RUOKA MARI HARJULA • SISUSTUS ANNA KRISTERI KUVAUSAVUSTAJA MIKAELA ANTIN • KUVAT FABIAN BJÖRKKoti ja keittiö 10/2015
6 annosta
1 kg hirven ulko- tai kulmapaistia (tai peuranlihaa)
250 g silavaa
1 sipuli
3–4 valkosipulinkynttä
5 katajanmarjaa
¾ tl jauhettua valkopippuria
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
3 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 rkl suolaa
1 dl konjakkia tai brandyä
Lisäksi:
2–3 metriä porsaan tai lampaan suolta
1. Jauha liha ja silava kahteen kertaan lihamyllyllä tasaiseksi massaksi.
2. Kuori ja hienonna sipulit.
3. Lisää lihamassan joukkoon sipulit, mausteet ja alkoholi. Sekoita käsin tasaiseksi massaksi.
4. Pursota massa liotettuun ja huuhdeltuun suoleen. Pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi.
5. Pistele ja esikeitä makkaroita runsaassa, hiljaa poreilevassa vedessä noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
6. Grillaa, paista tai kypsennä makkarat uunissa rapeiksi ennen tarjoilua.
7. Tarjoa piparjuuri-punajuuricoleslawsalaatin ja sienijuurestikkujen kera.
Viinisuositus: Hillomarjainen ja mausteinen Seghesio Sonoma Zinfandel 2011, Yhdysvallat, 16,98 e
Sieni-juurestikut
4–6 annosta
3 palsternakkaa
6 perunaa
öljyä
Lisäksi:
noin 1 dl kuivattuja sieniä hienoksi murennettuna
1 tl sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
1. Pese palsternakat ja perunat huolellisesti. Paloittele ne ranskanperunamaisiksi suikaleiksi tai lohko juurekset.
2. Murskaa sienet ja sekoita suola ja rouhittu mustapippuri sienimurskaan.
3. Kaada valurautapannulle reilusti öljyä ja friteeraa juuressuikaleet siinä pienissä erissä kypsiksi ja rapeiksi.
4. Pyörittele kypsät juuressuikaleet kuumana sienisuolaseoksessa ja tarjoa heti.
Piparjuuri-punakaalicoleslawsalaatti
4–6 annosta
200 g punakaalia
1 sipuli
¾ tl suolaa
¾ tl sokeria
1 ½ rkl punaviinietikkaa
1 ½ dl majoneesia
pieni pala raastettua piparjuurta
rouhittua mustapippuria
1–2 rkl hienonnettua persiljaa
1. Leikkaa kaali terävällä veitsellä ohuiksi suikaleiksi.Kuori ja suikaloi myös sipuli.
2. Sekoita kasvissuikaleet keskenään, lisää joukkoon suola, etikka ja sokeri ja anna maustua. Painele suikaleet siivilässä ja valuta ylimääräinen neste pois.
3. Sekoita joukkoon majoneesi, piparjuuriraaste ja loput mausteet. Anna maustua ennen tarjoilua.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2