Artikkeli
Runeberginkakun koristelussa saa olla luova, kunhan varmistaa, että jokaisen palaan osuu riittävästi hilloa ja kuorrutetta.

Runeberginkakun koristelussa saa olla luova, kunhan varmistaa, että jokaisen palaan osuu riittävästi hilloa ja kuorrutetta.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Klas­sik­ko­re­sep­ti ru­ne­ber­gin­kak­ku

Runeberginkakku! Leivo klassikkotorttu kakuksi

Runoilijan klassik­ko­tor­tusta versioitu kakku maistuu parhaimmalta leivontaa seuraavana päivänä, kun maut ovat tasaantuneet ja kakku on sopivasti kostunut.

J. L. Ru­ne­berg ra­kas­ti ko­ti­kau­pun­kin­sa Por­voon so­ke­ri­lei­pu­rin Lars As­te­niuk­sen sy­lin­te­rin­muo­tois­ta man­te­li­lei­vos­ta.
Ru­noi­li­ja naut­ti­kin nii­tä usein aa­mi­ai­sek­si puns­sin kera. Ru­ne­ber­gin vai­mo Fred­ri­ka huo­ma­si mie­hen­sä aa­mi­ais­lei­vos­ten tu­le­van per­heel­le tur­han kal­liik­si. Hän al­koi lei­poa tort­tu­ja it­se niis­tä ai­nek­sis­ta, joi­ta kaa­pis­ta sat­tui löy­ty­mään, ku­ten kui­vah­ta­neis­ta pik­ku­lei­vis­tä ja ka­kun­mu­ruis­ta. Hil­lo­sil­mä, po­ma­da­kuor­ru­tus ja kos­tu­tus puns­si­lie­mel­lä ta­ka­si­vat ai­don maun.

Ru­ne­ber­gin­tor­tut pais­te­taan pe­rin­tei­ses­ti sy­lin­te­rin­muo­toi­ses­sa lei­vos­vuo­as­sa, mut­ta sel­lai­sia on har­val­la ko­ti­lei­pu­ril­la. Niin­pä tor­tus­ta mu­kail­tu kak­ku­ver­sio pais­te­taan hel­pom­min ta­val­li­ses­sa ir­to­poh­ja­kak­ku­vuo­as­sa.

Ka­kus­ta tu­lee eri­tyi­sen me­he­vä ja jopa pe­rin­teis­tä tort­tua pa­rem­pi, kun muis­tat pais­taa sen mal­til­li­sel­la uu­nin­läm­möl­lä. Ko­ris­te­lus­sa saa ol­la luo­va, kun­han va­del­ma­hil­loa ja po­ma­daa osuu jo­kai­seen an­nos­pa­laan riit­tä­väs­ti.

Ru­ne­ber­gin­kak­ku

45 min + te­key­ty­mi­nen 4 tun­tia . help­po . 10 e

8–10 an­nos­ta

150 g pi­par­kak­ku­ja

2 dl man­te­li­jau­het­ta

1 dl korp­pu­jau­ho­ja

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

175 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

2 dl so­ke­ria

2 ka­nan­mu­naa

1 tl kar­vas­man­te­li­a­ro­mia

Vuo­an voi­te­luun:

1 rkl voi­ta

Kos­tu­tus­lie­mi:

1 ½ dl vet­tä

½ dl puns­sia

3 rkl so­ke­ria

Kuor­ru­tus:

1 dl to­mu­so­ke­ria

2 tl sit­ruu­na­me­hua tai vet­tä

noin 8 rkl va­del­ma­mar­me­la­dia tai -hil­loa

1. Kuu­men­na uu­ni 180-as­tei­sek­si. Ase­ta ir­to­poh­ja­vuo­an (Ø 18–20 cm) poh­jan ja reu­no­jen vä­liin lei­vin­pa­pe­ri. Voi­te­le vuo­an reu­nat voil­la.

2. Murs­kaa pi­par­ka­kut sul­jet­ta­van pus­sin si­säl­lä kau­li­mel­la pai­ne­le­mal­la. Se­koi­ta pi­pa­ri­mu­rut, man­te­li­jau­he, korp­pu­jau­hot, veh­nä­jau­hot ja lei­vin­jau­he kul­hos­sa.

3. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Vat­kaa jouk­koon ka­nan­mu­nat yk­si­tel­len. Maus­ta vaah­to kar­vas­man­te­li­a­ro­mil­la.

4. Li­sää kui­vat ai­neet vaah­don jouk­koon ja se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

6. Lu­si­koi tai­ki­na vuo­kaan tii­viis­ti. Ta­soi­ta pin­ta.

7. Kyp­sen­nä kak­kua uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 45 mi­nuut­tia.

8. An­na ka­kun jääh­tyä kä­den­läm­pöi­sek­si ja ir­ro­ta vuo­an reu­nat. Pese vuo­ka ja nos­ta lei­vin­pa­pe­rin pääl­lä kak­ku ta­kai­sin vuo­kaan. An­na te­key­tyä vä­hin­tään pari tun­tia.

9. Se­koi­ta kos­tu­tus­lie­men ai­nek­set kes­ke­nään. Va­lu­ta lien­tä ka­kul­le rei­lus­ti. An­na te­key­tyä vie­lä vä­hin­tään pari tun­tia. Nos­ta kak­ku tar­joi­lu­lau­ta­sel­le, pois­ta poh­jas­ta lei­vin­pa­pe­ri.

10. Se­koi­ta to­mu­so­ke­ri ja sit­ruu­na­me­hu ta­sai­sek­si, not­ke­ak­si tah­nak­si. Ko­ris­te­le kak­ku va­del­ma­hil­lo­no­ka­reil­la. Va­lu­ta to­mu­so­ke­ri­kuor­ru­tet­ta va­del­ma­hil­lo­no­ka­rei­den ym­pä­ril­le.

Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voi-sokerivaahtoon. Jos taikina kokkaroituu, se tasoittuu jauhoseoksen lisäämisen jälkeen.

Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voi-sokerivaahtoon. Jos taikina kokkaroituu, se tasoittuu jauhoseoksen lisäämisen jälkeen.

Taikina on tavanomaista kakkutaikinaa jäykempää ja muistuttaa piparkakkutaikinaa. Painele taikina voideltuun kakkuvuokaan tiiviisti.

Taikina on tavanomaista kakkutaikinaa jäykempää ja muistuttaa piparkakkutaikinaa. Painele taikina voideltuun kakkuvuokaan tiiviisti.