MARI HARJULA • KUVAT ARTO VUOHELAINEN KOTI JA KEITTIÖ 9/2010
MENYY
(8-10 hengelle)
Omena-kanelijuoma
1 l omenatäysmehua
noin 2 dl calvadosta
1 tähtianis
2 kanelitankoa
2–3 neilikkaa
Lisäksi: 1–2 omenaa
1. Poista omenoista siemenkodat. Lohko omenat. Jaa omenalohkot laseihin.
2. Mittaa juoman ainekset kattilaan. Kuumenna höyryäväksi, mutta älä keitä. Kaada juoma laseihin ja tarjoa heti.
Vinkki! Lapsille omenajuoma valmistuu ilman calvadosta.
Valmistusaika: noin 20 min
Vaikeusaste: helppo
Paahdettu kasvis-bulgursalaatti
250 g bulgurvehnää
2 punaista paprikaa
1 keltainen kesäkurpitsa (noin 350 g)
1 vihreä kesäkurpitsa (noin 400 g)
noin 400 g parsakaalia
2–4 punasipulia
oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
sormisuolaa
1/2 dl oliiviöljyä
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna
yhden sitruunan puristettu mehu
noin 1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1. Halkaise paprikat, poista kanta ja siemenet. Leikkaa paprika reiluiksi kuutioiksi. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin ja leikkaa noin sentin viipaleiksi. Paloittele parsakaali. Kuori ja lohko punasipulit.
2. Levitä kasvikset uunipannulle leivinpaperille. Pirskota päälle oliiviöljyä, rouhi mustapippuria ja ripottele sormisuolaa. Paahda uunissa 200 asteessa 30 minuuttia.
3. Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan.
4. Sekoita kasvikset ja bulgur varovasti keskenään. Lisää oliiviöljy ja mausteet. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua.
Vinkki! Tarjoa kastikkeena kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia.
Valmistusaika: noin 1 t
Vaikeusaste: melko helppo
Papu-vuohenjuusto-perunasalaatti
1 kg perunoita
200 g vihreitä papuja
1–2 punasipulia
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku tammenlehtisalaattia
2 dl mustia oliiveja
200 g vuohenjuustoa
Pinaattipesto:
150 g tuoretta pinaattia
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
50 g pinjansiemeniä
noin 1 1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
1. Keitä ja jäähdytä perunat. Kiehauta pavut.
2. Valmista pinaattipesto. Kiehauta pinaatit nopeasti, valuta ja jäähdytä. Hienonna pinaatti, basilikanlehdet, valkosipulinkynnet ja pinjansiemenet tehosekoittimessa. Lisää oliiviöljy vähitellen koneen käydessä. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Kuori perunat tarvittaessa. Paloittele perunat ja sekoita pinaattipesto niihin varovasti.
4 Kuori ja suikaloi sipulit. Revi salaatit suupaloiksi. Sekoita sipulit, salaatit ja oliivit sekä keitetyt pavut. Murustele vuohenjuusto. Pyöräytä varovasti salaattiin vuohenjuusto ja pinaattipestoperunat.
Valmistusaika: noin 50 min
Vaikeusaste: hieman työläs
Mausteinen porkkanakeitto
1 kg porkkanoita
2–3 sipulia
1 1/2 tl kuminansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl chilirouhetta
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai vastaava määrä kasvisfondia
3 rkl ruokokidesokeria
Tarjoiluun:
ranskankermaa tai luonnonjogurttia
1. Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit.
2. Paahda kuminansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla hetki.
3. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkanat ja sipulit ja kääntele hetki. Lisää chilirouhe ja kuminansiemenet. Kääntele hetki. Lisää vesi, liemivalmisteet ja sokeri. Keitä, kunnes porkkanat ovat kypsiä, noin 15–20 minuuttia.
4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna keitto ja tarjoa ranskankerman tai luonnonjogurtin kera.
Valmistusaika: noin 40 min
Vaikeusaste: melko helppo
Sipuli-parmesaanisämpylät ja tomaatti-munakoisotahna
noin 36 kpl
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä
noin 13–14 dl vehnäjauhoja
1 ruukku ruohosipulia
2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
75 g parmesaanijuustoa
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja öljy. Alusta jauhot vähitellen taikinaan.
