Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Sipulinen tarte tatin on suolainen versio klassikosta

Karamellisoi sipulit pannulla ja peitä ne valmistaikinalla. Työnnä pannu uunin kuumaan syleilyyn, niin ihastuttava piiras sipulitatin on valmis.

Ei­vät­pä Ta­ti­nin si­sa­ruk­set tien­neet, mil­lai­sen maa­il­man­kuu­lun hi­tin he tu­li­vat 1880-lu­vun lo­pul­la luo­neek­si. Stépha­nie ja Ca­ro­li­ne Ta­tin, Kes­ki-Rans­kas­sa si­jait­se­van Hôtel Ta­ti­nin omis­ta­jat, tu­li­vat va­hin­gos­sa kek­si­neek­si hui­ke­an hy­vän ome­na­pii­ra­kan.

Hit­ti­her­kun al­ku­vai­heis­ta on use­am­pi­kin ta­ri­na: Yh­den mu­kaan Stépha­nie oli ka­ra­mel­li­soi­mas­sa ome­noi­ta pii­rak­kaa var­ten, mut­ta kii­rei­sen päi­vän ta­kia ome­nat mel­kein pa­loi­vat. Pe­las­taak­seen ome­nat – ja pii­ra­kan – kok­ki lait­toi pan­nun pääl­le tai­ki­nan lo­pet­taak­seen ome­noi­den kyp­sy­mi­sen ja työn­si koko ko­meu­den uu­niin. Toi­sen ker­to­muk­sen mu­kaan Stépha­nie pais­toi pii­raan epä­huo­mi­os­sa vää­rin­päin.

Oli­pa mikä ta­han­sa ta­ri­na tosi, ka­ra­mel­li­soi­tu­jen he­del­mien ja ra­pe­an tai­ki­nan yh­dis­tel­mä pu­hut­te­lee edel­leen herk­ku­sui­ta. Pii­raan suo­sio on niin vank­ka, et­tä se ins­pi­roi ko­kei­le­maan myös mui­ta va­ri­ant­te­ja: Ma­ke­aan ver­si­oon voi käyt­tää vaik­ka­pa pää­ry­nöi­tä, ba­naa­nia, ana­nas­ta tai ki­vi­sy­dä­mi­siä he­del­miä, ku­ten nek­ta­rii­ne­ja. Suo­lai­seen pii­raa­seen voi ko­keil­la si­pu­lin li­säk­si pu­na­juur­ta, pe­ru­naa tai to­maat­tia.

Poh­jaan voi käyt­tää voi- tai leh­ti­tai­ki­naa. Va­lit­se yk­si iso levy pien­ten le­vy­jen si­jaan, niin poh­jas­ta tu­lee ta­sai­nen. Myös suo­lai­nen pii­rak­ka­tai­ki­na käy mai­ni­os­ti si­pu­lei­den kans­sa. Osa lei­von­nai­sen suo­si­os­ta pii­lee myös yl­lä­tyk­ses­sä. On ai­na yh­tä jän­nit­tä­vää kei­kaut­taa lei­von­nai­nen ym­pä­ri ja to­de­ta pii­los­sa ol­lut lop­pu­tu­los.

Si­pu­li­nen tar­te ta­tin

15 min + 30 min . help­po . noin 5 e

4 pa­laa

1 pkt (500 g) esi­kau­lit­tua, las­kos­tet­tua voi­tai­ki­naa le­vy­nä

Täy­te:

6–8 pien­tä si­pu­lia (sa­lot­ti-, kel­ta- tai pu­na­si­pu­lia)

2 rkl ryp­si- tai olii­vi­öl­jyä

3 rkl voi­ta

2 ok­saa ros­ma­rii­nia tai tim­ja­mia

1 rkl fa­rii­ni­so­ke­ria tai hu­na­jaa

1 rkl puna- tai sher­ry­vii­ni- etik­kaa

1 tl suo­laa

½ tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Kuo­ri ja hal­kai­se si­pu­lit. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta uu­nin­kes­tä­väl­lä va­lu­rau­ta­pan­nul­la öl­jys­sä leik­kuu­pin­ta poh­jaa vas­ten noin 5 mi­nuut­tia mie­doh­kol­la läm­möl­lä. Kään­nä si­pu­lit ja li­sää pan­nul­le voi, ros­ma­rii­ni, so­ke­ri ja etik­ka. Jat­ka hau­dut­ta­mis­ta kan­nen al­la vie­lä 5 mi­nuut­tia tai kun­nes si­pu­lit peh­me­ne­vät. Kään­nä si­pu­lit leik­kaus­pin­nat pan­nua vas­ten tii­viis­ti vie­rek­käin. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

2. Kau­li tai­ki­na lei­vin­pa­pe­rin pääl­lä hie­man pan­nua suu­rem­mak­si le­vyk­si. Pis­te­le tai­ki­na­le­vyyn haa­ru­kal­la rei­kiä. Nos­ta tai­ki­na pa­pe­rin avul­la si­pu­lien pääl­le. Siis­ti reu­nat ja työn­nä nii­tä hie­man si­pu­lei­den al­le.

3. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 20–25 mi­nuut­tia. Ku­moa kuu­ma pii­rak­ka lau­ta­sel­le. Tar­joa sel­lai­se­naan tai ri­pot­te­le pääl­le par­me­saa­nia tai fe­taa.

vink­ki!

Tai­ki­naa jää hie­man yli. Voit ha­lu­tes­sa­si teh­dä sii­tä ra­pei­ta tan­ko­ja esi­mer­kik­si juus­to­tar­jot­ti­mel­le. Leik­kaa tai­ki­na ohuik­si sui­ka­leik­si, kie­rit­te­le tan­goik­si ja si­pai­se pin­taan ke­vy­es­ti vat­kat­tua ka­nan­mu­naa. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia.