Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN KOTI JA KEIT­TIÖ 9/2010      

Syysmenyy - sadonkorjuun juhlaa

Värikkäät juurekset ja vihannekset ovat nyt parhaimmillaan. Niistä valmistuu runsas syysmenyy.

ME­NYY

(8-10 hen­gel­le)

Ome­na-ka­ne­li­juo­ma

1 l ome­na­täys­me­hua

noin 2 dl cal­va­dos­ta

1 täh­ti­a­nis

2 ka­ne­li­tan­koa

2–3 nei­lik­kaa

Li­säk­si: 1–2 ome­naa

1. Pois­ta ome­nois­ta sie­men­ko­dat. Loh­ko ome­nat. Jaa ome­na­loh­kot la­sei­hin.

2. Mit­taa juo­man ai­nek­set kat­ti­laan. Kuu­men­na höy­ry­ä­väk­si, mut­ta älä kei­tä. Kaa­da juo­ma la­sei­hin ja tar­joa heti.

Vink­ki! Lap­sil­le ome­na­juo­ma val­mis­tuu il­man cal­va­dos­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 20 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Paah­det­tu kas­vis-bul­gur­sa­laat­ti

250 g bul­gur­veh­nää

2 pu­nais­ta pap­ri­kaa

1 kel­tai­nen ke­sä­kur­pit­sa (noin 350 g)

1 vih­reä ke­sä­kur­pit­sa (noin 400 g)

noin 400 g par­sa­kaa­lia

2–4 pu­na­si­pu­lia

olii­vi­öl­jyä

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

sor­mi­suo­laa

1/2 dl olii­vi­öl­jyä

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä hie­non­net­tu­na

1/2 dl tuo­ret­ta per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

1/2 dl tuo­ret­ta mint­tua hie­non­net­tu­na

yh­den sit­ruu­nan pu­ris­tet­tu mehu

noin 1/2 tl suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Hal­kai­se pap­ri­kat, pois­ta kan­ta ja sie­me­net. Leik­kaa pap­ri­ka rei­luik­si kuu­ti­oik­si. Hal­kai­se ke­sä­kur­pit­sat pit­kit­täin ja leik­kaa noin sen­tin vii­pa­leik­si. Pa­loit­te­le par­sa­kaa­li. Kuo­ri ja loh­ko pu­na­si­pu­lit.

2. Le­vi­tä kas­vik­set uu­ni­pan­nul­le lei­vin­pa­pe­ril­le. Pirs­ko­ta pääl­le olii­vi­öl­jyä, rou­hi mus­ta­pip­pu­ria ja ri­pot­te­le sor­mi­suo­laa. Paah­da uu­nis­sa 200 as­tees­sa 30 mi­nuut­tia.

3. Kei­tä bul­gur pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan.

4. Se­koi­ta kas­vik­set ja bul­gur va­ro­vas­ti kes­ke­nään. Li­sää olii­vi­öl­jy ja maus­teet. An­na maus­tua vii­le­äs­sä en­nen tar­joi­lua.

Vink­ki! Tar­joa kas­tik­kee­na ker­ma­vii­liä tai maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 1 t

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Papu-vuo­hen­juus­to-pe­ru­na­sa­laat­ti

1 kg pe­ru­noi­ta

200 g vih­rei­tä pa­pu­ja

1–2 pu­na­si­pu­lia

1 ruuk­ku jää­sa­laat­tia

1 ruuk­ku tam­men­leh­ti­sa­laat­tia

2 dl mus­tia olii­ve­ja

200 g vuo­hen­juus­toa

Pi­naat­ti­pes­to:

150 g tuo­ret­ta pi­naat­tia

1/2 ruuk­kua tuo­ret­ta ba­si­li­kaa

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä murs­kat­tu­na

50 g pin­jan­sie­me­niä

noin 1 1/2 dl olii­vi­öl­jyä

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Kei­tä ja jääh­dy­tä pe­ru­nat. Kie­hau­ta pa­vut.

2. Val­mis­ta pi­naat­ti­pes­to. Kie­hau­ta pi­naa­tit no­pe­as­ti, va­lu­ta ja jääh­dy­tä. Hie­non­na pi­naat­ti, ba­si­li­kan­leh­det, val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja pin­jan­sie­me­net te­ho­se­koit­ti­mes­sa. Li­sää olii­vi­öl­jy vä­hi­tel­len ko­neen käy­des­sä. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

3. Kuo­ri pe­ru­nat tar­vit­ta­es­sa. Pa­loit­te­le pe­ru­nat ja se­koi­ta pi­naat­ti­pes­to nii­hin va­ro­vas­ti.

4 Kuo­ri ja sui­ka­loi si­pu­lit. Revi sa­laa­tit suu­pa­loik­si. Se­koi­ta si­pu­lit, sa­laa­tit ja olii­vit sekä kei­te­tyt pa­vut. Mu­rus­te­le vuo­hen­juus­to. Pyö­räy­tä va­ro­vas­ti sa­laat­tiin vuo­hen­juus­to ja pi­naat­ti­pes­to­pe­ru­nat.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 50 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Maus­tei­nen pork­ka­na­keit­to

