Artikkeli

Koti ja keit­tiö 4/2011 KUVA SAN­NA PEU­RA­KOS­KI

Savojin­kaa­li­kää­ryleet, tillivoisula ja puolukkaa

Tutut kaalikääryleet täytetään modernin makuisiksi spelttirisotolla.

1 sa­voi­jin­kaa­li (n. 1 kg)

Pääl­le:

sii­rap­pia, voi­no­ka­rei­ta

Tar­joi­luun:

til­lil­lä maus­tet­tua voi­su­laa

puo­luk­ka­hil­loa

Spelt­ti­ri­sot­to:

1 sa­lot­ti­si­pu­li

2–4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl ryp­si­öl­jyä

2 dl spelt­ti­suu­ri­moi­ta

4 dl kas­vis­lien­tä

3 rkl (luo­mu­kir­nu)voi­ta

2 dl raas­tet­tua, mau­kas­ta juus­toa, esim. Vii­ni­tar­hu­ri

(suo­laa), vas­ta­rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Tee en­sin ri­sot­to. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Kuul­lo­ta nii­tä het­ki pan­nul­la öl­jys­sä. Li­sää spelt­ti­suu­ri­mot ja kään­te­le het­ki. Kaa­da jouk­koon kas­vis­lie­mi, pei­tä kan­nel­la tai fo­li­ol­la ja an­na hau­tua noin 20 mi­nuut­tia. Se­koit­te­le muu­ta­man ker­ran kyp­sy­mi­sen ai­ka­na. Li­sää kyp­sään ri­sot­toon voi ja juus­to. Se­koi­ta, kun­nes ne su­la­vat. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

2. Ir­ro­ta kaa­lin­leh­det ja kei­tä nii­tä lem­pe­äs­ti po­rei­le­vas­sa ve­des­sä noin mi­nuut­ti tai kun­nes ne peh­me­ne­vät. Keit­tä­mi­nen kan­nat­taa teh­dä muu­ta­mas­sa eräs­sä. Nos­ta kaa­lin­leh­det va­lu­maan keit­ti­ö­pyyh­keel­le. Pie­nim­mät leh­det kan­nat­taa hie­non­taa ri­sot­toon.

3. Nos­ta kaa­lin­leh­det leik­kuu­lau­dal­le. Nos­ta leh­dil­le ruo­ka­lu­si­kal­li­nen täy­tet­tä. Kää­räi­se leh­det na­pa­koik­si rul­lik­si. Lai­ta kää­ry­leet tii­viis­ti sau­ma­puo­li alas­päin voi­del­tuun uu­ni­vuo­kaan. Nos­ta pääl­le voi­no­ka­rei­ta ja va­lu­ta sii­rap­pia.

4. Pais­ta kää­ry­lei­tä 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 25 mi­nuut­tia, jos ha­lu­at saa­da hie­man na­pak­kaa kaa­lia tai noin tun­ti, jos ha­lu­at kää­ry­lei­den ole­van peh­me­än kyp­siä.

5. Tar­joi­le kää­ry­leet puo­lu­koi­den tai puo­luk­ka­hil­lon ja til­lil­lä maus­te­tun voi­su­lan kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: 45 min.