Artikkeli

Toi­mit­ta­ja San­na Ke­kä­läi­nen

Ku­vat Fa­bi­an Björk

Savuinen juuresleipä

Tanskalaisilla on sommersalat- eli kesäsa­laat­ti­leipä, jossa savujuusto on tähtiroolissa. Tässä leivässä kesä saa syksyisempiä vivahteita paahdetuista kasviksista.

4 an­nos­ta

4 vii­pa­let­ta tum­maa tai vaa­le­aa lei­pää

4 rkl val­ko­si­pu­li­ma­jo­nee­sia

4 rei­lua vii­pa­let­ta sa­vu­juus­toa (esim. chi­lil­lä maus­tet­tua)

1 an­nos paah­det­tu­ja kas­vik­sia (ks. oh­je al­la)

Tar­joi­luun:

ver­so­se­os­ta tai ru­co­laa

1. Le­vi­tä ma­jo­nee­si lei­vil­le. Nos­ta pääl­le juus­to ja kas­vik­set.

2. Vii­meis­te­le ver­so­se­ok­sel­la.

Paah­de­tut kas­vik­set

4 an­nos­ta

2 pork­ka­naa

½ ba­taat­ti

1 pie­ni pals­ter­nak­ka

4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

3 rkl olii­vi­öl­jyä

1 tl sor­mi­suo­laa­muu­ta­ma kier­ros mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Kuo­ri juu­rek­set ja leik­kaa pit­kä­no­mai­sik­si pa­loik­si. Kuo­ri val­ko­si­pu­lin kyn­net.

2. Lai­ta juu­rek­set uu­ni­pel­lil­le. Se­koi­ta jouk­koon hu­na­ja, olii­vi­öl­jy, suo­la ja mus­ta­pip­pu­ri.

3. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin puo­li tun­tia. Pais­to­ai­ka riip­puu juu­res­ten pak­suu­des­ta.