Varaa pääruuaksi 10 - 12 rapua / henkilö ja alkuruuaksi 6 - 8 rapua / henkilö.
Keitetyt ravut
6 annosta
60 rapua
7 1/2 l vettä
reilu 2 dl karkeaa merisuolaa (35 - 40 g / litra vettä)
6 - 8 sokeripalaa
2 nippua kruunutilliä
Tarjoiluun:
tuoretta tilliä
1. Pese ravut kylmän, juoksevan veden alla pehmeällä harjalla. Tarkista, että ne ovat eläviä.
2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suola ja sokeri ja puolet tillinipun varsista. Jätä kruunutillit eli tillin kukinnot jäähdytysliemen mausteeksi, koska kiehuessaan siemenet antavat karvasta makua.
3. Lisää ravut poreilevaan veteen yksitellen, isoimmat ensin. Peitä ravut tillinipun lopuilla varsilla, ne pitävät ravut veden alla. Keitä noin 10 minuuttia viimeisen ravun lisäämisestä veteen. Kypsän ravun tunnistaa punaisesta väristä ja kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.
4. Poista tillit kattilasta. Pilko loppu tilli kattilaan. Jätä kruunutilliä koristeluun. Jäähdytä ravut nopeasti liemessään kylmässä vesihauteessa. Anna maustua keitinliemessään kylmässä 6 - 12 tuntia.
5. Asettele ravut suurelle vadille pyrstöt ulospäin ja koristele kruunutillillä. Tarjoa tuoreen tai paahdetun leivän ja cayennemajoneesin ja piparjuurilevitteen tai voin kera. Varaa myös kulhollinen hienonnettua tilliä rapuleipien viimeistelyyn.
Vinkki! Rapuillallinen valmistuu myös pakasteravuista. Ota pakasteravut sulamaan vähintään vuorokausi ennen tarjoamista ja sulata ne hitaasti jääkaapissa. Ravut sulavat huoneenlämmössä noin 12 tunnissa. Nopea pikasulatus onnistuu, kun upotat avaamattoman tyhjiöpakkauksen kylmään veteen 4 - 5 tunniksi. Pakasteravut myydään valmiiksi keitettyinä tilliliemessä. Voit elvyttää sulatetut ravut, kun kaadat sulaneen liemen pois ja valmistat niille mausteliemen tuoreiden rapujen keitinliemen tapaan. Lisää liemeen suolaa vain noin 1/2 dl. Kaada liemi rapujen päälle ja anna maustua vähintään pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään. Ohjeen liemi riittää noin 3 kg:lle pakasterapuja.
Hinta: tuoreet ravut noin 3 - 6 €/kpl, pakasteravut noin 15 – 20 €/kg
Aika: noin 1 t + jäähdytys ja maustumisaika 6 - 12 t
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2