Artikkeli

Hanna Linnakko

San­na Ke­kä­läi­nen

Täytetyt uunimunakoisot

Uunimunakoisot täytetään tutusti jauhelihalla, mutta mausteissa ja lisukkeissa on ihanaa eksotiikkaa: kanelia, viikunaa, pinjan- ja granaat­ti­o­me­nan­sie­meniä.

Jau­he­li­hal­la täy­te­tyt uu­ni­mu­na­koi­sot

4 an­nos­ta

2 isoa mu­na­koi­soa

1 rkl suo­laa

Täy­te:

1 sa­lot­ti­si­pu­li

3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

200 g nau­dan pais­ti­jau­he­li­haa

200 g to­maat­ti­murs­kaa

sor­mi­suo­laa, muu­ta­ma kier­ros mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 tl so­ke­ria

½ tl jau­het­tua ka­ne­lia

2 kui­vat­tua vii­ku­naa

1 dl hie­non­net­tua leh­ti­per­sil­jaa

2 rkl hie­non­net­tua til­liä

muu­ta­ma kir­sik­ka­to­maat­ti

1 dl olii­vi­öl­jyä

Tar­joi­luun:

2 rkl paah­det­tu­ja pin­jan­sie­me­niä

2 rkl gra­naat­ti­o­me­nan­sie­me­niä, tuo­rei­ta tai Pirk­ka-pa­kas­te

1 luo­mu­sit­ruu­nan kuo­ri­raas­te ja mehu

1. Puo­li­ta mu­na­koi­sot pi­tuus­suun­nas­sa. Ko­ver­ra si­sus ir­ti, jätä kuo­ri eh­jäk­si. Leik­kaa si­sus pik­kui­sik­si kuu­ti­oik­si. Ri­pot­te­le pääl­le suo­laa ja an­na ve­täy­tyä noin 15 mi­nuut­tia.

2. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Pais­ta nii­tä pan­nul­la öl­jys­sä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää jau­he­li­ha ja pais­ta se kyp­säk­si. Lai­ta jau­he­li­ha het­kek­si si­vuun. Pais­ta pan­nul­la huuh­del­lut, va­lu­te­tut mu­na­koi­so­kuu­ti­ot kyp­sik­si. Li­sää pan­nul­le to­maat­ti­murs­ka ja maus­teet. Kuu­ti­oi vii­ku­nat ja li­sää mui­den ai­nei­den jouk­koon. Kie­hau­ta seos ja vä­hen­nä läm­pö kes­ki­läm­möl­le. An­na hau­tua 10 mi­nuut­tia.

3. Maus­ta seos leh­ti­per­sil­jal­la ja til­lil­lä. Lu­si­koi seos mu­na­koi­soi­hin. Ko­ris­te­le kir­sik­ka­to­maat­ti­vii­pa­leil­la. Va­lu­ta hie­man öl­jyä uu­ni­vuo­kaan. Nos­ta mu­na­koi­sot vuo­kaan ja va­lu­ta pääl­le öl­jyä.

4. Pais­ta 180-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 45 mi­nuut­tia. Vii­meis­te­le sit­ruu­nan kuo­ri­raas­teel­la ja sit­ruu­na­me­hul­la, pin­jan­sie­me­nil­lä ja gra­naat­ti­o­me­nan­sie­me­nil­lä. Tar­joa vih­re­än sa­laa­tin kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 t + 20 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 14 e

Jos ha­lu­at ve­ge­ver­si­on

Ko­kei­le li­han kor­vaa­mis­ta kas­vi­pe­räi­sil­lä tuot­teil­la. Nyh­tö­kau­ra, här­kis ja Elo­ve­na-kau­ra­mu­ru ovat viit­tä vail­le val­mii­ta li­han­kor­vik­kei­ta. Nii­hin kan­nat­taa yleen­sä lo­raut­taa hie­man öl­jyä tai nes­tet­tä en­nen ruo­kaan li­sää­mis­tä.

Kas­vis­syö­jän pro­tei­i­nik­las­sik­ko on soi­ja­rou­he, joka vaa­tii tur­vot­ta­mis­ta pan­nul­la. Kei­te­tyt lins­sit so­pi­vat jau­he­li­han si­jaan käy­tet­tä­väk­si mo­nes­sa ruo­as­sa.