Kaika Pohtokari kuvat Iina Autio
Tallista löytyneistä vanhoista pyöristä Sirje teki hevoskärryt, joiden kyydissä viihtyvät hulluruoho ja pikkunolaana. Taustalla näkyy savusauna.
Puutarhan ympärillä on viisi yli kaksisataavuotiasta, Museoviraston suojelemaa rakennusta. Päärakennus, keltaiseksi maalattu hirsitalo, toimi aikoinaan postikievarina, jossa postinkuljettajat lepäsivät ja vaihtoivat hevosia. Päärakennuksen lisäksi jäljellä ovat punamullalla maalatut talli, savusauna, puuliiteri ja vierastalo.
Sirjen ja Heikin aikana tontille on rakennusjätteistä ja vanhoista ikkunoista rakennettu kahvittelu- ja grillauspaikkana toimiva taukomaja ja 35-neliöinen kasvihuone. Kesällä kasvihuoneessa kasvaa tomaattia ja kurkkua. Keväällä se toimii taimien istutuskotina.
Kun Sirje ja Heikki kymmenen vuotta sitten tulivat vuokraamalleen tilalle, siellä odotti valtavasti rojua ja mahtava heinikko, jonka raivaaminen kesti pitkään. Yksi vanhoista punamultarakennuksista oli luhistunut. Raivausjätettä tontilta korjattiin vielä seuraavanakin vuonna.
– Kaikki mahdollinen, vähänkin kunnossa oleva puutavara säästettiin uusiokäyttöä varten. Kaatopaikalle lähti kuitenkin kaksi lavallista rojua, Sije kertoo.
Savikon paikalla samettikukkia
Puutarha on Sirjen vastuulla. Heikki on mukana, jos tarvitaan apua. Kaikki tontilla tehdyt rakennustyötkin sujuvat Sirjeltä luontevasti, sillä hän työskentelee välillä rakennuksillakin.
– Puutarha on syntynyt vuosien aikana pala palalta. Kun yksi kohta oli valmis, seuraava oli minulla jo mielessä tarkkaan suunniteltuna.
Kaikki alkoi tontin keskipisteestä, josta korjattiin pois luhistunut rakennus ja muuta jätettä. Tässä kohtaa pihalla oli liukas savikko. Nyt erilaiset liljat, tarhakukonkannukset, kaunopunahatut ja samettikukat kukkivat alueella kivilohkareiden, laudoista rakennettujen kävelysiltojen ja suihkulähteiden joukossa.
– Pihalla oli valtavasti kaikenkokoisia kivilohkareita, joita päätin hyödyntää kasviryhmissä. Suurimmat lohkareet raivattiin traktorilla, pienemmät kivet siirtelin kottikärryillä ja lumilapiolla sopiviin paikkoihin.
Alue muuttaa muotoaan joka vuosi, ja sen kasvivalikoima lisääntyy.
Kasvilaatikoita, ei kaivamista
Kasvit kukoistavat massiivisissa puulaatikoissa, jotka Sirje on tehnyt. Työmailta löytyy hylättyjä laudanpätkiä uusiin laatikoihin, jotka kestävät yllättävän hyvin vaikeitakin sääolosuhteita. Vanhimmat laatikoista ovat jo 6–7 vuoden ikäisiä.
– Suurin osa tontista on painavaa savimaata, jonka kaivaminen on tosi rankkaa. Niinpä aika pian päädyin kasvilaatikoihin. Niihin käytän materiaalia, mitä on jäänyt. Mitään ei heitetä pois. Ensimmäiset laatikot valmistin tontilta löytyneistä hirsistä ja vanhoista lattialankuista.
Matalissa laatikoissa kasvaa sulassa sovussa erilaisia vihanneksia, sipuleita, porkkanoita, kesäkurpitsoja, mansikoita, salaatteja ja yrttejä. Mullan alla laatikoissa on kangas karkottamassa rikkaruohoja.
Korkeat laatikot ovat kukkivia kasveja varten. Niissä Sirjen ensimmäinen kasvatti, petunia, kukoistaa lukuisissa eri värisävyissä.
Kaneli-kissa on innokkaasti mukana istutushommissa eikä vahingossakaan astu kasvien päälle.
Kaikki kasvatetaan siemenistä
Sirje on kokoisin Viron Viljannista, jossa hän on elänyt viljelysten keskellä. Pienestä pitäen hän on tottunut siihen, että melkein kaikki syötävä saadaan omasta maasta.
