Artikkeli

Mari Har­ju­la • Ku­vat Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la  KOTI JA KEIT­TIÖ 5/2016 

Ricotta-parsapiirakka

Juustoisen parsapiirakan täytteessä maistuu kirpeä lime.

Poh­ja:

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

400 g par­saa

2 mu­naa

250 g ri­cot­ta­juus­toa

½ dl par­me­saa­ni­juus­toa raas­tet­tu­na

1 dl kuo­hu- tai ruo­ka­ker­maa

yh­den li­men raas­tet­tu kuo­ri

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Ko­ris­te­luun:

mi­ni­ver­so­ja

1. Mit­taa voi kul­hoon ja an­na peh­me­tä het­ken. Li­sää jau­hot ja nypi mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää kyl­mä vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si. Kää­ri tai­ki­na kel­muun ja an­na te­key­tyä jää­kaa­pis­sa puo­li tun­tia.

2. Kau­li tai pai­ne­le tai­ki­na pii­rak­ka­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Töki poh­jaan rei­kiä haa­ru­kal­la. Lai­ta pii­ras­vuo­ka pa­kas­ti­meen 10–15 mi­nuu­tik­si.

3. Ota vuo­ka pa­kas­ti­mes­ta ja pais­ta 175 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia.

4. Leik­kaa par­sois­ta pui­set ty­vet pois ja kuo­ri pak­sut par­sat ohu­el­ti.

5. Se­koi­ta mu­nat, juus­tot ja ker­ma kes­ke­nään. Raas­ta jouk­koon li­men kuo­ri. Li­sää maus­teet ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

6. Kaa­da täy­te esi­pais­te­tun poh­jan pääl­le. Aset­te­le par­sat vuo­kaan täyt­teen pääl­le ja pät­ki tar­vit­ta­es­sa ly­hy­em­mik­si.

7. Pais­ta pii­ras­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 200 as­tees­sa 20–25 mi­nuut­tia, kun­nes täy­te on hyy­ty­nyt.

8. Tar­joa läm­pi­mä­nä tai jääh­ty­nee­nä. Ko­ris­te­le pii­ras tai pii­ras­pa­lat ver­soil­la en­nen tar­joi­lua.   Val­mis­tu­sai­ka: noin 40 mi­nuut­tia + pais­to­a­jat 40 mi­nuut­tia