Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 10/07

Sitruuna-kookosomenahyve

Valmista pohjataikina. Nypi pehmeä voi ja kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin...

(6–8 an­nos­ta)

Poh­ja:

100 g voi­ta

1/2 dl so­ke­ria

2 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

3 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

noin 1 1/2 kg hap­pa­mia

ome­noi­ta

3 dl vet­tä

1 dl sit­ruu­na­me­hua

yh­den sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

1 1/2 dl so­ke­ria

Ma­ren­ki:

4 val­ku­ais­ta

1 1/2 dl so­ke­ria

3/4 dl koo­kos­hiu­ta­lei­ta

1. Val­mis­ta poh­ja­tai­ki­na. Nypi peh­meä voi ja kui­vat ai­neet kes­ke­nään. Li­sää vesi ja se­koi­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta jää­kaap­piin.

2. Val­mis­ta täy­te. Kuo­ri ome­nat, pois­ta sie­men­ko­dat ja leik­kaa ome­nat loh­koik­si (yh­teen­sä noin 1 1/2 l ome­na­loh­ko­ja). Mit­taa kat­ti­laan vesi, sit­ruu­na­me­hu, sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri ja so­ke­ri. Kie­hau­ta seos ja an­na kie­hua hil­jal­leen noin 5 mi­nuut­tia. Li­sää ome­na­loh­kot ja kei­tä, kun­nes loh­kot peh­me­ne­vät hie­man, mut­ta älä pääs­tä nii­tä so­seu­tu­maan. Va­lu­ta ome­na­loh­kot.

3. Kau­li tai­ki­na suo­ra­kai­teen muo­toi­seen vuo­kaan (noin 10 x 50 cm) tai pel­lil­le. Pis­te­le poh­ja haa­ru­kal­la ja pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 20 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä.

4. Le­vi­tä poh­jan pääl­le ome­na­loh­kot.

5. Val­mis­ta ma­ren­ki. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää so­ke­ri lop­pu­vai­hees­sa pie­nis­sä eris­sä ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes seos on ma­ren­ki­mais­ta. Kään­te­le lo­puk­si jouk­koon koo­kos­hiu­ta­leet.

6. Lu­si­koi ma­ren­ki ome­na­loh­ko­jen pääl­le ja lai­ta lei­von­nai­nen uu­niin 225–250 as­tee­seen muu­ta­mak­si mi­nuu­tik­si, kun­nes ma­ren­ki­pin­ta saa hie­man vä­riä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