Taustalla näkyvät taokset ovat espanjalaisen José Sanleón (ylhäällä) ja Nanna Suden (alhaalla), jonka kanssa Hannu jakoi työhuonetta Roomassa 2000-luvun alussa.
JUTTA YLÄ-MONONEN KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
” Elämässäni on paljon kauneutta ihan vaan kauneuden takia. ”
Terassillamme on vain kasveja, jotka pärjäävät kuukauden ilman kastelua. Vanhimmat niistä ostin jo kolmekymmentä vuotta sitten. Valtavan kokoisiksi kasvaneet kolme pientä kaktusta maksoivat yhteensä 1 000 liiraa eli noin 50 senttiä.
SIELUNMAISEMANI pyörii taiteilijana vähän liikaa kauneudessa ja itseni ympärillä. Elämässäni on paljon kauneutta ihan vaan kauneuden takia. Sielunmaisemaani ei kuulu mitään selkeitä paikkoja, mutta elän omalla tavallani menneessä ajassa ja maailmassa. Taiteilijana Roomassa olen paljon tekemisissä vanhojen aatelissukujen kanssa. Arvostan heidän tuhatvuotisia perinteitään ja ajatusmaailmaansa ja koen, että siinä on paljon myös omaa sielunmaisemaani koskettavaa.
Olen alkanut keräämään kirpputoreilta ’’uusia sukulaisia’’. Ostan muotokuvia mielenkiintoisen näköisistä ihmisistä. Kalliossa sijaitsevassa Helsingin-kodissani niitä on vielä paljon enemmän. Vanhassa ovaalissa kehyksessä on suomalaisen taiteilijan Jaana Rannikon valokuvaama muotokuva puolisostani. Muut ovat kirpputorilta ostettuja. Restauroin juuri viiksekkään miehen.
SISUSTUSTYYLINI noudattelee amerikkalaisen arkkitehdin Robert Venturin sanontaa Less is a bore. Kodissamme on paljon tavaraa. Sen vuoksi kotimme on kuin kiinalainen laatikko, kätkettyjä säilytyspaikkoja on joka puolella. Olemme molemmat keräilijöitä, ja varsinkin puolisoni Italo on siinä toivoton. En etsi arvotavaraa, vaan haluan ympärilleni esineitä, joissa näkyy käsityötaito. Tätini on tekstiilitaiteilija, ja olen kasvanut kauniiden tekstiilien parissa. Tekstiilit ovat minulle siksi tärkeitä. Kodissamme arkilautaset ovat paremmat kuin juhlalautaset. Kun tyhjensimme isoisäni asuntoa ja jaoimme perintöä, tätini kysyi, onko kärsimys syödä rumilta lautasilta? On. Ruma arki on minulle kärsimys.
Keräilykohteeni menevät jaksoina, ja jossain vaiheessa olen valmis luopumaan niistä. Restauroin hankkimani esineet. Olen entisöimässä matalampaa pöytäkelloa, johon kuuluu kullanvärinen roomalainen urheilija. Viimeisin keräilykohteeni ovat kirkkokynttilänjalat.
Kun tyhjensimme 95-vuotiaana kuolleen isoisäni asuntoa, sieltä löytyi neljäsataa pientä pitsiliinaa, joita kukaan muu perillisistä ei halunnut. Olen käyttänyt niitä sapluunoina lasittaessani keramiikkalautasia ja -kulhoja.
EN LUOPUISI Arabian Diana-astiastosta. Kaikki keittiöön, ruoanlaittoon ja pöydän kattamiseen liittyvä on minulle rakasta. Isovanhemmillani oli Arabian 1920–30-luvuilla valmistuksessa ollut Diana-astiasto, jossa on siirtokuvakoriste. Niitä oli yhteensä seitsemän 12 hengen astiastoa. Perinnönjaossa annoin ne kaikki suosiolla veljilleni ja serkuilleni. Kymmenen vuoden kuluttua aloin keräämään niitä huutokaupoista. Tulin katumapäälle. Nyt meillä on 24 hengen Diana-astiasto. Se tuo minulle pöytää kattaessani suurta iloa. Isoäitini ei pitänyt ruoanlaitosta. Hän järjesti kuitenkin usein suuria juhlia, joissa menu oli aina sama. Meitä saattoi olla 36 perheenjäsentä pöydän ääressä. Olen tottunut lapsesta asti yhdessäoloon, ja asiat, joista olisi vaikea luopua liittyvät siihen.
Keitämme Italon kanssa suodatinkahvia joka aamu eri kannuun. Nämä hopeoidut ja alpakkaiset kahvikannut ovat jatkuvassa käytössä.
ROOMA JA HELSINKI ovat minulle kuin saman kaupungin eri kortteleita. Matkustan paljon näiden kahden kaupungin välillä edestakaisin. Oli sattumaa, että muutin Italiaan. Roomassa asuu kolme miljoonaa ihmistä, mutta jokainen elää omassa korttelissaan. Täällä on turha yrittää tehdä mitään salassa, mutta viereisessä korttelissa kukaan ei edes tunnista minua.
Italiassa sanotaan, että teoksistani näkee minun olevan suomalainen ja Suomessa taas, että huomaa, että asun Italiassa. Suomessa sään ja valon vaihtuminen on hidasta, kun taas Italiassa pimeä tulee hetkessä. Ehkä töissäni näkyy suomalaisen valon ja sään vaikutus.
Rooman-kotimme olohuoneen pöydällä on suunnittelemieni veistosten pienoismallit. Niistä on toteutettu kaksimetriset teokset, jotka ovat olleet esillä näyttelyissäni muun muassa Rooman Modernin Taiteen Kansallisgalleriassa, Didrichsenin taidemuseossa ja Palermon Fondazione Sant’Eliassa. Serlachius-museon kokoelmiin kuuluvat versiot sijoitetaan Mänttä-Vilppulan rautatieasemalle.
Ostan kaikilta matkoilta mitä ihmeellisimpiä värikkäitä kankaita. Teetän täällä Roomassa parilla luottoräätälillä klassisilla italialaisilla leikkauksilla vaatteita aika hurjista ja erikoisistakin kankaista.
Vuonna 2025
Toukokuussa avautuu Siellä on aina kesä -näyttely Visavuoressa, 2.5.–28.9.2025.
Kesä jatkuu. Kesä -näyttely Karkkilan Valimomuseon Galleria Bremerissä 8.5.– 30.8.2025
Hannu kuratoi italialaisen Giorgio De Chiricon näyttelyn De Chirico näyttämöllä Serlachius-museoon Mänttään 15.3.–17.8.2025.
Tampereelle hän kuratoi Museo Milavidaan Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta -näyttelyn 25.4.2025–18.1.2026
Instagramissa @hannupalosuo.
HANNU PALOSUO, 58, on kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija ja kuraattori. Hän asuu puolisonsa, oopperaohjaaja Italo Nunziatan kanssa Roomassa Villa Fiorellin alueella.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