Artikkeli

Mad & Bo­lig kään­nös Miia Vä­hä­hyyp­pä

Toi­mit­ta­nut An­na Kris­te­ri

Koti ja keit­tiö 10/2016

Salaattisipuli-rosmariinipiiras

Omenaviinietikan happamuus ja sipulin makeus toimivat hyvin yhdessä tässä rapeassa piirakassa. Jos aikaa on vähän, taikinan voi tehdä edellisenä päivänä.

4 an­nos­ta

Tai­ki­na:

10 g hii­vaa

6 dl haa­le­aa vet­tä

700 g veh­nä­jau­ho­ja

300 g gra­ham­jau­ho­ja

1 tl suo­laa

Täy­te:

3 uut­ta sa­laat­ti­si­pu­lia

6 rkl olii­vi­öl­jyä

2 tuo­ret­ta ros­ma­rii­ni­nok­saa

1 rkl sa­vu­suo­laa

1–2 rkl ome­na­vii­nie­tik­kaa

1. Val­mis­ta en­sin tai­ki­na. Se­koi­ta hii­va ve­teen ja li­sää puo­let jau­hois­ta. Se­koi­ta hy­vin. Li­sää suo­la ja lo­put jau­hot (sääs­tä vä­hän jau­ho­ja kau­lit­se­mis­ta var­ten). Vai­vaa tai­ki­naa huo­lel­li­ses­ti, kun­nes se on ta­sais­ta ja ir­to­aa sor­mis­ta.

2. Pei­tä tai­ki­na kel­mul­la ja an­na seis­tä läm­pi­mäs­sä tun­ti tai pari, tai kun­nes se on ko­hon­nut kak­sin­ker­tai­sek­si.

3. Kaa­da tai­ki­na jau­ho­te­tul­le alus­tal­le ja kau­li ohu­ek­si. Mitä ohu­em­mak­si kau­lit, sitä rape­am­pi poh­jas­ta tu­lee.

4. Läm­mi­tä uu­ni 250 as­tee­seen ja nos­ta pel­ti val­miik­si uu­niin, jot­ta se kuu­me­nee. Nos­ta tai­ki­na val­miik­si lei­vin­pa­pe­rin pääl­le.

5. Val­mis­ta täy­te. Kuo­ri si­pu­lit ja leik­kaa ne ohuik­si ren­kaik­si. Jaa si­pu­lit tai­ki­nan pääl­le ja ri­pot­te­le se­kaan olii­vi­öl­jyä ja sa­vu­suo­laa. Lai­ta pääl­le ros­ma­rii­nit.

6. Nos­ta kuu­ma pel­ti uu­nis­ta ja vedä tai­ki­na ja lei­vin­pa­pe­ri sen pääl­le. Pais­ta tai­ki­naa 7–9 mi­nuut­tia, kun­nes sii­tä tu­lee ra­pea ja kul­lan­rus­kea.

7. Ota pii­rak­ka uu­nis­ta, rois­ki pääl­le ome­na­vii­nie­tik­kaa tait­ta­maan si­pu­lin ma­keut­ta. Tar­joa läm­pi­mä­nä.

Tai­ki­naa use­am­mak­si päi­väk­si

Voit hy­vin teh­dä tup­la-an­nok­sen tai­ki­naa ja sääs­tää puo­let toi­seen ker­taan. Kau­lit­se tai­ki­na val­miik­si kah­den lei­vin­pa­pe­rin vä­liin ja nos­ta jää­kaap­piin. Hyvä lou­nas tai il­lal­li­nen on si­ten no­pe­am­pi val­mis­taa.