1 kg pork­ka­noi­ta

2–3 si­pu­lia

1 1/2 tl ku­mi­nan­sie­me­niä

2 rkl olii­vi­öl­jyä

1/2 tl chi­li­rou­het­ta

1 l vet­tä

2 kas­vis­lie­mi­kuu­ti­o­ta tai vas­taa­va mää­rä kas­vis­fon­dia

3 rkl ruo­ko­ki­de­so­ke­ria

Tar­joi­luun:

rans­kan­ker­maa tai luon­non­jo­gurt­tia

1. Kuo­ri ja kuu­ti­oi pork­ka­nat. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit.

2. Paah­da ku­mi­nan­sie­me­niä kui­val­la, kuu­mal­la pan­nul­la het­ki.

3. Kuu­men­na öl­jy kat­ti­las­sa. Li­sää pork­ka­nat ja si­pu­lit ja kään­te­le het­ki. Li­sää chi­li­rou­he ja ku­mi­nan­sie­me­net. Kään­te­le het­ki. Li­sää vesi, lie­mi­val­mis­teet ja so­ke­ri. Kei­tä, kun­nes pork­ka­nat ovat kyp­siä, noin 15–20 mi­nuut­tia.

4. So­seu­ta keit­to sau­va­se­koit­ti­mel­la tai te­ho­se­koit­ti­mes­sa. Kuu­men­na keit­to ja tar­joa rans­kan­ker­man tai luon­non­jo­gur­tin kera.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 40 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Si­pu­li-par­me­saa­ni­säm­py­lät ja to­maat­ti-mu­na­koi­so­tah­na

noin 36 kpl

50 g hii­vaa

5 dl vet­tä

2 tl suo­laa

1 rkl so­ke­ria

2 rkl öl­jyä

noin 13–14 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 ruuk­ku ruo­ho­si­pu­lia

2 si­pu­lia

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

75 g par­me­saa­ni­juus­toa

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Li­sää maus­teet ja öl­jy. Alus­ta jau­hot vä­hi­tel­len tai­ki­naan.

2. Hie­non­na ruo­ho­si­pu­li. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Raas­ta par­me­saa­ni­juus­to. Li­sää si­pu­lit ja juus­to tai­ki­naan lop­pu­vai­hees­sa. Jätä hie­man juus­toa pääl­le ri­po­tel­ta­vak­si.

3. Alus­ta tai­ki­na kim­moi­sak­si ja an­na ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si.

4. Jaa tai­ki­na 30–36 pa­laan ja pyö­rit­te­le säm­py­löik­si. An­na ko­ho­ta pel­lil­lä lei­vin­pa­pe­ril­la. Voi­te­le säm­py­lät ve­del­lä, leik­kaa sak­sil­la pääl­le ris­ti­viil­to ja ri­pot­te­le pääl­le par­me­saa­ni­juus­toa.

5. Pais­ta uu­nis­sa 200–225 as­tees­sa 10–15 mi­nuut­tia.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 1 t

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

To­maat­ti-mu­na­koi­so­tah­na

1 mu­na­koi­so

250 g mi­ni­luu­mu­to­maat­te­ja

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2–3 rkl olii­vi­öl­jyä

1–2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

2–3 rkl sit­ruu­na­me­hua

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Ko­ris­te­luun:

olii­vi­öl­jyä, hie­non­net­tua per­sil­jaa

1. Leik­kaa mu­na­koi­so pak­suh­koik­si vii­pa­leik­si. Ri­po­ta vii­pa­leil­le suo­laa ja an­na it­ket­tyä. Pyy­hi suo­la ja pin­taan nous­sut nes­te ta­lous­pa­pe­ril­la.

2. Lai­ta mu­na­koi­sot ja kir­sik­ka­to­maa­tit pel­lil­le lei­vin­pa­pe­ril­le. Paah­da uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin puo­li tun­tia. Hie­non­na kas­vik­set mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa tai te­ho­se­koit­ti­mes­sa.

3. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Li­sää öl­jy ja maus­teet ja se­koi­ta ta­sai­sek­si. An­na maus­tua vii­le­äs­sä en­nen tar­joi­lua.

4. Pirs­ko­ta pääl­le olii­vi­öl­jyä ja ko­ris­te­le per­sil­jal­la.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 1 t

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Feta-pu­na­juu­ri­pii­ras

Poh­ja:

3 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 dl ruis­jau­ho­ja

ri­paus suo­laa

200 g mar­ga­rii­nia tai voi­ta

2–3 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

6–8 pu­na­juur­ta

300 g rans­kan­ker­maa

3 mu­naa

3/4 tl suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

2–3 rkl tuo­ret­ta tim­ja­mia

150 g fe­ta­juus­toa

Ko­ris­te­luun: tuo­ret­ta tim­ja­mia

1. Mit­taa jau­hot ja suo­la kul­hoon. Nypi ras­va jau­ho­se­ok­seen. Li­sää kyl­mä vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta jää­kaap­piin te­key­ty­mään.

