Viisihenkinen perhe elelee kauniissa 69-neliöisessä kodissa Herttoniemessä.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Hanni Maula
KOTI: Unelmakoti sijaitsee Länsi-Herttoniemessä Helsingissä. 4 h ja avokeittiö, 69 m², vuonna 1957 rakennetussa talossa.
ASUKKAAT: Matti, 35, Senni, 34, Lina, 6, Ilja, 3, ja Oula, 6 kk, sekä koiravanhus Ben.
Stringin valkoiseen hyllyykköön perhekodin työnurkkauksessa saa uppoamaan kaiken tarpeellisen.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Elettiin vuotta 2012. Oli kaunis alkukesän päivä. Muotoilualalla työskentelevä nuoripari, Senni ja Matti, päätyi Sennin lapsuudesta tutun talon eteen. Talossa oli asuntonäyttö.
– Tämä oli aivan pakko saada! Asunto tuntui kodilta heti, Senni sanoo. Senni oli lapsuudessaan asunut samassa talossa.
– Muutimme isäni ammatin vuoksi usein, mutta tämä talo tuntui aina kodilta.
Paljon on kuitenkin tapahtunut ensihurman jälkeen. Asunto on kokenut päivityksen nykyaikaan. Aluksi pinnat siistittiin, mutta putkiremontin yhteydessä vuonna 2015 pohja muutettiin kolmiosta avokeittiölliseksi neliöksi. Myös lapsiluku on kasvanut yhdestä kolmeksi.
Ajankohtainen kuparin sävy sävy miellyttää asukkaiden silmää. Kuutiomainen Kubus-kynttilänjalka on tanskalaisen muotoilijan Mogens Lassenin tuotantoa. Grafiikanlehdet ovat Virve Liljan käsialaa.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Perhekodissa puutetta vain säilytystilasta
Perhe on todella tyytyväinen avaraan kotiinsa. Tuntuu uskomattomalta, että neliöitä on vain 69.
– Jokainen neliö on nyt käytössä, Senni naurahtaa.
Jopa pieni kolo makuuhuoneen oviaukon yläpuolella on napattu säilytyskäyttöön.
Säilytystila onkin Sennin ja Matin mielestä asunnon ainoa pulmakohta. Koska näihin neliöihin on saatu mahdutettua kolme makuuhuonetta, on jostain täytynyt myös tinkiä.
Kaappitila on kortilla. Varsinkin, kun lapsiperheissä tavaraa tuppaa kertymään, vaikka vanhemmat kuinka vannoisivat minimalismin nimeen.
– Säilytystilasta on aina puute. Toisaalta sen voi kääntää myös niin päin, että tarpeetonta tavaraa ei pitäisi hankkia ja ylimääräinen pitäisi laittaa tehokkaasti kiertoon, Senni sanoo.
Perhekodin keittiö löysi paikkansa olohuoneen kupeesta. Ikean keittiökaapistot saavat särmää Rakennusapteekin lankavetimistä. Tasot ovat tammea. Suuri ruokapöytä on Alvar Aallon malli 83. Sennin ja Matin kotoa löytyy myös Aallon tuoleja ja jakkaroita. Valaisimet ovat Tapio Wirkkalan käsialaa. Valaisimet on suunniteltu 50-luvulla. Ne tulivat uudelleen tuotantoon muutama vuosi sitten.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Avokeittiöstä komentokeskus
Ennen remonttia keittiö oli orpona, erillisenä soppena asunnon äärilaidalla. Samanlaisen muutoksen tehnyt ystäväpariskunta auttoi kuitenkin näkemään, että keittiötä siirtämällä asunnosta saisi toimivamman.
– Me piirsimme ja suunnittelimme muutoksen, ja putkiremontin urakkasuunnittelun hoitaneen firman sisustusarkkitehti viimeisteli suunnitelmat.
Putkiremontin takia kodista piti muutenkin lähteä evakkoon, joten se oli hyvä hetki kiepauttaa pohjaratkaisu ympäri.
Vanhan keittiön paikalle sijoitettiin lastenhuone. Keittiö siirrettiin osaksi olohuonetta. Näin syntyi kodin komentokeskus: Paikka, josta näkee kaikkialle. Paikka, johon kokoonnutaan aamuin illoin.
– Avokeittiössä parasta on se, että voimme olla samassa tilassa ja toistemme seurassa, vaikka yksi kokkaisi ja toinen olisi sohvalla lukemassa.
Hakolan Lazy-sohva on keveä-rakenteinen ja käytännöllinen. Koiraperheeseen ei valkoista sohvaa valita. Sohvapöytä ja tyynyt ovat Artekista, kaunis matto hollantilaisen Brink
Ulla-Maija Lähteenmäki
Yhteisöllistä ja vihreää
Kotona eletään tavallista lapsiperhearkea: tavataan ystäviä, rentoudutaan ja ollaan paljon oman perheen kesken.
Vaikka perhe on kotiinsa hyvin tyytyväinen, tärkeintä asunnossa on sen sijainti yhteisöllisessä Herttoniemessä, jossa naapurusto pitää mutkattomasti yhtä.
