Pehmeän kermainen posset on sitruunalla ja limetillä maustettu raikkaan makea jälkiruoka, jonka valmistukseen menee vain vartti. Voit valmistaa jälkiruoan jääkaappiin hyytymään tarjoilua edeltävänä päivänä.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Klassikkoresepti
Sitruunainen kermavanukas on mukaeltu englantilaisesta posset-juomasta, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle. Posset valmistettiin maidon herasta, sokerista ja alkoholista. Juomaa hörpittiin erityisestä posset-kupista. Juoman uskottiin auttavan flunssaan ja unettomuuteen. William Shakespeare mainitsi Hamletissa useaan kertaan possetin terveysvaikutukset. 1800-luvulla juomasta kehiteltiin vanukasmainen jälkiruoka, joka hyydytettiin lusikoitavaksi sitruunamehulla.
Jälkiruokana tarjoiltavalle possetille on lukuisia reseptejä. Vanukasta maustetaan ruusuvedellä, appelsiininkukkavedellä, inkiväärillä, vaniljalla ja jopa mustapippurilla. Jälkiruoan kanssa tarjotaan usein murokeksiä tuomaan rapeaa suutuntumaa vastakohdaksi vanukkaan kermaisen pehmeälle rakenteelle.
Tämän reseptin possetit valmistetaan kookoskermasta, kuohukermasta ja sitruunamehusta. Jälkiruoka maustetaan raastetulla limetinkuorella, joka sopii erityisen hyvin kookoksen kanssa. Passionhedelmä ja muutama rosmariininlehti viimeistelevät jälkiruoan upean juhlavaksi.
KOOKOS-LIMEPOSSETIT
15 min + hyydytys 5 t . helppo . 6 euroa
4–5 annosta
2 dl kookoskermaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 dl puristettua sitruunamehua
1 luomulimetin raastettu kuori
Lisäksi:
1 passionhedelmä
raastettua luomulimetin kuorta
1. Mittaa kattilaan kookoskerma, kuohukerma ja sokeri. Kiehauta seos ja keitä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä.
2. Sekoita joukkoon vastapuristettu sitruunamehu ja raastettu limetin kuori. Sekoita voimakkaasti.
3. Kaada vanukasmassa neljään kuppiin tai annoskulhoon. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään 5 tunniksi.
4. Halkaise passion ja kaavi hedelmäliha possettien pinnalle. Koristele vielä halutessasi raastetulla luomulimetin kuorella.
Keitä kookoskermaa, kuohukermaa ja sokeria paksupohjaisessa kattilassa kunnolla poristen 5 minuuttia, kunnes seos hieman paksuuntuu.
Mausta possetit luomulimetin kuorella, jossa ei ole torjunta-aineita. Parhaiten saat raastettua kuoren mikroteräraastimella ilman että sekaan menee kitkerän makuista valkoista kuoren osaa.
Ruokatoimittajan 5 vinkkiä
1. Mittaa raaka-aineet tarkasti, jotta posset hyytyy ja rakenteesta tulee oikeanlainen.
2. Keitä seosta ohjeen mukainen aika. Keitettäessä kookoskermasta haihtuu nestettä ja se tiivistyy. Keittämisen jälkeen, ennen sitruunamehun lisäämistä, vanukasmassa on selvästi paksuuntunut.
3. Käytä vain vastapuristettua sitruunamehua, jonka maku on raikas. Tiivistesitruunamehu ei hyydytä massaa samalla tavalla.
4. Lusikoitavaan vanukkaaseen tarvitaan kuohukermaa, sillä sitruunan happo hyydyttää kerman. Vanukkaan voi valmistaa myös pelkästä kookoskermasta, jolloin vanukas on myös vegaanille maistuva. Tällöin annoskulhon pohjalle laskeutuu kookoskermasta erottuvaa nestettä, joka ei vaikuta makuun millään tavalla. Voit sekoittaa vanukkaan tasaiseksi ennen tarjoilua.
5. Possettia voi maustaa limetinkuoriraasteen sijaan esimerkiksi vaniljalla, appelsiininkuorella, kuivatuilla marjajauheilla tai villisti tuoreella timjamilla tai mintulla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2