Artikkeli

MARI HAR­JU­LA

KUVA AR­TO VUO­HE­LAI­NEN

Tiesitkö tätä kananmunasta?

Miten kananmunat säilytetään? Mistä tunnistaa tuoreen munan? Mikä on leivontamuna? Onko muna terveellistä?

Näin säi­ly­tät ka­nan­mu­nat

Ka­nan­mu­nat säi­ly­vät par­hai­ten, kun säi­ly­tät ne jää- tai vii­le­ä­kaa­pis­sa ta­sai­ses­sa läm­pö­ti­las­sa. Säi­ly­tä mu­nat omas­sa pak­kauk­ses­saan, jol­loin mui­den raa­ka-ai­nei­den ha­jut ja maut ei­vät tar­tu nii­hin. Pidä mu­nat pak­kauk­ses­sa tylp­pä pää ylös­päin, jol­loin mu­nan ra­ken­ne on kaik­kein par­hain ja val­ku­ai­nen ym­pä­röi kel­tu­ais­ta kiin­te­äs­ti.

Mis­tä tun­nis­taa tuo­reen mu­nan?

Tuo­re ka­nan­mu­na on raik­kaan tuok­sui­nen. Pi­laan­tu­nut muna hai­see epä­miel­lyt­tä­väl­le. Raa­ka ja rik­ko­ma­ton muna on tuo­re, kun se ei höls­ky hei­lu­tet­ta­es­sa ja se va­jo­aa ve­teen ti­pu­tet­ta­es­sa ve­si­as­ti­an poh­jal­le. Ri­kot­tu muna on tuo­re, kun sen val­ku­ai­nen on kiin­teä ja ym­pä­röi kel­tu­ai­sen kor­ke­a­na. Van­hen­tu­neen mu­nan val­ku­ai­nen on ve­tis­ty­nyt ja le­vi­ää laa­jem­mal­le.

Mitä tar­koit­taa lei­von­ta­mu­na?

Lei­von­ta­mu­na on ra­vin­to­si­säl­löl­tään ja omi­nai­suuk­sil­taan eri­kois­mu­na. Sen ras­va­koos­tu­mus­ta on pa­ran­net­tu ruok­ki­mal­la ka­no­ja eri­kois­re­hul­la. Näin ka­nan­mu­niin saa­daan pa­rem­pi vaah­tou­tu­vuus, vaah­don py­sy­vyys ja voi­mak­kaam­pi väri kel­tu­ai­seen.

Ka­nan­mu­na ja ko­les­te­ro­li

Ka­nan­mu­na on ter­veel­lis­tä syö­tä­vää osa­na ta­sa­pai­nois­ta ruo­ka­va­li­o­ta, vaik­ka se si­säl­tää­kin ko­les­te­ro­lia. Ra­vin­non ko­les­te­ro­lil­la on vain vä­häi­nen vai­ku­tus ve­ren ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­teen. Ter­veel­lä ih­mi­sel­lä ka­nan­mu­nan käy­töl­le ei ole an­net­tu mää­räl­li­siä suo­si­tuk­sia.

Läh­de: Ka­nan­mu­na­tie­do­tus