Artikkeli

Sitruunainen pasha

500 g rah­kaa

2 dl eri­kois­ker­maa

1 dl kir­si­koi­ta

100 g vih­rei­tä su­kaat­te­ja

70 g man­te­li­las­tu­ja

1 ruuk­ku sit­ruu­na­me­lis­saa ja 1 ruuk­ku mint­tua

va­nil­jaa

man­te­lia

Sit­ruu­na­kiis­se­li:

1 dl so­ke­ria

2 mu­naa

2 sit­ruu­nan mehu

50 g voi­ta

1. Va­lu­ta rah­ka kui­vak­si.

2. Tee ve­si­hau­tees­sa sit­ruu­na­kiis­se­li. Mit­taa ve­si­hau­de­kul­hoon so­ke­ri, mu­nat ja sit­ruu­na. Kuu­men­na koko ajan vat­ka­ten kun­nes kiis­se­li sa­ke­nee. Ota pois ve­si­hau­tees­ta ja li­sää edel­leen vat­ka­ten voi, joka saa su­laa jouk­koon. An­na kiis­se­lin hiu­kan jääh­tyä.

3. Yh­dis­tä kiis­se­li rah­kan kans­sa. Li­sää su­kaa­tit ja kir­si­kat. Hie­non­na sit­ruu­na­me­lis­sa ja mint­tu sekä man­te­li ja se­koi­ta ne rah­ka­se­ok­seen. Maus­ta seos va­nil­jal­la.

4. Pak­kaa mas­sa muot­tiin ja an­na va­lua yön yli kyl­mäs­sä. Voit va­lut­taa mas­san myös le­vy­nä esi­mer­kik­si juus­to­ke­häs­sä ja ot­taa va­lu­nees­ta mas­sas­ta muo­til­la pik­ku­pas­ho­ja. Pas­han voi myös pa­kas­taa val­miik­si an­nos­muo­toil­tu­na. Ko­ris­teet li­sä­tään su­la­tuk­sen jäl­keen.

5. Kar­tio- tai py­ra­mi­di­muo­tis­sa pas­ha saa va­lua vä­hin­tään yön yli en­nen kuin se kes­tää koos­sa. Tar­joi­le sel­lai­se­naan tai ku­lit­sa-veh­nä­sen kans­sa; oh­je si­vul­la 57.

Vih­je: Kie­hau­ta si­de­har­so kiis­se­lin hau­de­ve­des­sä en­nen muot­tiin le­vit­tä­mis­tä. Puu­muot­te­ja voi ky­sel­lä So­kok­sel­ta ja Stock­man­nil­ta. Myös maa­lais­mark­ki­noil­la on kau­nii­ta kä­sin­teh­ty­jä puu­muot­te­ja.

Koti ja keit­tiö 4/2002