Koti ja keittiö 5/2011 KATRI SCHRÖDER | KUVAT ARTO VUOHELAINEN
20–22 kpl
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl hienoa merisuolaa
5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
noin 10 dl vehnäjauhoja + noin
1 dl vehnäjauhoja leipomiseen
50 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1. Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen vesi-maitoseokseen. Lisää spelttijauhot ja sekoita taikinaa ensin hetki käsivispilällä.
2. Lisää vehnäjauhot ja lopuksi pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Kohota peitettynä lämpimässä noin tunti.
3. Lämmitä uuni 275-asteiseksi. Leivo taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä pieniä sämpylöitä. Kohota sämpylöitä 10 minuuttia.
4. Vedä terävällä veitsellä viillot sämpylöiden pintaan. Laske uunin lämpötila 225 asteeseen, kun nostat sämpylät uuniin. Suihkuta vettä uunin pohjalle ja nosta sämpylät uuniin. Paista sämpylöitä noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä.
Valmistusaika: noin 50 min. + taikinan kohotus noin 1 t
Vinkki: Lämmitä uuni ensin 50 astetta ohjelämpöä kuumemmaksi ja säädä paistolämpötila juuri kun laitat sämpylöitä uuniin. Saat rapeita leivonnaisia. Tarjoa sämpylät rucolalevitteen kera.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2