– Mummilla ja äidillä oli aina omat keittiöpuutarhat ja kukkia, joiden hoidossa olin mukana pienestä pitäen. Ensimmäisessä omassa kodissani perustin heti porkkanapenkin, Sirje kertoo.
Täällä Sirje aloitti yksivuotisilla kasveilla, joiden siemenet hän oli tuonut Virosta.
– Nyt poimin siemenet enimmäkseen omista kasveistani, kuivatan ja istutan ne keväällä ruukkuihin.
Aluksi Sirje alkoi kylvää siemeniä jo tammi–helmikuussa, kuten hän oli Virossa tottunut.
– Suomessa lämpö tulee keväällä myöhemmin. Joka vuosi aloitan vähän myöhemmin, tänä vuonna vasta maaliskuun puolivälissä. Siemenet kylvän ensin kennolevyihin, joista siirrän taimet ruukkuihin ja ilmojen lämmitessä ulos laatikoihin, amppeleihin ja maahan.
Tänä keväänä omien kasvien siemeniä oli 4 300 istutusruukussa.
– Joka vuosi muutan alueita ja yritän hankkia myös uusia kasveja, nykyisin enemmän monivuotisiakin.
Ruusuja ja päärynäpuita
Sirjen puutarhassa vierasta ihastuttaa luonnollisuus. Eri lajikkeet kasvavat yhdessä ja muodostavat niittymäisiä alueita. Tätä niittymäistä vaikutelmaa Sirje haluaa lisätä.
– Haluaisin tästä enemmän villipuutarhan, jossa luonnonkukat viihtyvät yhdessä istutettujen kanssa. Lajivalikoimaa haluan myös lisätä. Niiden mukana lisääntyvät perhoset, mehiläiset ja linnut, jotka ovat minulle tärkeitä. Ensimmäisinä vuosina niitä oli täällä tosi vähän.
Nyt Sirjen ja Heikin vuokrasopimusta pidennettiin, ja he voivat rauhassa satsata pihaan enemmän.
– Haluan tänne ainakin päärynä- ja luumupuita sekä ruusuja, joita minulla oli Virossa. Liian suurikokoisina ne jäivät sinne. Toisaalta haluaisin rakentaa tänne kaaria ja monivuotisia köynnöksiä kiipeämään niitä pitkin. Muutama kaari onkin jo paikoillaan.
Kaarien ohella eri puolilla pihaa on Sirjen koivunoksista valmistamia ruukkuja, koreja, seppeleitä, poro ja tuolikin.
Kanala rakennettiin tallin päätyyn. Sirje keittää kanoille ohrapuuroa joka päivä. Munia riittää omiin tarpeisiin ja ystävillekin.
Lannoitteet kotikanalasta
Joitakin vuosia sitten Sirje innostui kanoista. Entisen hevostallin kupeeseen perustettiin verkoilla suojattu aitaus, jossa kanat ovat suojassa haukoilta ja ketuilta. Halutessaan kanat pääsevät tallin puolelle orsille suojaan.
Kanoille Sirje keittää ohrapuuroa joka päivä. Lisäksi ne pitävät kurkusta, kesäkurpitsasta, tomaatista, porkkanoista ja erilaisista heinistä. Maitotuotteita kanoille ei anneta.
Kananmunat riittävät hyvin omaan kulutukseen ja tuttavillekin. Ja puutarha saa kanankakasta hyvää lannoitetta.
– Kananmunankuorista saa mainiota lannoitusvettä ruukkukasveille, kun niitä liottaa vedessä kolme neljä päivää. Jauhetuista kuorista teen sisäisesti nautittavaa pulveria. Se vahvistaa kynsiä ja hiuksia, Sirje kertoo.
Aikaa kuluu kesällä myös puutarhan kasteluun. Se vie iltaisin parikin tuntia. Kylmä vesi pumpataan kaivosta tuhannen litran tynnyriin lämpenemään ja levitetään letkulla kasveille.
– Puutarhatöissä aika kuluu aivan huomaamatta.
Puutarha
Ilolassa
vanhan postikievarin tilalla, noin 3 800 m².
Puutarhaa hoitaa
Sirje Mändla. Täällä viihtyvät myös elämänkumppani Heikki Huttunen, kissat Kaneli ja Kasperi, vaihteleva määrä kanoja ja yksi kukko.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2