MARI HARJULA
KUVA ARTO VUOHELAINEN
Näin säilytät kananmunat
Kananmunat säilyvät parhaiten, kun säilytät ne jää- tai viileäkaapissa tasaisessa lämpötilassa. Säilytä munat omassa pakkauksessaan, jolloin muiden raaka-aineiden hajut ja maut eivät tartu niihin. Pidä munat pakkauksessa tylppä pää ylöspäin, jolloin munan rakenne on kaikkein parhain ja valkuainen ympäröi keltuaista kiinteästi.
Mistä tunnistaa tuoreen munan?
Tuore kananmuna on raikkaan tuoksuinen. Pilaantunut muna haisee epämiellyttävälle. Raaka ja rikkomaton muna on tuore, kun se ei hölsky heilutettaessa ja se vajoaa veteen tiputettaessa vesiastian pohjalle. Rikottu muna on tuore, kun sen valkuainen on kiinteä ja ympäröi keltuaisen korkeana. Vanhentuneen munan valkuainen on vetistynyt ja leviää laajemmalle.
Mitä tarkoittaa leivontamuna?
Leivontamuna on ravintosisällöltään ja ominaisuuksiltaan erikoismuna. Sen rasvakoostumusta on parannettu ruokkimalla kanoja erikoisrehulla. Näin kananmuniin saadaan parempi vaahtoutuvuus, vaahdon pysyvyys ja voimakkaampi väri keltuaiseen.
Kananmuna ja kolesteroli
Kananmuna on terveellistä syötävää osana tasapainoista ruokavaliota, vaikka se sisältääkin kolesterolia. Ravinnon kolesterolilla on vain vähäinen vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen. Terveellä ihmisellä kananmunan käytölle ei ole annettu määrällisiä suosituksia.
Lähde: Kananmunatiedotus
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2