Artikkeli

Riistan painikkeeksi

Va­lit­sim­me kol­me mau­kas­ta vii­niä riis­tan ja pih­vin kump­pa­neik­si.

AVON­DA­LE JON­TY´S DUCKS 2008

Luo­mu­vii­ni 12 p ★★★★

WO Paarl, Ete­lä-Af­rik­ka, 12,50 €

Ry­pä­leet: Shi­raz, Ca­ber­net

Sau­vig­non

Tum­man­si­ni­pu­nai­sen vii­nin voi­mak­kaas­sa tuok­sus­sa on paah­tei­suut­ta, mus­ta­he­ruk­kaa, sa­vua ja tum­maa kir­sik­kaa. Re­he­vä ja so­pi­van ha­po­kas, rus­tiik­ki ja hy­vin täy­te­läi­nen maku vas­taa tuok­sua. Hy­vän hin­ta-laa­tu­suh­teen luo­mu­vii­nis­sä on mau­kas jäl­ki­ma­ku. Tar­joa voi­mak­kai­den pais­tet­tu­jen tai gril­lat­tu­jen pu­nais­ten li­ho­jen, myös riis­tan kans­sa. Kes­tää muu­ta­man vuo­den säi­ly­tyk­sen. De­kan­toi vä­hin­tään tun­ti. Tar­joa 18–20-as­tei­se­na.

FA­MI­LY SE­LEC­TI­ON SY­RAH PI­NOT NOIR GRAN RE­SER­VA 2009

12 p ★★★

San An­to­nio Val­ley, Chile, 17,03 €

Ry­pä­leet: Sy­rah (65 %), Pi­not Noir (35 %)

Hie­man epä­ta­val­li­ses­ta ry­pä­leyh­dis­tel­mäs­tä koos­tu­va mus­tan­si­ni­pu­nai­nen vii­ni. Sen run­saas­sa tuok­sus­sa ais­tii mus­ta­he­ruk­ka­hil­loa ja pin­jaa. Täy­te­läi­nen ja re­he­vä maku vas­taa tuok­sua. Sel­keä riis­ta- ja pih­vi­vii­ni so­pii oi­val­li­ses­ti syk­syn hir­vi­pei­jai­siin sekä ka­rit­san kyl­jys­ten ja paah­to­pais­tin kump­pa­nik­si. Vii­ni on nau­tit­ta­vis­sa jo nyt, mut­ta kes­tää ai­na­kin vii­den vuo­den säi­ly­tyk­sen. De­kan­toi pari tun­tia. Tar­joa 18–20-as­tei­se­na

JO­SEPH DROU­HIN CÔTE DE NUITS VIL­LA­GES 2006

12 p ★★★

AC Côte de Nuits Vil­la­ges, Bour­gog­ne, Rans­ka, 18,90 €

Ry­pä­le: Pi­not Noir

He­le­än, aa­vis­tuk­sen rus­ke­an­pu­nai­sen vii­nin tuok­sus­sa on mar­jai­suut­ta ja aa­vis­tus sa­vua. Ta­sa­pai­noi­nen, jo hie­man ke­hit­ty­nyt maku on so­pi­van ha­po­kas ja sii­nä ais­tii pie­niä pu­nai­sia mar­jo­ja, muun mu­as­sa puo­luk­kaa. Mo­ni­puo­li­nen vii­ni, joka so­pii riis­ta­lin­tu­jen, va­si­kan­kyl­jys­ten ja -mak­san, an­kan ja bur­gun­din­pa­dan kump­pa­nik­si. Kes­tää muu­ta­man vuo­den säi­ly­tyk­sen. De­kan­toi ly­hy­es­ti. Tar­joa hie­man vii­len­net­ty­nä, 14–17-as­tei­se­na.