Artikkeli

Hanna Linnakko

Suvi Rüster

Talven salaatit ovat muhkean ruokaisia: 4 herkullista ohjetta

Linssit, ahvenet ja chorizo taikovat talvisalaateista mahtavan ruokaisat. Maukkaan salaatin salaisuus on joukkoon sekoitetussa kastikkeessa.

Uunissa myskikurpitsan maku tiivistyy karamellimaiseksi. Samalla pellillä paahdetusta lehtikaalista paistuu salaattiin rapeita lehtikaalisipsejä. Salaatti maistuu sellaisenaan tai voit lisätä salaatin proteiinipitoisuutta sekoittamalla joukkoon paistettua tai grillattua broileria.

Uunissa myskikurpitsan maku tiivistyy karamellimaiseksi. Samalla pellillä paahdetusta lehtikaalista paistuu salaattiin rapeita lehtikaalisipsejä. Salaatti maistuu sellaisenaan tai voit lisätä salaatin proteiinipitoisuutta sekoittamalla joukkoon paistettua tai grillattua broileria.

Kur­pit­sa-jy­vä­sa­laat­ti

35 min • help­po • 12 e

4 an­nos­ta

2 dl ate­ri­a­jy­viä

4 vet­tä

½ tl suo­laa

1 ha­pah­ko ome­na

200 g fe­ta­juus­toa

Paah­det­tu kur­pit­sa:

1 (800 g) mys­ki­kur­pit­sa

200 g leh­ti­kaa­lia

2 rkl öl­jyä

½ tl suo­laa

Di­jo­nin­si­nap­pi­kas­ti­ke:

3 rkl olii­vi­öl­jyä

2 rkl vii­nie­tik­kaa

1 rkl di­jo­nin­si­nap­pia

ri­paus suo­laa ja so­ke­ria

1. Kei­tä ate­ri­a­jy­viä suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä noin 12 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat kyp­siä, mut­ta vie­lä pu­res­kel­ta­van na­pa­koi­ta. Se­koi­ta kas­tik­keen ai­nek­set. Mais­ta ja maus­ta so­ke­ril­la ja suo­lal­la.

2. Hal­kai­se mys­ki­kur­pit­sa, pois­ta sie­me­net, leik­kaa loh­koik­si ja kuo­ri. Pa­loit­te­le pie­nik­si kuu­ti­oik­si. Huuh­te­le leh­ti­kaa­lit, revi pois pak­sut leh­ti­ruo­dit ja revi leh­det pie­nem­mik­si. Se­koi­ta kur­pit­sa­pa­lat, leh­ti­kaa­lit, öl­jy ja suo­la. Kyp­sen­nä 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia, kun­nes kur­pit­sat ovat peh­mei­tä.

3. Se­koi­ta laa­ke­as­sa tar­joi­lu­va­dis­sa ate­ri­a­jy­vät ja kur­pit­sa-leh­ti­kaa­li­pais­tos. Kuo­ri ome­na tar­vit­ta­es­sa, pois­ta sie­men­ko­ta ja leik­kaa loh­koik­si. Se­koi­ta sa­laa­tin jouk­koon kas­ti­ke ja ome­na­loh­kot. Mu­rus­te­le se­kaan fe­ta­juus­toa.

Val­mis­tu­sai­ka: 35 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 12 e

Linssit tekevät salaatista ruokaisan. Salaatti on hyvä eväs, sillä maku vain paranee, kun ainekset saavat tekeytyä. Puinen kastikekuppi on Nougatista.

Linssit tekevät salaatista ruokaisan. Salaatti on hyvä eväs, sillä maku vain paranee, kun ainekset saavat tekeytyä. Puinen kastikekuppi on Nougatista.

