Artikkeli

MARI HAR­JU­LA  • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • VII­NI­SUO­SI­TUS SARI SIRÉN • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA KOTI JA KEIT­TIÖ 1–2/2015 

Suolakaramelli-omenapaistos

Omena-murupaistos on maustettu suola­ka­ra­mel­li­kas­tik­keella.

6–8 an­nos­ta

Suo­la­ka­ra­mel­li­kas­ti­ke:

2 dl so­ke­ria

75 g voi­ta

1 dl kuo­hu- tai ruo­ka­ker­maa

1 tl me­ri­suo­laa

½ tl va­nil­ja­so­ke­ria

Mu­ru­se­os:

1 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

1 dl kau­ra­hiu­ta­lei­ta

¾ dl fa­rii­ni­so­ke­ria

¾ dl so­ke­ria

½ tl me­ri­suo­laa

75 g voi­ta

Täy­te:

4 kir­pe­ää ome­naa (esim. Gran­ny Smith)

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 tl ka­ne­lia

¼ tl mus­kot­ti­päh­ki­nää

¼ tl suo­laa

Li­säk­si:

va­nil­ja­jää­te­löä tai ker­ma­vaah­toa

1. Val­mis­ta ka­ra­mel­li­kas­ti­ke. Mit­taa so­ke­ri ja voi kat­ti­laan. Kuu­men­na vä­lil­lä se­koit­ta­en, kun­nes so­ke­ri on ko­ko­naan su­la­nut ja

seos kup­lii. Kun se on saa­nut hie­man vä­riä, pois­ta kat­ti­la lie­del­tä ja li­sää ker­ma. Se­koi­ta ta­sai­sek­si ja maus­ta suo­lal­la ja va­nil­ja­so­ke­ril­la.

2. Val­mis­ta mu­ru­se­os. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja li­sää jouk­koon peh­men­net­ty voi ja nypi seos mu­ru­mai­sek­si.

3. Kuo­ri ja loh­ko ome­nat. Pu­ris­ta pääl­le sit­ruu­na­me­hua. Li­sää maus­teet ja kään­te­le va­ro­vas­ti.

4. Lai­ta ome­nat pie­niin uu­nin­kes­tä­viin an­nos­vuo­kiin tai isoon uu­ni­vuo­kaan. Lai­ta pääl­le suo­la­ka­ra­mel­li­kas­ti­ke ja lo­puk­si mu­ru­se­os.

5. Pais­ta uu­nis­sa 180 as­tees­sa noin 20–30 mi­nuut­tia, kun­nes ome­nat ovat peh­men­neet ja pääl­li­nen on ra­pea.

6. Tar­joa ker­ma­vaah­don tai va­nil­ja­jää­te­lön kera.

Vii­ni­suo­si­tus: Ome­nai­nen ja va­nil­jai­nen Hel­mi Uu­ni­o­me­na ker­ma­li­köö­ri, Suo­mi, (so­ke­ria 260g/l) 14,89 e