Sosiaalisuuden vastapainoksi asuinalue tarjoaa myös rauhaa, silloin kun sitä kaipaa. Myös Sennin ja Matin kerrostalokodista aukeaa lempeän vehreä maisema.
– Tämä valo, vehreys ja kodikkuus ilahduttavat meitä.
Hang it all - klassikkonaulakko on hankittu varta vasten tähän perhekotiin, mutta se sai pitkään odottaa oikeaa paikkaansa. Nyt se hoitaa eteisessä lasten vaatenaulakon virkaa.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Yhteinen linja sisustuksessa
Kodin sisustus on muotokieleltään selkeää: skandinaavista ja kodikasta.
– Mid-century modern on monessa mielessä ihanteemme, vaikka emme haluakaan kotia, joka olisi vain puhtaasti jotain tiettyä tyyliä. Pidämme kerroksellisuudesta.
Sisustaminen onkin tässä perheessä harvinaisen yksimielistä puuhaa, sillä Matin ja Sennin visiot käyvät saumattomasti yhteen. Molemmilla on ollut jo pitkään samanlainen sisustustyyli, joten virhehankintoja ei nurkkiin ole päässyt kertymään.
– Makumme eivät ole näinä vuosina juurikaan muuttuneet, ehkä lähinnä tasoittuneet vähän ja kasvaneet yhteen puolison maun kanssa. Hyvin harvoin joudumme neuvottelemaan siitä, mikä meidän linjamme on tai ei ole.
Pihakirpputorilta löytynyt nojatuoli sai uuden elämän, kun se verhoiltiin Elissa Aallon Artekille suunnittelemalla kankaalla. Taidegrafiikka on Matti Pikkujämsän käsialaa, seinäkello Vitran George Nelsonin Sunburst. Kirppikseltä löytyneet sarjapöydät menevät pieneen tilaan.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Rakkautena klassikot
Ainakin tässä kodissa rakastetaan vahvasti Artekia. Jossain vaiheessa Senni laski, että asunnosta löytyi 11 klassikkojakkaraa.
– Pistimme osan kiertoon, jäljelle jäi seitsemän. Mutta ei niitä liikaa ole! Aina kun koti täyttyy ystävistä, jakkarat pääsevät käyttöön.
Murretut ja maanläheiset sävyt viehättävät varsinkin Sennin silmää. Vaaleasävyisessä kodissa myös kauniit puupinnat pääsevät oikeuksiinsa.
– Kirkkaat värit eivät ole meidän juttumme. Ei ole kuitenkaan mitään väriä, joka olisi kieltolistalla. Kokonaisuus ratkaisee. Suosimme sisustuksessa valkoisen sävyjä ja puupintoja.
Päiväpeti on oiva paikka luovaan työhön. Siro pöytä on Formverkista, vanha liinavaatekaappi on löytö pihakirppikseltä. Pieni keinuhevonen on kulkenut suvussa jo useamman sukupolven ajan.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Keinuhevonen kulkee suvussa
Ei ole ihme, että kaksikko rakastui vuonna 1957 rakennettuun taloon. Heidän lempisuunnittelijoitaan ovat juuri 50-luvun vähäeleiset suomalaismestarit.
– Suosikkejamme ovat Tapio Wirkkala, Alvar Aalto ja Hans Wegner. Nykyisistä suunnittelijoista tykkään Bouroullecin veljesten tekemistä muodoista. Myös Hella Jongeriuksen värimaailmat ovat todella inspiroivia, Senni kertoo.
Vaikka Senni ja Matti arvostavat laadukkaita huonekaluja ja kotimaista muotoilua, kotoa löytyy hyvin harvoja oikeasti korvaamattomia esineitä. Unelmakoti on sisustettu elämää varten.
Eivätkä rakkaimmat esineet ole rahallisesti kaikkien arvokkaimpia. Pihakirppikseltä löytynyt, uudelleen verhoiltu nojatuoli ja liinavaatekaappi ovat huonekaluja, joista pariskunta ei halua luopua.
Molemmat aikuiset ovat taitavia käsistään. Matti tekee huonekalualan tuotekehitystä työkseen, Sennin käsissä taas syntyy ihania neuleita. Olen teollinen muotoilija kuten Mattikin, ja neulonta ja ompelu ovat minulle aivojen nollausta.
Ulla-Maija Lähteenmäki
Mutta kaikkein rakkain esine on pieni, petrolinvärinen ja ihanan kiikkuvainen.
– Isäni vanha keinuhevonen on tärkeä. Mutta sekin päätyy varmasti joskus toiseen lähisuvun perheeseen, kun meidän lapsemme kasvavat keinuhevosiän ohi.
Tosin nyt perheeseen on syntynyt uusi potentiaalinen keinuja. Pian perintöheppa saa keinuttaa pientä Oula-poikaa.
Lina ja Ilja jakavat yhteisen huoneen, mutta pian vanhempien makuuhuone siirretään salonkiin ja isommat lapset saavat omat huoneet. Lasten sängyt ovat käytettyinä hankittuja Muuramen Jollia, hyllyt Stringin.
Ulla-Maija Lähteenmäki
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