Artikkeli
Ankan rintafileistä valmistuu juhla-ateria helposti ja nopeasti. Tärkeintä fileiden  kypsentämisessä on käyttää paistolämpömittaria, jotta lopputuloksesta tulee mehevä. Lisäksi tarjotaan paistettuja ruusukaaleja, hedelmiä ja sechuaninpippurilla maustettua kastiketta.

Ankan rintafileistä valmistuu juhla-ateria helposti ja nopeasti. Tärkeintä fileiden kypsentämisessä on käyttää paistolämpömittaria, jotta lopputuloksesta tulee mehevä. Lisäksi tarjotaan paistettuja ruusukaaleja, hedelmiä ja sechuaninpippurilla maustettua kastiketta.

Martti Järvi

Suvi Rüster kuva Mart­ti Jär­vi

Siirappinen ankanrinta ja ruusu­kaa­li­paistos tuovat juhlan pöytään

Juhlakauden sykäh­dyt­tä­vimpien pääruokien maut on lainattu kiinalaisesta, karibialaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä. Hedelmäiset lisukkeet ja mehevä ankka valmistuvat alle tunnissa. Mutta muista paisto­läm­pö­mittari!

Sii­rap­pis­ta ank­kaa, pais­tet­tu­ja ruu­su­kaa­le­ja ja luu­mu­kas­ti­ket­ta

45 min • help­po • 28 e

4 an­nos­ta

2 an­kan rin­ta­fi­lee­tä (à noin 400 g)

1 tl suo­laa

2 rkl sii­rap­pia

2 rkl soi­ja­kas­ti­ket­ta

Pais­te­tut ruu­su­kaa­lit:

1 rs (300 g) ruu­su­kaa­le­ja

2 pää­ry­nää

2 vii­ku­naa

2-3 rkl an­kan pais­to­ras­vaa

1 dl pe­kaa­ni­päh­ki­nöi­tä

2 rkl sii­rap­pia

1 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

½ tl suo­laa

1. Ota an­kan rin­ta­fi­leet huo­neen­läm­pöön puo­li tun­tia en­nen kyp­sen­tä­mis­tä. Pyy­hi rin­ta­fi­lei­den pin­ta kui­vak­si ta­lous­pa­pe­ril­la. Leik­kaa ras­va­puo­lel­le muu­ta­mia viil­to­ja. Nos­ta rin­ta­fi­leet kyl­mäl­le pais­tin­pan­nul­le ras­va­puo­li alas­päin. Kuu­men­na ja pais­ta kes­ki­läm­möl­lä, kun­nes an­kan ras­va­ker­rok­ses­ta noin puo­let on su­la­nut pan­nul­le ja pin­ta on kau­niin rus­kea ja ra­pea, rus­kis­ta myös toi­sel­ta puo­lel­ta 1-2 mi­nuut­tia. Ri­pot­te­le li­ha­puo­lel­le suo­laa. Nos­ta uu­ni­vuo­kaan ras­va­puo­li ylös­päin. Jätä an­kan pais­to­ras­va pan­nul­le li­suk­keen pais­ta­mis­ta var­ten.

2. Se­koi­ta sii­rap­pi ja soi­ja kes­ke­nään ja va­le­le an­kan­rin­ta­fi­leet lie­mel­lä. Kyp­sen­nä fi­leet lop­puun 175-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 15 mi­nuut­tia, kun­nes fi­leen si­sä­läm­pö­ti­la 55 as­tet­ta. Kää­räi­se rin­ta­fi­leet fo­li­oon li­suk­keen val­mis­ta­mi­sen ajak­si.

3. Huuh­te­le ruu­su­kaa­lit, pois­ta kan­nat ja hal­kai­se. Huuh­te­le pää­ry­nät, kuo­ri tar­vit­ta­es­sa, leik­kaa loh­koik­si ja pois­ta sie­men­ko­dat. Huuh­te­le vii­ku­nat ja leik­kaa loh­koik­si.

4. Kuu­men­na an­kan pais­to­ras­va pan­nul­la. Li­sää ruu­su­kaa­lit ja pää­ry­nät. Pais­ta se­koi­tel­len 6-8 mi­nuut­tia. Li­sää pe­kaa­ni­päh­ki­nät, sii­rap­pi, bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka ja suo­la. Pais­ta vie­lä pari mi­nuut­tia. Se­koi­ta jouk­koon vii­ku­na­loh­kot.

5. Leik­kaa fi­leet vii­pa­leik­si. Nos­ta tar­joi­lu­va­dil­le ruu­su­kaa­li­pais­tos­ta ja ank­kaa. Tar­joi­le li­säk­si luu­mu­kas­ti­ket­ta.

Luu­mu­kas­ti­ke

15 min • help­po • 5 e

4 an­nos­ta

100 g kui­vat­tu­ja luu­mu­ja

2 dl ap­pel­sii­nin­me­hua

½ dl soi­ja­kas­ti­ket­ta

½ dl sii­rap­pia

1 täh­ti­a­nis

1 ka­ne­li­tan­ko

1 tl sec­hu­a­nin­pip­pu­ria

ri­paus suo­laa

1. Mit­taa kat­ti­laan pil­ko­tut luu­mut, ap­pel­sii­nin­me­hu, soi­ja­kas­ti­ke ja sii­rap­pi. Li­sää maus­teet. Kie­hau­ta ja kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä po­ris­ten 15 mi­nuut­tia. Pois­ta täh­ti­a­nis ja ka­ne­li­tan­ko. So­seu­ta si­le­äk­si kas­tik­keek­si. Mais­ta ja maus­ta tar­vit­ta­es­sa suo­lal­la.

2. Jos nes­tet­tä on haih­tu­nut keit­tä­mi­sen ai­ka­na lii­kaa, ja kas­ti­ke tun­tuu pak­sul­ta, se­koi­ta jouk­koon vet­tä tai ap­pel­sii­ni­me­hua. Tar­joi­le an­kan kas­tik­kee­na.

Ankan rintafileistä valmistuu juhla-ateria helposti ja nopeasti. Tärkeintä fileiden  kypsentämisessä on käyttää paistolämpömittaria, jotta lopputuloksesta tulee mehevä. Lisäksi tarjotaan paistettuja ruusukaaleja, hedelmiä ja sechuaninpippurilla maustettua kastiketta.

Ankan rintafileistä valmistuu juhla-ateria helposti ja nopeasti. Tärkeintä fileiden kypsentämisessä on käyttää paistolämpömittaria, jotta lopputuloksesta tulee mehevä. Lisäksi tarjotaan paistettuja ruusukaaleja, hedelmiä ja sechuaninpippurilla maustettua kastiketta.

Martti Järvi