Koti ja keittiö 10/2010 Mari Harjula Kuvat Arto Vuohelainen
noin 24 kpl
1/2 l piimää
50 g hiivaa
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl pomeranssinkuorta
1 tl kuminaa
1 1/2 dl vehnäleseitä
2 dl karkeita kaljamaltaita
2 dl karkeita ruisjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään. Lisää mausteet, leseet, maltaat ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi.
2. Alusta taikinaan vehnäjauhot. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan.
3. Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile taikinapaloista paksut pitkänomaiset pötköt. Leikkaa taikinapötkö noin parin sentin viipaleiksi. Pyörittele viipaleet kevyesti jauhoissa ja laita leikkuupinta ylöspäin pellille. Anna kohota hetken.
4. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 200–225 asteessa noin 15–20 minuuttia.
Vinkki! Voit leipoa taikinasta myös perinteistä saaristolaisvuokaleipää. Jaa taikina kahtia ja taputtele vuoan koosta riippuen 1–2 voideltuun, pitkään leipävuokaan. Anna kohota tunnin verran ja paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Jos haluat leipiin kiiltävän pinnan, sivele ne kypsymisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseok-sella (ks. mallas-siemenleipä). Kumoa leivät vuoista ja paista vielä uuniritilän päällä noin 15 minuuttia, jolloin pinnasta tulee rapea.
Valmistusaika: noin 40 min. + kohotusajat reilu 1 t + paistoaika 15–20 min
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2