Artikkeli

Koti ja keit­tiö 10/2010 Kat­ri Schrö­der Ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Savupororaviolit

Kumoa jauhot pöydälle ja sekoita joukkoon suola. Tee jauhojen keskelle kolo ja riko munat siihen. Lisää öljy...

4 an­nos­ta

3 1/ 2 dl du­rum­veh­nä­jau­ho­ja

2 tl suo­laa

2 mu­naa

2 kel­tu­ais­ta

1 rkl olii­vi­öl­jyä

Täy­te:

1 pkt (150 g) po­ron kyl­mä­sa­vu­rou­het­ta (pa­kas­te)

50 g ri­cot­ta­juus­toa

2 dl par­me­saa­ni­juus­toa raas­tee­na

ri­paus rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Pi­naat­ti-voi­kas­ti­ke:

100 g tuo­ret­ta pi­naat­tia

100 g voi­ta

1/2 dl val­ko­vii­niä

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

muu­ta­ma ok­sa sal­vi­an­leh­tiä

Pin­nal­le:

par­me­saa­ni­juus­toa las­tui­na

1. Ku­moa jau­hot pöy­däl­le ja se­koi­ta jouk­koon suo­la. Tee jau­ho­jen kes­kel­le kolo ja riko mu­nat sii­hen. Li­sää öl­jy. Se­koi­ta ai­nek­set vä­hin erin sor­men­päil­lä ja vedä jau­ho­ja reu­noil­ta mu­kaan vä­hi­tel­len. Alus­ta tai­ki­naa ve­nyt­tä­en kun­nol­la noin 10 mi­nuut­tia. Li­sää tar­vit­ta­es­sa tilk­ka vet­tä. Tai­ki­nas­ta pi­tää tul­la kau­lit­ta­vaa. Jos se tart­tuu sor­miin, li­sää jau­ho­ja. Pei­tä tai­ki­na kel­mul­la ja nos­ta 1/2 –1 tun­nik­si jää­kaap­piin ve­täy­ty­mään. Mo­ni­toi­mi­ko­neel­la val­mis­tat tai­ki­nan no­pe­as­ti. Nos­ta jau­hot ja suo­la ko­nee­seen ja aja se­kai­sin leik­kuu­te­räl­lä. Li­sää, kel­tu­ai­set ja öl­jy ja se­koi­ta, kun­nes tai­ki­na on ryy­ni­mäis­tä. Kaa­da työ­lau­dal­le ja vai­vaa noin 10 mi­nuut­tia, jot­ta tai­ki­nas­ta tu­lee kim­moi­saa.

2. Val­mis­ta täy­te. Se­koi­ta sa­vu­po­ro, ri­cot­ta­juus­to, par­me­saa­ni­raas­te ja ri­paus mus­ta­pip­pu­ria kes­ke­nään kiin­te­äk­si täyt­teek­si.

3. Kau­li pas­ta­tai­ki­nas­ta kak­si ohut­ta ja pit­kää le­vyä. Jos käy­tät pas­ta­ko­net­ta, jaa tai­ki­na nel­jään osaan ja aja ohuik­si le­vyik­si.

4. Nos­te­le täyt­tees­tä pie­niä no­ka­rei­ta toi­sel­le le­vyl­le ta­sai­sin vä­li­mat­koin. Si­ve­le täyt­tei­den ym­pä­ryk­set ve­del­lä ja ase­ta toi­nen levy pääl­le. Pai­ne­le tai­ki­nat tii­viis­ti toi­siin­sa kiin­ni täy­te­kum­pu­jen ym­pä­ril­tä. Leik­kaa ne­li­ön muo­toi­sik­si ra­vi­o­leik­si muo­til­la tai tai­ki­na­pyö­räl­lä. Nos­ta ra­vi­o­lit jau­ho­te­tul­le tar­joi­lu­va­dil­le, pei­tä lei­vin­pa­pe­ril­la ja nos­ta jää­kaap­piin odot­ta­maan kyp­sen­nys­tä.

5. Val­mis­ta kas­ti­ke. Pois­ta pi­naa­teis­ta isoim­mat leh­ti­ruo­dit. Ryöp­pää pi­naa­tit no­pe­as­ti kie­hu­vas­sa, suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä. Nos­ta pi­naa­tit jäil­lä vii­len­net­tyyn ve­teen, jot­ta väri säi­lyy kau­niin vih­re­ä­nä. Hie­non­na pi­naat­te­ja hie­man pie­nem­mik­si.

6. Su­la­ta voi pan­nul­la. Li­sää val­ko­vii­ni. Kie­hau­ta. Se­koi­ta sit­ruu­na­me­hu, pi­naa­tit ja sal­vi­an­leh­det kas­tik­kee­seen.

7. Kei­tä ra­vi­o­lei­ta suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä noin 3 mi­nuut­tia tai kun­nes ne nou­se­vat pin­taan.

8. Tar­joi­le kei­te­tyt ra­vi­o­lit kas­tik­keen kera. Vuo­le pin­nal­le muu­ta­ma las­tu par­me­saa­nia.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 45 min + tai­ki­nan ve­täy­ty­mi­nen