Artikkeli

Koti ja keit­tiö 10/2008

Taateli-omenapiiras

Nypi vehnäjauhot, sokeri ja pehmennyt rasva murumaiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi...

6 - 8 an­nos­ta

Poh­ja:

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

1/2 dl so­ke­ria

150 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 muna

Täy­te:

500 g hap­pa­mia ome­noi­ta

100 g taa­te­lei­ta

yh­den ap­pel­sii­nin raas­tet­tu kuo­ri ja mehu

1/2 dl ruo­ko­ki­de­so­ke­ria

1/2 tl jau­het­tua ka­ne­lia

1/2 tl jau­het­tua mus­kot­tia

2 rkl pe­ru­na­jau­ho­ja

Voi­te­luun:

1 muna

1. Nypi veh­nä­jau­hot, so­ke­ri ja peh­men­nyt ras­va mu­ru­mai­sek­si. Li­sää muna ja se­koi­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si. Kää­ri tai­ki­na kel­muun ja lai­ta jää­kaap­piin puo­lek­si tun­nik­si.

2. Kuo­ri ome­nat tar­vit­ta­es­sa. Pois­ta sie­men­ko­ta ja loh­ko ome­nat. Pois­ta taa­te­leis­ta ki­vet ja pa­loit­te­le taa­te­lit. Pese ap­pel­sii­ni, raas­ta kuo­ri ja pu­ris­ta mehu. Se­koi­ta täyt­teen ai­nek­set kes­ke­nään.

3. Ota tai­ki­nas­ta kak­si kol­man­nes­ta ja kau­li suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si le­vyk­si. Pai­ne­le tai­ki­na­le­vy voi­del­lun uu­ni­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Le­vi­tä pääl­le täy­te.

4. Kau­li lo­put tai­ki­nas­ta suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si le­vyk­si ja pai­ne­le pii­raan kan­nek­si. Um­mis­ta reu­nat hy­vin.

5. Voi­te­le ja pis­te­le pii­raan kan­si haa­ru­kal­la. Pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa en­sin 15 mi­nuut­tia, alen­na uu­nin läm­pö 175 as­tee­seen ja pais­ta vie­lä 25 - 30 mi­nuut­tia.