Artikkeli

KU­VAT ANI­TA LIND­BERG

Ranskalainen sipulikeitto ja krutongit

Ranskalainen sipulikeitto ja krutongit ovat syksyinen klassikkoherkku.

4 hen­gel­le

Kru­ton­git:

4 vii­pa­let­ta kui­vah­ta­nut­ta, vaa­lea tai maa­lais­lei­pää

3–4 rkl olii­vi­öl­jyä

tuo­ret­ta tim­ja­mia hie­non­net­tu­na

1–2 murs­kat­tua val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

Si­pu­li­keit­to:

6 isoa kel­ta­si­pu­lia

2 pu­na­si­pu­lia

1 rkl voi­ta

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 tl so­ke­ria

3 rkl veh­nä­jau­ho­ja

1 ½ kana- tai kas­vis­lien­tä

(fon­dis­ta tai kuu­ti­os­ta)

2 dl val­ko­vii­niä

(1 rkl kon­jak­kia)

tuo­ret­ta tim­ja­mia hie­non­net­tu­na

suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria

1. Val­mis­ta en­sin kru­ton­git. Leik­kaa lei­pä pie­nik­si kuu­ti­oik­si. Kuu­men­na olii­vi­öl­jy pan­nul­la ja alen­na läm­pöä. Li­sää ha­lu­tes­sa­si val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja tim­ja­mi. Pais­ta lei­pä­kuu­ti­oi­ta öl­jys­sä kään­nel­len, kun­nes ne ovat kul­lan­rus­kei­ta.

2. Si­pu­li­keit­to: Kuo­ri ja leik­kaa puo­let si­pu­leis­ta ohuik­si vii­pa­leik­si. Kuu­ti­oi lo­put si­pu­lit. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta kat­ti­las­sa vois­sa, kun­nes ne ovat kau­niin kul­lan­rus­kei­ta. Li­sää murs­ka­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja so­ke­ri. An­na si­pu­lei­den hau­tua mie­dol­la läm­möl­lä noin 20 mi­nuut­tia.

3. Li­sää veh­nä­jau­hot ja se­koi­ta hy­vin. Li­sää kana- tai kas­vis­lie­mi ja val­ko­vii­ni ja an­na kei­ton kie­hua hil­jal­leen vie­lä noin puo­li tun­tia.

4. Li­sää lo­puk­si hie­non­net­tu tim­ja­mi ja ha­lu­tes­sa­si kon­jak­ki. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Tar­kis­ta maku.

5. Jaa keit­to lau­ta­sil­le ja ri­po­ta kru­ton­git kei­ton pääl­le.

Vink­ki: Kru­ton­kien si­jas­ta voit paah­taa 4–8 vii­pa­let­ta veh­nä­lei­pää. Si­ve­le paah­tu­neet lei­pä­vii­pa­leet val­ko­si­pu­lil­la. Lai­ta jo­kai­sel­le lau­ta­sel­le lei­pä­vii­pa­le ja va­lu­ta läm­min­tä keit­toa pääl­le. Vii­meis­te­le an­nos raas­te­tul­la gru­yè­re­juus­tol­la, muu­ta­mal­la kier­rok­sel­la mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä ja hie­non­ne­tul­la per­sil­jal­la.