl so­ke­ria

2 dl vis­pi­ker­maa

puo­len sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

Li­säk­si:

kaa­ka­o­jau­het­ta

1. Voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta pyö­reä noin 20 - 24 cm:n ir­to­poh­ja­vuo­ka.

2. Su­la­ta suk­laa ve­si­hau­tees­sa ja an­na jääh­tyä het­ken. Vaah­do­ta voi ja puo­let so­ke­ris­ta. Vat­kaa sit­ten jouk­koon kel­tu­ai­set yk­si ker­ral­laan. Vat­kaa val­ku­ai­set peh­me­äk­si vaah­dok­si ja li­sää lop­pu­vai­hees­sa vä­hi­tel­len so­ke­ri ja vat­kaa seos ko­vak­si.

3. Se­koi­ta sula suk­laa voi-kel­tu­ais­vaah­toon. Li­sää val­ku­ais­vaah­to va­ro­vas­ti nos­tel­len ja mais­si­jau­hot sii­vi­län läpi pa­ris­sa eräs­sä. Se­koi­ta va­ro­vas­ti ta­sai­sek­si.

4. Le­vi­tä seos vuo­kaan, ta­soi­ta pin­ta ja pais­ta 175 as­tees­sa noin 45 mi­nuut­tia. An­na kyp­sän ka­kun jääh­tyä het­ken vuo­as­sa. Ku­moa se sit­ten ri­ti­läl­le tai so­ke­roi­dul­le lei­vin­pa­pe­ril­le ja an­na jääh­tyä.

5. Lai­ta lii­va­te­leh­det kyl­mään ve­teen li­ko­a­maan. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Vaah­do­ta ker­ma. Se­koi­ta muna-so­ke­ri­vaah­to mas­car­po­ne­juus­toon. Liu­o­ta lii­vat­teet kuu­maan ve­si­tilk­kaan ja li­sää täyt­tee­seen ohu­e­na nau­ha­na koko ajan se­koit­ta­en. Li­sää lo­puk­si sit­ruu­nan­kuo­ri­raas­te ja ker­ma­vaah­to.

6. Leik­kaa jääh­ty­nyt kak­ku­poh­ja kol­meen osaan. Ko­koa kak­ku ir­to­poh­ja­vuo­kaan. Lai­ta ka­kun poh­ja­pa­la vuo­kaan ja kos­tu­ta kon­jak­ki­kah­vil­la. Le­vi­tä pääl­le 1/3 täyt­tees­tä. Lai­ta pääl­le taas kak­ku­poh­ja­pa­la, kos­tu­ta ja le­vi­tä 1/3 täyt­tees­tä. Lai­ta lo­puk­si pääl­le kol­mas kak­ku­poh­ja­pa­la, kos­tu­ta ja le­vi­tä pääl­le lo­put täyt­tees­tä. Pei­tä kel­mul­la ja an­na jäh­met­tyä vii­le­äs­sä pari tun­tia tai seu­raa­vaan päi­vään.

7. Ir­ro­ta kak­ku vuo­as­ta ja sii­vi­löi pääl­le kaa­ka­o­jau­het­ta.