Tea Honkasalo kuvat Martti Järvi
Dreijaaminen muistuttaa
enemmänkin saven suostuttelua kuin pakottamista haluttuun muotoon.
Sisustustyylini on elämäntapani. Käytän kierrätettyä ja itse tehtyä aina, kun voin.
Lempipaikkani on keramiikkaverstaani. Pienet verstaat ja työhuoneet ovat kiehtovia paikkoja. Ne ovat hyvin henkilökohtaisia tiloja, joissa ihminen voi kukoistaa. Työhuoneiden lumo oli keskeinen syy hakeutua käsityöammattiin. Verstaalla saa olla rauhassa maailman pauheelta, omien ajatustensa kanssa, ajatella käsillään.
Jokainen tekemäni esine on uniikki. Käsityö on ihmiselle luontaista toimintaa, lajityypillistä käyttäytymistä.
Rentoudun työskennellessäni. Käsityöläisen verstaalla ollaan mielestäni ihmisyyden ytimessä. Käsityö on ihmiselle hyvin luontaista toimintaa, lajityypillistä käyttäytymistä. Työskennellessä täytyy ja saa keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Työhuone on tekemiselle pyhitetty tila, jossa jatkuvat keskeytykset eivät häiritse. Pitkäjänteisen työskentelyn myötä on palkitsevaa seurata taitojensa kehittymistä ja ajatusten muuttumista konkreettiseen muotoon.
Sisustustyylini on koko elämäntapani. Keramiikkaverstas, myymälä ja uunikatos ovat syntyneet siltä pohjalta, että tehdään siitä, mitä käsillä on. Kaikki sisustuksessa käytetty ikkunoita myöten on joko löytö- tai kierrätystavaraa tai itse tehtyä. Sovellan tätä periaatetta kaikkialla aina, kun mahdollista.
Puukamiina on ainoa uutena ostettu esine verstaallani.
Sisustuspaheeni on kaupasta uutena ostettu kamiina. Kun kaikki muu on löytötavaraa, kamiinan ostaminen tuntui paheelta. Puukamiina on ainoa ostettu esine verstaallani.
Itse tehty hiljainen potkudreija on rakkain esineeni.
Rakkain esineeni on itse tehty potkudreija. Se on yksittäisenä työkaluna auttanut minua eniten ymmärtämään savea. Potkudreijalla vauhdin säätely on hyvin intuitiivista ja hienovireistä. Se mahdollistaa paremman tunnun saveen. Dreijan vauhdittaminen jalalla rytmittää tekemistä omalla tavallaan. Dreijaaminen muistuttaa enemmänkin saven suostuttelua kuin pakottamista haluttuun muotoon. Yksi potkudreijan hienouksista on sen hiljaisuus.
Se on lumoava hetki, kun puupolttoinen keramiikkauuni aamuyön tunteina saavuttaa 1300 asteen kuumuuden, liekki yltää piipusta taivaalle ja kuu paistaa.
En luopuisi rakentamastani puupolttoisesta keramiikkauunista. Puupolttoista uunia lämmittäessään saa kokea alkukantaista villeyttä, täydellisen kontrollin ulottumattomissa olevaa sattumanvaraisuutta. Uuni lämmitetään omasta metsästä kannetuilla ja pilkotuilla puilla. Keramiikan valmistuksen vaatima massiivinen energiamäärä tulee koettua hyvin konkreettisesti, ja läsnäolon tunne esineiden valmistumisessa on käsinkosketeltavaa.
Sielunmaisemani onkin puupolttoinen keramiikkauuni aamuyön tunteina, kun 1 300 astetta on saavutettu, liekki yltää piipusta taivaalle ja kuu paistaa. Uunia lämmitetään kerran tai kahdesti vuodessa. Takana on usean kuukauden työjakso, joka kulminoituu noin 25 tuntia kestävään polttoon.
Kuka? Teppo Honkala, 47, on keramiikka-artesaani. Hän on perustanut THFin Ceramics -keramiikkaverstaan Nurmijärven Klaukkalaan vuonna 2003, thfinceramics.com. Teppo kuvattiin muuraamassaan puupolttoisessa keramiikkauunissa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2