Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA KOTI JA KEIT­TIÖ 1-2/2014

Täytetyt punasipulit

Punasipuleiden täyte on höystetty mantelijauheella, hassel­päh­ki­nä­rou­heella ja sherryllä.

4 an­nos­ta

8–10 pu­na­si­pu­lia

Täy­te:

1 si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 vii­pa­let­ta vaa­le­aa lei­pää

75 g voi­ta

60 g man­te­li­jau­het­ta

60 g has­sel­päh­ki­nä­rou­het­ta

2–3 rkl tuo­ret­ta tim­ja­mia

hie­non­net­tu­na

1 dl sher­ryä

2 kel­tu­ais­ta

ri­paus suo­laa

ri­paus so­ke­ria

Li­säk­si:

50 g par­me­saa­ni­juus­toa raas­tet­tu­na

1. Kuo­ri si­pu­lit va­ro­vas­ti. Leik­kaa kan­nas­ta ohut vii­pa­le pois, jot­ta si­pu­lin poh­jas­ta tu­lee ta­sai­nen ja se py­syy pys­tys­sä uu­ni­vuo­kaan ase­tet­ta­es­sa. Leik­kaa kun­kin si­pu­lin pääl­le ris­ti­viil­to. Pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la ja paah­da uu­nis­sa 180 as­tees­sa noin 30 mi­nuut­tia.

2. Val­mis­ta täy­te. Kuo­ri ja raas­ta si­pu­li. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Mu­ren­na lei­vät hie­nok­si esi­mer­kik­si te­ho­leik­ku­ris­sa.

3. Lai­ta puo­let vois­ta pan­nul­le. Kuul­lo­ta si­pu­li­raas­tet­ta sii­nä noin 5 mi­nuut­tia. Li­sää lo­put vois­ta, lei­pä­mu­ru, man­te­li­jau­he, rou­hi­tut päh­ki­nät ja tim­ja­mi. Pais­ta vä­lil­lä kään­nel­len, kun­nes seos on kul­lan­rus­ke­aa.

4. Li­sää val­ko­si­pu­li­silp­pu ja sher­ry. Kie­hau­ta seos, ota pois lie­del­tä ja an­na jääh­tyä. Li­sää kel­tu­ai­set, suo­la ja so­ke­ri ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

5. Ota si­pu­lit pois uu­nis­ta, avaa nii­tä ris­ti­viil­los­ta ja lu­si­koi täy­tet­tä ke­vy­es­ti pai­nel­len si­pu­lien si­sään. Ri­pot­te­le si­pu­lei­den pääl­le par­me­saa­nia ja jat­ka paah­ta­mis­ta vie­lä 20–30 mi­nuut­tia.

6. Tar­joa sa­laa­tin tai pää­ruo­an li­suk­kee­na.