Fen­ko­li-ap­pel­sii­ni-kus­kus­sa­laat­ti

4 an­nos­ta

1 ½ dl täys­jy­vä­kus­ku­sia

2 ½ dl vet­tä

3 rkl sit­ruu­nan­me­hua

1 rkl öl­jyä

½ tl suo­laa

1 fen­ko­li

1 ap­pel­sii­ni

1 prk (290 g) kyp­siä vih­rei­tä lins­se­jä

1 dl hie­non­net­tua mint­tua

½ dl ru­si­noi­ta

Ha­ris­sa-jo­gurt­ti­kas­ti­ke:

1 dl maus­ta­ma­ton­ta
ras­va­ton­ta jo­gurt­tia

2 rkl ha­ris­sa­tah­naa

1 rkl hu­na­jaa

ri­paus suo­laa

1. Mit­taa kus­kus kul­hoon. Kaa­da pääl­le kie­hu­van kuu­ma vesi, sit­ruu­na­me­hu, öl­jy ja suo­la. Jätä tur­po­a­maan vä­hin­tään vii­dek­si mi­nuu­tik­si. Se­koit­te­le vä­lil­lä.

2. Hal­kai­se fen­ko­li, huuh­te­le, pois­ta kan­ta ja mah­dol­li­set huo­not var­ret. Leik­kaa mah­dol­li­sim­man ohuik­si vii­pa­leik­si. Kuo­ri ap­pel­sii­ni veit­sel­lä kal­vot­to­mak­si, leik­kaa puo­lik­si ja edel­leen ohuik­si vii­pa­leik­si. Huuh­te­le purk­ki­lins­sit lä­vi­kös­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä. Hie­non­na mint­tu. Se­koi­ta kaik­ki sa­laa­tin ai­nek­set kus­ku­sin jouk­koon ja kaa­da tar­joi­lu­va­dil­le.

3. Se­koi­ta kas­tik­keen ai­nek­set. Tar­joi­le sa­laa­tin kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: 5 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 10 e

Kalafileet  paistetaan marinadeineen kypsiksi. Näin mausteliemen maku imeytyy kalaan sopivan voimakkaasti. Pyöräytä kasvikset pannulla vain pikaisesti, niin että niiden rakenne jää suussa tuntuvan rapeaksi. Kokoa salaatti kulhoihin tai isoon tarjoiluastiaan.

Kalafileet paistetaan marinadeineen kypsiksi. Näin mausteliemen maku imeytyy kalaan sopivan voimakkaasti. Pyöräytä kasvikset pannulla vain pikaisesti, niin että niiden rakenne jää suussa tuntuvan rapeaksi. Kokoa salaatti kulhoihin tai isoon tarjoiluastiaan.

Läm­min ja ra­pea ka­la­sa­laat­ti

4 an­nos­ta

400 g na­ha­ton­ta ah­ven- tai ku­ha­fi­lee­tä

2 rkl rii­si­vii­nie­tik­kaa

1 rkl olii­vi­öl­jyä

½ pu­nai­nen chili

1 tl so­ke­ria

½ tl suo­laa

3 pork­ka­naa

400 g val­ko­kaa­lia

1 pie­ni pur­jo

1 pap­ri­ka

1 avo­ka­do

1 ruuk­ku ko­ri­an­te­ria tai leh­ti­per­sil­jaa

Kas­ti­ke:

1 li­me­tin pu­ris­tet­tu mehu

1 rkl soi­jaa

2 tl ka­la­kas­ti­ket­ta

1. Pyy­hi ka­la­fi­leet ta­lous­pa­pe­ril­la kui­vik­si, pois­ta mah­dol­li­set ruo­dot ruo­to­pin­se­teil­lä ja leik­kaa 3–4 sen­tin vii­pa­leik­si.

2. Se­koi­ta rii­si­vii­nie­tik­ka, olii­vi­öl­jy, so­ke­ri ja suo­la. Huuh­te­le chili, hal­kai­se ja pois­ta sie­me­net, leik­kaa vii­pa­leik­si. Li­sää lie­men jouk­koon ka­la­fi­leet ja chi­lit. An­na maus­tua puo­li tun­tia.

3. Kuo­ri pork­ka­na ja leik­kaa kuo­ri­ma- tai ju­lien­ne­veit­sel­lä pit­kik­si sui­ka­leik­si. Huuh­te­le val­ko­kaa­li, pois­ta kan­ta ja sui­ka­loi. Hal­kai­se pur­jo, huuh­te­le ja sui­ka­loi. Huuh­te­le pap­ri­ka, hal­kai­se ja pois­ta sie­men-
kal­vot ja kan­ta, sui­ka­loi.

