Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Klassikkoresepti charlotte
Päästäkseen klassikoksi kakussa täytyy olla huikea maku – eikä vetävästä tarinasta reseptin takana ole suorastaan haittaakaan. Charlotte-kakussa yhdistyvät nämä molemmat, minkä lisäksi kakku on komeaa katsottavaa. Yli 200 vuotta vanha kakkuohje hurmaa edelleen, vaikka leivonnaisen historiasta onkin monenlaisia versioita.
Charlotten luojana pidetään ranskalaista huippukokkia, Marie-Antoine Camêrea. Hänen sanotaan palvelleen niin Napoleonin ulkoministerin, Englannin Yrjö IV:n kuin Venäjän tsaari Aleksanteri I:n palveluksessa. Kokin uskotaan nimenneen kakun kuninkaan tyttären prinsessa Charlotten mukaan.
Kakusta on kehitetty monenlaisia versioita. Alun perin se oli Charlotte Russe eli kekseillä vuorattu, kermavanukkaalla täytetty jälkiruoka. Myöhemmin siitä kehitettiin Charlette Royale eli kääretorttuviipaleilla vuorattu, vanukkaalla täytetty kupolimainen herkku.
Jottei tarina olisi liian yksinkertainen, joidenkin lähteiden mukaan russe olikin kääretorttuversio ja royaleksi puolestaan kutsuttiin keksipintaista leivonnaista. Suomessa mutkat vedettiin suoriksi. Kakusta poistettiin hankala c-konsonantti, ja kakkua kutsutaan sarlotaksi.
Olipa kakun nimi mikä hyvänsä, charlotte ansaitsee paikkansa kesän juhlapöydässä, sillä historiallinen resepti tuntuu edelleen ajankohtaiselta. Tarjoa kakun kanssa makeaa kuohuviiniä tai kevyesti kuplivaa, vähäalkoholista Moscato
d’Astia.
Mansikkacharlotte
40 min + 4 t . hieman työläs . noin 22 e
8–10 palaa
Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
2 rkl appelsiinimehua
Täyte:
6 liivatelehteä
200 g mansikoita
1 dl mansikkahilloa
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljatahnaa tai vaniljasokeria
noin 3 rkl tomusokeria
2 rkl appelsiinimehua
Lisäksi:
noin 20 savoiardikeksiä
200 g mansikoita
(syötäviä kukkia)
1. Tee ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Ripottele puhtaalle leivinpaperille hieman sokeria. Kumoa kakkulevy sen päälle. Irrota leivinpaperi ja anna jäähtyä.
2. Pingota leivinpaperi pinnoitettuun irtopohjavuokaan (Ø noin 22 cm.) Leikkaa kakkupohjasta hieman vuokaa pienempi ympyrä ja laita se vuoan pohjalle. Reunoille tulee jäädä sen verran tilaa, että keksit saa pingotettua pohjan ja vuoan reunojen väliin. Älä tee pohjasta kuitenkaan liian pientä, ettei täyte valu kakkupohjan ja keksien väliin.
3. Tee täyte. Laita liivatteet likoamaan väljään, kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
4. Soseuta mansikat hillon kanssa sileäksi seokseksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Kääntele marjaseos ja kermavaahto sekaisin. Mausta vaniljatahnalla ja tomusokerilla. Maista seosta ja lisää tomusokeria, jos marjat eivät ole kovin makeita.
5. Kuumenna appelsiinimehu. Liuota siihen kuiviksi puristellut liivatteet. Sekoita hyvin. Kääntele liivateseos marja-kermavaahtoseokseen.
6. Lado savoiardikeksit pystyyn kakkuvuoan reunoille. Leikkaa kekseistä tarvittaessa pala pois, niin ne pysyvät paremmin pystyssä. Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa 4 tuntia tai kunnes mousse on hyytynyt.
7. Koristele pinta viipaloiduilla mansikoilla ja halutessasi syötävillä kukilla. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.
Leikkaa kakkupohjasta hieman vuokaa pienempi ympyrä. Laita se vuoan pohjalle.
Leikkaa kekseistä pienet palat pois. Lado keksit pystyyn vuoan sisäreunalle.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