Artikkeli

FABIAN BJORK

San­na Ke­kä­läi­nen

Suklainen joulutiramisu on juhlapöydän kruunu

Tiramisu on tuttu herkku, mutta joulun kunniaksi se maustetaan suklaalla ja piparmintulla.

Suk­lai­nen jou­lu­ti­ra­mi­su

8–10 an­nos­ta

Poh­ja:

4 ka­nan­mu­naa

1 ½ dl so­ke­ria

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

½ dl pe­ru­na­jau­ho­ja

½ dl tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

1 tl lei­vin­jau­het­ta

1 tl pi­par­kak­ku­maus­tet­ta

Täy­te:

300 g tum­maa tai mai­to­suk­laa­ta

¾ dl kuo­hu­ker­maa

2 purk­kia (yht. 500 g) mas­car­po­nea

1–3 rkl so­ke­ria

½ tl pi­par­mint­tu­a­ro­mia tai maun mu­kaan

2 dl vah­vaa, kyl­mää kah­via

Pääl­le:

pi­par­mint­tu­kark­ke­ja

1. Tee en­sin kak­ku­poh­ja. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri huo­lel­li­ses­ti se­kai­sin. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja kään­te­le ne tai­ki­naan haa­ruk­ka­vat­kai­mel­la. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 5–7 mi­nuut­tia tai kun­nes poh­ja on kyp­sä. Ku­moa poh­ja lei­vin­pa­pe­ril­le, jon­ka pääl­le on ri­po­tel­tu so­ke­ria. Ir­ro­ta pais­to­pa­pe­ri. An­na poh­jan jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si.

2. Rou­hi suk­laa ja lai­ta se kul­hoon. Kuu­men­na ker­ma ja kaa­da suk­laan pääl­le. An­na seis­tä mi­nuut­ti. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si.

3. Li­sää suk­laa­se­ok­seen mas­car­po­ne ja pi­par­mint­tu-
aro­mi. Vat­kaa säh­kö­vat­kai­mel­la kuoh­ke­ak­si. Ota puo­let se­ok­ses­ta si­vuun.

4. Leik­kaa kak­ku­le­vys­tä sui­ka­lei­ta tar­joi­lu­as­ti­aan. Kos­tu­ta kah­vil­la. Le­vi­tä pääl­le suk­laa­mas­car­po­nea. Lai­ta pääl­le kah­vil­la kos­tu­tet­tu­ja kak­ku­sui­ka­lei­ta. Pur­so­ta tai le­vi­tä pääl­le lop­pu mas­car­po­ne­se­os. Lai­ta jää­kaap­piin vä­hin­tään puo­lek­si tun­nik­si.

5. Ri­pot­te­le pääl­le juu­ri en­nen tar­joi­lua rou­hit­tu­ja pi­par­mint­tu­kark­ke­ja.
Vink­ki! Tämä on tai­vaal­lis­ta, mut­ta tosi ma­ke­aa. Li­säk­si tai­ki­nas­ta jää reu­na­pa­lo­ja, jot­ka voi hyö­dyn­tää pap­pi­lan hä­tä­va­raan tai trif­leen.

Val­mis­tu­sai­ka: 25 min + 45 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 12,5 e

FABIAN BJORK