4. Se­koi­ta kas­tik­keen ai­nek­set.

5. Kuu­men­na wok­ki­pan­nu ja li­sää kala-
fi­leet ma­ri­na­dei­neen. Pais­ta fi­lei­tä kään­nel­len 4–5 mi­nuut­tia. Nos­ta lau­ta­sel­le. Li­sää wok­kiin tilk­ka öl­jyä ja sui­ka­loi­dut kas­vik­set. Pais­ta pari mi­nuut­tia se­koi­tel­len. Jaa seos an­nos­kul­hoi­hin. Nos­ta pääl­le ka­la­pa­lat.

6. Hal­kai­se avo­ka­do, pois­ta kivi, kaa­vi he­del­mä­li­ha ja vii­pa­loi. Hie­non­na ko­ri­an­te­ri. Li­sää avo­ka­do­vii­pa­lei­ta ja ko­ri­an­te­ria sa­laat­ti­kul­hoi­hin. Pirs­kot­te­le pääl­le kas­ti­ket­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 30 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 30 e

Sekoita yrteistä ja valkosipulista maukas kastike nuudelisalaatille. Lisää kastike nuudelien joukkoon heti, kun ne on keitetty. Näin nuudelit pysyvät irtonaisina. Chorizomakkaroiden rasvassa paistetuista munakoisoista tulee herkullisia. Resepti sivulla 84.

Sekoita yrteistä ja valkosipulista maukas kastike nuudelisalaatille. Lisää kastike nuudelien joukkoon heti, kun ne on keitetty. Näin nuudelit pysyvät irtonaisina. Chorizomakkaroiden rasvassa paistetuista munakoisoista tulee herkullisia. Resepti sivulla 84.

Nuu­de­li-cho­ri­zo­sa­laat­ti

4 an­nos­ta

150 g täys­jy­vä­nuu­de­lei­ta

1 pie­ni (300 g) mu­na­koi­so

125 g cho­ri­zo­mak­ka­raa

1–2 rkl öl­jyä

½ tl suo­laa

3 to­maat­tia

1 ruuk­ku vil­li­ru­ko­laa

1 dl ki­vet­tö­miä olii­ve­ja

Yrt­ti­öl­jy­kas­ti­ke:

2 hie­non­net­tua val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl hie­non­net­tua ore­ga­noa

2 rkl hie­non­net­tua leh­ti­per­sil­jaa

4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 rkl vii­nie­tik­kaa

ri­paus so­ke­ria ja suo­laa

1. Se­koi­ta kas­ti­ke­ai­nek­set kul­hos­sa. Kei­tä nuu­de­lit kyp­sik­si suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä. Va­lu­ta ne lä­vi­kös­sä ja kaa­da tar­joi­lu­kul­hoon. Se­koi­ta kas­ti­ke heti jouk­koon.

2. Pese mu­na­koi­so ja leik­kaa pie­nik­si kuu­ti­oik­si. Vii­pa­loi cho­ri­zo.

3. Kuu­men­na tilk­ka öl­jyä pais­tin­pan­nul­la. Li­sää cho­ri­zo­vii­pa­leet ja pais­ta pari mi­nuut­tia, kun­nes cho­ri­zot hie­man käp­ris­ty­vät. Li­sää pan­nul­le mu­na­koi­so­kuu­ti­ot ja pais­ta noin vii­si mi­nuut­tia, kun­nes mu­na­koi­sot tun­tu­vat kyp­sil­tä ja peh­meil­tä. Maus­ta suo­lal­la. Kaa­da seos nuu­de­lien jouk­koon.

4. Pese to­maa­tit, hal­kai­se ja pois­ta kan­nat. Loh­ko to­maa­tit. Huuh­te­le ru­ko­lat. Se­koi­ta to­maat­ti­loh­kot, ru­co­lat ja olii­vit nuu­de­li­sa­laat­tiin.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 15 e