2. Hienonna ruohosipuli. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Raasta parmesaanijuusto. Lisää sipulit ja juusto taikinaan loppuvaiheessa. Jätä hieman juustoa päälle ripoteltavaksi.
3. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
4. Jaa taikina 30–36 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota pellillä leivinpaperilla. Voitele sämpylät vedellä, leikkaa saksilla päälle ristiviilto ja ripottele päälle parmesaanijuustoa.
5. Paista uunissa 200–225 asteessa 10–15 minuuttia.
Valmistusaika: noin 1 t
Vaikeusaste: melko helppo
Tomaatti-munakoisotahna
1 munakoiso
250 g miniluumutomaatteja
1–2 valkosipulinkynttä
2–3 rkl oliiviöljyä
1–2 rkl balsamiviinietikkaa
2–3 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
Koristeluun:
oliiviöljyä, hienonnettua persiljaa
1. Leikkaa munakoiso paksuhkoiksi viipaleiksi. Ripota viipaleille suolaa ja anna itkettyä. Pyyhi suola ja pintaan noussut neste talouspaperilla.
2. Laita munakoisot ja kirsikkatomaatit pellille leivinpaperille. Paahda uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Hienonna kasvikset monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää öljy ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua viileässä ennen tarjoilua.
4. Pirskota päälle oliiviöljyä ja koristele persiljalla.
Valmistusaika: noin 1 t
Vaikeusaste: melko helppo
Feta-punajuuripiiras
Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
200 g margariinia tai voita
2–3 rkl kylmää vettä
Täyte:
6–8 punajuurta
300 g ranskankermaa
3 munaa
3/4 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2–3 rkl tuoretta timjamia
150 g fetajuustoa
Koristeluun: tuoretta timjamia
1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Nypi rasva jauhoseokseen. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään.
2. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi. Älä leikkaa kantaa ja juurta pois, ettei väri liukene keitinveteen. Valuta, jäähdytä ja lohko.
3. Sekoita ranskankerma, munat ja mausteet. Murustele seokseen fetajuusto ja sekoita tasaiseksi.
4. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 20 x 30 cm) ja laita vuokaan tai pellille leivinpaperille. Levitä päälle feta-ranskankermaseos ja punajuurilohkot. Käännä taikinan reunat reilun sentin verran piiraan päälle.
5. Paista piirasta uunissa 200–225 asteessa 30–40 minuuttia.
6. Koristele timjaminlehdillä.
Valmistusaika: noin 40 min + paistoaika 30–40 min
Vaikeusaste: hieman työläs
Marnoidut luumut ja vanilja-mascarponevaahto
1 kg luumuja
pieni pala inkivääriä
yhden appelsiinin kuori ja mehu
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
2–3 rkl konjakkia, amarettolikööriä tai rommia
Mascarponevaahto:
2 dl vispikermaa
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
1–3 rkl tomusokeria
1. Huuhdo luumut. Halkaise isot luumut. Poista kivet.
2. Kuori ja raasta inkivääri. Pese appelsiini, kuivaa ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu.
3. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Lisää inkivääriraaste, appelsiininkuori ja -mehu. Lisää alkoholi. Keitä 5–10 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu siirappimaiseksi.
4. Lisää sokeriliemeen luumut. Kuumenna pari minuuttia. Jäähdytä ja anna maustua viileässä vähintään pari tuntia.
5. Vaahdota vispikerma pehmeäksi. Sekoita vaahtoon mascarponejuusto. Mausta tomusokerilla.
6. Tarjoa luumut jälkiruokana mascarponevaahdon kera.
Valmistusaika: noin 30 min + marinoitumisaika 2 t
Vaikeusaste: melko helppo
Jogurtti-omenaclafoutis
3–4 omenaa
puolikas sitruuna
1 tl kanelia
3/4 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
Pinnalle: tomusokeria
1. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat tarvittaessa. Lohko omenat. Purista lohkoille sitruunamehua ja ripottele kanelia. Sekoita.
2. Vaahdota sokeri ja munat. Lisää loput ainekset muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Laita omenalohkot päälle.
3. Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes seon kokonaan hyytynyt ja saanut hieman väriä pintaan. Jos pinta tummuu, peitä piiras leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
4. Siivilöi päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Vinkki! Tarjoa piiras konjakilla maustetun kermavaahdon kera.
Valmistusaika: noin 30 min + paistoaika 30–40 min
Vaikeusaste: melko helppo
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2