Runeberginkakun koristelussa saa olla luova, kunhan varmistaa, että jokaisen palaan osuu riittävästi hilloa ja kuorrutetta.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Klassikkoresepti runeberginkakku
J. L. Runeberg rakasti kotikaupunkinsa Porvoon sokerileipurin Lars Asteniuksen sylinterinmuotoista mantelileivosta.
Runoilija nauttikin niitä usein aamiaiseksi punssin kera. Runebergin vaimo Fredrika huomasi miehensä aamiaisleivosten tulevan perheelle turhan kalliiksi. Hän alkoi leipoa torttuja itse niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään, kuten kuivahtaneista pikkuleivistä ja kakunmuruista. Hillosilmä, pomadakuorrutus ja kostutus punssiliemellä takasivat aidon maun.
Runebergintortut paistetaan perinteisesti sylinterinmuotoisessa leivosvuoassa, mutta sellaisia on harvalla kotileipurilla. Niinpä tortusta mukailtu kakkuversio paistetaan helpommin tavallisessa irtopohjakakkuvuoassa.
Kakusta tulee erityisen mehevä ja jopa perinteistä torttua parempi, kun muistat paistaa sen maltillisella uuninlämmöllä. Koristelussa saa olla luova, kunhan vadelmahilloa ja pomadaa osuu jokaiseen annospalaan riittävästi.
Runeberginkakku
45 min + tekeytyminen 4 tuntia . helppo . 10 e
8–10 annosta
150 g piparkakkuja
2 dl mantelijauhetta
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
175 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl karvasmanteliaromia
Vuoan voiteluun:
1 rkl voita
Kostutusliemi:
1 ½ dl vettä
½ dl punssia
3 rkl sokeria
Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua tai vettä
noin 8 rkl vadelmamarmeladia tai -hilloa
1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Aseta irtopohjavuoan (Ø 18–20 cm) pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Voitele vuoan reunat voilla.
2. Murskaa piparkakut suljettavan pussin sisällä kaulimella painelemalla. Sekoita piparimurut, mantelijauhe, korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa.
3. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Mausta vaahto karvasmanteliaromilla.
4. Lisää kuivat aineet vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
6. Lusikoi taikina vuokaan tiiviisti. Tasoita pinta.
7. Kypsennä kakkua uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.
8. Anna kakun jäähtyä kädenlämpöiseksi ja irrota vuoan reunat. Pese vuoka ja nosta leivinpaperin päällä kakku takaisin vuokaan. Anna tekeytyä vähintään pari tuntia.
9. Sekoita kostutusliemen ainekset keskenään. Valuta lientä kakulle reilusti. Anna tekeytyä vielä vähintään pari tuntia. Nosta kakku tarjoilulautaselle, poista pohjasta leivinpaperi.
10. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu tasaiseksi, notkeaksi tahnaksi. Koristele kakku vadelmahillonokareilla. Valuta tomusokerikuorrutetta vadelmahillonokareiden ympärille.
Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voi-sokerivaahtoon. Jos taikina kokkaroituu, se tasoittuu jauhoseoksen lisäämisen jälkeen.
Taikina on tavanomaista kakkutaikinaa jäykempää ja muistuttaa piparkakkutaikinaa. Painele taikina voideltuun kakkuvuokaan tiiviisti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2