Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Klas­sik­ko­re­sep­ti char­lot­te

Mansik­kac­har­lotte on kesäklassikko

Mansikkakakku kuuluu kesään kuin porot joulupukin rekeen. Kermakakku lienee se kaikista perinteisin, mutta mansikka maistuu taivaalliselta myös charlottessa.

Pääs­täk­seen klas­si­kok­si ka­kus­sa täy­tyy ol­la hui­kea maku – ei­kä ve­tä­väs­tä ta­ri­nas­ta re­sep­tin ta­ka­na ole suo­ras­taan hait­taa­kaan. Char­lot­te-ka­kus­sa yh­dis­ty­vät nämä mo­lem­mat, min­kä li­säk­si kak­ku on ko­me­aa kat­sot­ta­vaa. Yli 200 vuot­ta van­ha kak­kuoh­je hur­maa edel­leen, vaik­ka lei­von­nai­sen his­to­ri­as­ta on­kin mo­nen­lai­sia ver­si­oi­ta.

Char­lot­ten luo­ja­na pi­de­tään rans­ka­lais­ta huip­pu­kok­kia, Ma­rie-An­toi­ne Camê­rea. Hä­nen sa­no­taan pal­vel­leen niin Na­po­le­o­nin ul­ko­mi­nis­te­rin, Eng­lan­nin Yr­jö IV:n kuin Ve­nä­jän tsaa­ri Alek­san­te­ri I:n pal­ve­luk­ses­sa. Ko­kin us­ko­taan ni­men­neen ka­kun ku­nin­kaan tyt­tä­ren prin­ses­sa Char­lot­ten mu­kaan.

Ka­kus­ta on ke­hi­tet­ty mo­nen­lai­sia ver­si­oi­ta. Alun pe­rin se oli Char­lot­te Rus­se eli kek­seil­lä vuo­rat­tu, ker­ma­va­nuk­kaal­la täy­tet­ty jäl­ki­ruo­ka. Myö­hem­min sii­tä ke­hi­tet­tiin Char­let­te Ro­ya­le eli kää­re­tort­tu­vii­pa­leil­la vuo­rat­tu, va­nuk­kaal­la täy­tet­ty ku­po­li­mai­nen herk­ku.

Jot­tei ta­ri­na oli­si lii­an yk­sin­ker­tai­nen, joi­den­kin läh­tei­den mu­kaan rus­se oli­kin kää­re­tort­tu­ver­sio ja ro­ya­lek­si puo­les­taan kut­sut­tiin kek­si­pin­tais­ta lei­von­nais­ta. Suo­mes­sa mut­kat ve­det­tiin suo­rik­si. Ka­kus­ta pois­tet­tiin han­ka­la c-kon­so­nant­ti, ja kak­kua kut­su­taan sar­lo­tak­si.

Oli­pa ka­kun nimi mikä hy­vän­sä, char­lot­te an­sait­see paik­kan­sa ke­sän juh­la­pöy­däs­sä, sil­lä his­to­ri­al­li­nen re­sep­ti tun­tuu edel­leen ajan­koh­tai­sel­ta. Tar­joa ka­kun kans­sa ma­ke­aa kuo­hu­vii­niä tai ke­vy­es­ti kup­li­vaa, vä­hä­al­ko­ho­lis­ta Mos­ca­to
d’As­tia.

Man­sik­kac­har­lot­te

40 min + 4 t . hie­man työ­läs . noin 22 e

8–10 pa­laa

Poh­ja:

4 ka­nan­mu­naa

1½ dl so­ke­ria

¾ dl veh­nä­jau­ho­ja

¾ dl pe­ru­na­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Kos­tu­tus:

2 rkl ap­pel­sii­ni­me­hua

Täy­te:

6 lii­va­te­leh­teä

200 g man­si­koi­ta

1 dl man­sik­ka­hil­loa

4 dl kuo­hu­ker­maa

2 tl va­nil­ja­tah­naa tai va­nil­ja­so­ke­ria

noin 3 rkl to­mu­so­ke­ria

2 rkl ap­pel­sii­ni­me­hua

Li­säk­si:

noin 20 sa­voi­ar­di­kek­siä

200 g man­si­koi­ta

(syö­tä­viä kuk­kia)

1. Tee en­sin kak­ku­poh­ja. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri pak­suk­si, vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Yh­dis­tä jau­hot ja lei­vin­jau­he. Sii­vi­löi ne mu­na­vaah­toon. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 8 mi­nuut­tia. Ri­pot­te­le puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le hie­man so­ke­ria. Ku­moa kak­ku­le­vy sen pääl­le. Ir­ro­ta lei­vin­pa­pe­ri ja an­na jääh­tyä.

2. Pin­go­ta lei­vin­pa­pe­ri pin­noi­tet­tuun ir­to­poh­ja­vuo­kaan (Ø noin 22 cm.) Leik­kaa kak­ku­poh­jas­ta hie­man vuo­kaa pie­nem­pi ym­py­rä ja lai­ta se vuo­an poh­jal­le. Reu­noil­le tu­lee jää­dä sen ver­ran ti­laa, et­tä kek­sit saa pin­go­tet­tua poh­jan ja vuo­an reu­no­jen vä­liin. Älä tee poh­jas­ta kui­ten­kaan lii­an pien­tä, et­tei täy­te valu kak­ku­poh­jan ja kek­sien vä­liin.

3. Tee täy­te. Lai­ta lii­vat­teet li­ko­a­maan väl­jään, kyl­mään ve­teen noin 5 mi­nuu­tik­si.

4. So­seu­ta man­si­kat hil­lon kans­sa si­le­äk­si se­ok­sek­si. Vat­kaa kuo­hu­ker­ma vaah­dok­si. Kään­te­le mar­ja­se­os ja ker­ma­vaah­to se­kai­sin. Maus­ta va­nil­ja­tah­nal­la ja to­mu­so­ke­ril­la. Mais­ta se­os­ta ja li­sää to­mu­so­ke­ria, jos mar­jat ei­vät ole ko­vin ma­kei­ta.

5. Kuu­men­na ap­pel­sii­ni­me­hu. Liu­o­ta sii­hen kui­vik­si pu­ris­tel­lut lii­vat­teet. Se­koi­ta hy­vin. Kään­te­le lii­va­te­se­os mar­ja-ker­ma­vaah­to­se­ok­seen.

6. Lado sa­voi­ar­di­kek­sit pys­tyyn kak­ku­vuo­an reu­noil­le. Leik­kaa kek­seis­tä tar­vit­ta­es­sa pala pois, niin ne py­sy­vät pa­rem­min pys­tys­sä. Kaa­da täy­te vuo­kaan. An­na jäh­met­tyä jää­kaa­pis­sa 4 tun­tia tai kun­nes mous­se on hyy­ty­nyt.

7. Ko­ris­te­le pin­ta vii­pa­loi­duil­la man­si­koil­la ja ha­lu­tes­sa­si syö­tä­vil­lä ku­kil­la. Tar­joa sel­lai­se­naan tai ker­ma­vaah­don kans­sa.

Leikkaa kakkupohjasta hieman vuokaa pienempi ympyrä. Laita se vuoan pohjalle.

Leikkaa kakkupohjasta hieman vuokaa pienempi ympyrä. Laita se vuoan pohjalle.

Leikkaa kekseistä pienet palat pois. Lado keksit pystyyn vuoan sisäreunalle.

Leikkaa kekseistä pienet palat pois. Lado keksit pystyyn vuoan sisäreunalle.