● noin 35 pikkusämpylää
5 dl maitoa tai vettä
50 g tuorehiivaa
2 rkl siirappia tai
ruokokidesokeria
1 1/2 tl suolaa
4 dl puolikarkeita
spelttijauhoja
5 dl sämpyläjauhoja
2 dl rouhittuja
saksanpähkinöitä
1 dl keltaisia rusinoita
50 g voita tai margariinia
Voiteluun:
Maitoa tai vettä
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen
maitoon tai veteen. Lisää
siirappi ja suola. Alusta
taikinaan jauhot ja vaivaa
10–15 minuuttia. Lisää lopuksi
rouhitut saksanpähkinät,
rusinat ja sulatettu rasva.
Lisää tarvittaessa vielä hieman
jauhoja.
2. Kohota taikinaa liinan alla
noin tunti.
3. Kumoa taikina jauhotetulle
leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta
ilmakuplat pois. Jaa
taikina 35 palaan ja leivo haluamasi
muotoisiksi sämpylöiksi.
Nosta sämpylät leivinpaperilla
vuoratulle uunipellille.
Kohota vielä liinan alla 45
minuuttia.
4. Voitele sämpylät maidolla
tai vedellä. Ripottele päälle
pähkinärouhetta tai painele
kokonainen saksanpähkinä
syvemmälle sämpylään.
Paista sämpylöitä 225-asteisessa
uunissa, noin 10-15
minuuttia.
Vinkki! Voit korvata saksanpähkinät
hasselpähkinöillä tai mantelirouheella.
Rusinoiden tilalla
voit käyttää silputtuja aprikooseja
tai viikunoita.
Koti ja keittiö 3/2004
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2