Hanna Linnakko
Suvi Rüster
Uunissa myskikurpitsan maku tiivistyy karamellimaiseksi. Samalla pellillä paahdetusta lehtikaalista paistuu salaattiin rapeita lehtikaalisipsejä. Salaatti maistuu sellaisenaan tai voit lisätä salaatin proteiinipitoisuutta sekoittamalla joukkoon paistettua tai grillattua broileria.
Kurpitsa-jyväsalaatti
35 min • helppo • 12 e
4 annosta
2 dl ateriajyviä
4 vettä
½ tl suolaa
1 hapahko omena
200 g fetajuustoa
Paahdettu kurpitsa:
1 (800 g) myskikurpitsa
200 g lehtikaalia
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
Dijoninsinappikastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
1 rkl dijoninsinappia
ripaus suolaa ja sokeria
1. Keitä ateriajyviä suolalla maustetussa vedessä noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä, mutta vielä pureskeltavan napakoita. Sekoita kastikkeen ainekset. Maista ja mausta sokerilla ja suolalla.
2. Halkaise myskikurpitsa, poista siemenet, leikkaa lohkoiksi ja kuori. Paloittele pieniksi kuutioiksi. Huuhtele lehtikaalit, revi pois paksut lehtiruodit ja revi lehdet pienemmiksi. Sekoita kurpitsapalat, lehtikaalit, öljy ja suola. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä.
3. Sekoita laakeassa tarjoiluvadissa ateriajyvät ja kurpitsa-lehtikaalipaistos. Kuori omena tarvittaessa, poista siemenkota ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita salaatin joukkoon kastike ja omenalohkot. Murustele sekaan fetajuustoa.
Valmistusaika: 35 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: 12 e
Linssit tekevät salaatista ruokaisan. Salaatti on hyvä eväs, sillä maku vain paranee, kun ainekset saavat tekeytyä. Puinen kastikekuppi on Nougatista.
Fenkoli-appelsiini-kuskussalaatti
4 annosta
1 ½ dl täysjyväkuskusia
2 ½ dl vettä
3 rkl sitruunanmehua
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
1 fenkoli
1 appelsiini
1 prk (290 g) kypsiä vihreitä linssejä
1 dl hienonnettua minttua
½ dl rusinoita
Harissa-jogurttikastike:
1 dl maustamatonta
rasvatonta jogurttia
2 rkl harissatahnaa
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
1. Mittaa kuskus kulhoon. Kaada päälle kiehuvan kuuma vesi, sitruunamehu, öljy ja suola. Jätä turpoamaan vähintään viideksi minuutiksi. Sekoittele välillä.
2. Halkaise fenkoli, huuhtele, poista kanta ja mahdolliset huonot varret. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori appelsiini veitsellä kalvottomaksi, leikkaa puoliksi ja edelleen ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele purkkilinssit lävikössä kylmällä vedellä. Hienonna minttu. Sekoita kaikki salaatin ainekset kuskusin joukkoon ja kaada tarjoiluvadille.
3. Sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoile salaatin kanssa.
Valmistusaika: 5 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: 10 e
Kalafileet paistetaan marinadeineen kypsiksi. Näin mausteliemen maku imeytyy kalaan sopivan voimakkaasti. Pyöräytä kasvikset pannulla vain pikaisesti, niin että niiden rakenne jää suussa tuntuvan rapeaksi. Kokoa salaatti kulhoihin tai isoon tarjoiluastiaan.
Lämmin ja rapea kalasalaatti
4 annosta
400 g nahatonta ahven- tai kuhafileetä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
½ punainen chili
1 tl sokeria
½ tl suolaa
3 porkkanaa
400 g valkokaalia
1 pieni purjo
1 paprika
1 avokado
1 ruukku korianteria tai lehtipersiljaa
Kastike:
1 limetin puristettu mehu
1 rkl soijaa
2 tl kalakastiketta
1. Pyyhi kalafileet talouspaperilla kuiviksi, poista mahdolliset ruodot ruotopinseteillä ja leikkaa 3–4 sentin viipaleiksi.
2. Sekoita riisiviinietikka, oliiviöljy, sokeri ja suola. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, leikkaa viipaleiksi. Lisää liemen joukkoon kalafileet ja chilit. Anna maustua puoli tuntia.
3. Kuori porkkana ja leikkaa kuorima- tai julienneveitsellä pitkiksi suikaleiksi. Huuhtele valkokaali, poista kanta ja suikaloi. Halkaise purjo, huuhtele ja suikaloi. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemen-
kalvot ja kanta, suikaloi.
4. Sekoita kastikkeen ainekset.
5. Kuumenna wokkipannu ja lisää kala-
fileet marinadeineen. Paista fileitä käännellen 4–5 minuuttia. Nosta lautaselle. Lisää wokkiin tilkka öljyä ja suikaloidut kasvikset. Paista pari minuuttia sekoitellen. Jaa seos annoskulhoihin. Nosta päälle kalapalat.
6. Halkaise avokado, poista kivi, kaavi hedelmäliha ja viipaloi. Hienonna korianteri. Lisää avokadoviipaleita ja korianteria salaattikulhoihin. Pirskottele päälle kastiketta.
Valmistusaika: 20 min + 30 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: 30 e
Sekoita yrteistä ja valkosipulista maukas kastike nuudelisalaatille. Lisää kastike nuudelien joukkoon heti, kun ne on keitetty. Näin nuudelit pysyvät irtonaisina. Chorizomakkaroiden rasvassa paistetuista munakoisoista tulee herkullisia. Resepti sivulla 84.
Nuudeli-chorizosalaatti
4 annosta
150 g täysjyvänuudeleita
1 pieni (300 g) munakoiso
125 g chorizomakkaraa
1–2 rkl öljyä
½ tl suolaa
3 tomaattia
1 ruukku villirukolaa
1 dl kivettömiä oliiveja
Yrttiöljykastike:
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 rkl hienonnettua oreganoa
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl viinietikkaa
ripaus sokeria ja suolaa
1. Sekoita kastikeainekset kulhossa. Keitä nuudelit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ne lävikössä ja kaada tarjoilukulhoon. Sekoita kastike heti joukkoon.
2. Pese munakoiso ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Viipaloi chorizo.
3. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla. Lisää chorizoviipaleet ja paista pari minuuttia, kunnes chorizot hieman käpristyvät. Lisää pannulle munakoisokuutiot ja paista noin viisi minuuttia, kunnes munakoisot tuntuvat kypsiltä ja pehmeiltä. Mausta suolalla. Kaada seos nuudelien joukkoon.
4. Pese tomaatit, halkaise ja poista kannat. Lohko tomaatit. Huuhtele rukolat. Sekoita tomaattilohkot, rucolat ja oliivit nuudelisalaattiin.
Valmistusaika: 20 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: 15 e
Hanna Linnakko
Hanna Linnakko
Arto Vuohelainen
Hanna Linnakko
Hanna Linnakko
Arto Vuohelainen
Hanna Linnakko
Arto Vuohelainen
Kermamuhennetut perunat maustetaan sinapilla ja sitruunalla.
Photography: Reetta Pasanen
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2