2. Kei­tä pu­na­juu­ret kuo­ri­neen kyp­sik­si. Älä leik­kaa kan­taa ja juur­ta pois, et­tei väri liu­ke­ne kei­tin­ve­teen. Va­lu­ta, jääh­dy­tä ja loh­ko.

3. Se­koi­ta rans­kan­ker­ma, mu­nat ja maus­teet. Mu­rus­te­le se­ok­seen fe­ta­juus­to ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

4. Kau­li tai­ki­na suo­ra­kai­teen muo­toi­sek­si le­vyk­si (noin 20 x 30 cm) ja lai­ta vuo­kaan tai pel­lil­le lei­vin­pa­pe­ril­le. Le­vi­tä pääl­le feta-rans­kan­ker­ma­se­os ja pu­na­juu­ri­loh­kot. Kään­nä tai­ki­nan reu­nat rei­lun sen­tin ver­ran pii­raan pääl­le.

5. Pais­ta pii­ras­ta uu­nis­sa 200–225 as­tees­sa 30–40 mi­nuut­tia.

6. Ko­ris­te­le tim­ja­min­leh­dil­lä.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 40 min + pais­to­ai­ka 30–40 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Mar­noi­dut luu­mut ja va­nil­ja-mas­car­po­ne­vaah­to

1 kg luu­mu­ja

pie­ni pala in­ki­vää­riä

yh­den ap­pel­sii­nin kuo­ri ja mehu

2 1/2 dl so­ke­ria

2 1/2 dl vet­tä

2–3 rkl kon­jak­kia, ama­ret­to­li­köö­riä tai rom­mia

Mas­car­po­ne­vaah­to:

2 dl vis­pi­ker­maa

1 prk (250 g) mas­car­po­ne­juus­toa

1–3 rkl to­mu­so­ke­ria

1. Huuh­do luu­mut. Hal­kai­se isot luu­mut. Pois­ta ki­vet.

2. Kuo­ri ja raas­ta in­ki­vää­ri. Pese ap­pel­sii­ni, kui­vaa ja raas­ta kuo­ri. Pu­ris­ta ap­pel­sii­nis­ta mehu.

3. Mit­taa so­ke­ri ja vesi kat­ti­laan. Li­sää in­ki­vää­ri­raas­te, ap­pel­sii­nin­kuo­ri ja -mehu. Li­sää al­ko­ho­li. Kei­tä 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes seos pak­suun­tuu sii­rap­pi­mai­sek­si.

4. Li­sää so­ke­ri­lie­meen luu­mut. Kuu­men­na pari mi­nuut­tia. Jääh­dy­tä ja an­na maus­tua vii­le­äs­sä vä­hin­tään pari tun­tia.

5. Vaah­do­ta vis­pi­ker­ma peh­me­äk­si. Se­koi­ta vaah­toon mas­car­po­ne­juus­to. Maus­ta to­mu­so­ke­ril­la.

6. Tar­joa luu­mut jäl­ki­ruo­ka­na mas­car­po­ne­vaah­don kera.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min + ma­ri­noi­tu­mi­sai­ka 2 t

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Jo­gurt­ti-ome­nac­la­fou­tis

3–4 ome­naa

puo­li­kas sit­ruu­na

1 tl ka­ne­lia

3/4 dl so­ke­ria

3 mu­naa

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 dl maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia

1 dl kuo­hu­ker­maa

ri­paus suo­laa

Pin­nal­le: to­mu­so­ke­ria

1. Pois­ta ome­nois­ta sie­men­ko­dat ja kuo­ri ome­nat tar­vit­ta­es­sa. Loh­ko ome­nat. Pu­ris­ta loh­koil­le sit­ruu­na­me­hua ja ri­pot­te­le ka­ne­lia. Se­koi­ta.

2. Vaah­do­ta so­ke­ri ja mu­nat. Li­sää lo­put ai­nek­set muna-so­ke­ri­vaah­toon. Kaa­da tai­ki­na voi­del­tuun pii­ras­vuo­kaan. Lai­ta ome­na­loh­kot pääl­le.

3. Pais­ta pii­rak­kaa uu­nis­sa 200 as­tees­sa 30–40 mi­nuut­tia, kun­nes seon ko­ko­naan hyy­ty­nyt ja saa­nut hie­man vä­riä pin­taan. Jos pin­ta tum­muu, pei­tä pii­ras lei­vin­pa­pe­ril­la pais­ta­mi­sen lop­pu­vai­hees­sa.

4. Sii­vi­löi pääl­le to­mu­so­ke­ria juu­ri en­nen tar­joi­lua.

Vink­ki! Tar­joa pii­ras kon­ja­kil­la maus­te­tun ker­ma­vaah­don kera.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min + pais­to­ai­ka 30–40 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po