Artikkeli

Koti ja keit­tiö 4/2010

Rommi-rusinapiiras

Mittaa rusinat ja rommi kulhoon. Anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia, mieluusti yön yli...

noin 12 pa­laa

1 pkt (400 g) pa­kas­te­mu­ro­tai­ki­naa

Täy­te:

3/4 dl (kel­tai­sia) ru­si­noi­ta

3/4 dl tum­maa rom­mia

1 1/2 prk (yht. 300 g) maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa (esim. Phi­la­delp­hia)

1 1/2 dl so­ke­ria

2 mu­naa

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1/2 prk (100 g) rans­kan­ker­maa

Pääl­le:

1 prk (200 g) rans­kan­ker­maa

2 rkl so­ke­ria

2 tl sit­ruu­na­me­hua

1. Mit­taa ru­si­nat ja rom­mi kul­hoon. An­na maus­tua vii­le­äs­sä vä­hin­tään 4 tun­tia, mie­luus­ti yön yli.

2. Su­la­ta tai­ki­na. Kau­li tai­ki­na ohu­em­mak­si ja nos­ta se pin­noi­tet­tuun, hal­kai­si­jal­taan noin 23 cm:n pii­ras­vuo­kaan. Lai­ta poh­jal­le pala lei­vin­pa­pe­ria ja kui­vat­tu­ja her­nei­tä. Esi­pais­ta poh­jaa 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15 mi­nuut­tia.

3. Las­ke uu­nin läm­pö 175 as­tee­seen. Pois­ta lei­vin­pa­pe­ri ja her­neet. Pais­ta 5 mi­nuut­tia, kun­nes pii­rak­ka on kul­lan­rus­kea. An­na jääh­tyä.

4. Vaah­do­ta tuo­re­juus­to säh­kö­vat­kai­mel­la. Li­sää so­ke­ri ja vat­kaa het­ki. Vat­kaa mu­nat se­ok­seen yk­si­tel­len. Li­sää va­nil­ja­so­ke­ri ja rans­kan­ker­ma.

6. Yh­dis­tä ru­si­na-rom­mi­se­os täyt­tee­seen. Kaa­da poh­jal­le. Pais­ta uu­nin ala­ta­sol­la, kun­nes täy­te on hyy­ty­nyt, noin 30 mi­nuut­tia.

7. Tee pääl­lys se­koit­ta­mal­la kaik­ki ai­neet kes­ke­nään. Le­vi­tä pääl­lys­te jääh­ty­neel­le pii­ra­kal­le. Pei­tä kak­ku ke­vy­es­ti kel­mul­la ja nos­ta se jää­kaap­piin hyy­ty­mään vä­hin­tään 2 tun­nik­si.

Vink­ki! Voit teh­dä poh­jan se­koit­ta­mal­la 200 g murs­kat­tu­ja di­ges­ti­ve-kek­se­jä ja 100 g voi­su­laa. Esi­pais­toa ei täl­löin tar­vi­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + pais­ta­mi­seen ja hyy­ty­mi­seen 3 t

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