Artikkeli

Quiche Lorraine (ranskalainen sipulipiirakka)

Kuutioi huoneenlämpöinen voi. Sekoita rasvaan jauhot, suola, sokeri ja keltuainen. Nypi seos rakeiseksi ja lisää vesi...

Tai­ki­na:

120 g voi­ta

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

1/2 tl suo­laa

ri­paus so­ke­ria

1 kel­tu­ai­nen

3 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

125 g rus­kis­tet­tu­ja pe­ko­ni­kuu­ti­oi­ta

60 g gru­yè­re-juus­toa vii­pa­lei­na

2 ka­nan­mu­naa

2 kel­tu­ais­ta

2 dl mai­toa

1 1/2 dl kuo­hu­ker­maa

ri­paus suo­laa

ri­paus mus­ta­pip­pu­ria

ri­paus mus­kot­ti­päh­ki­nää

1. Kuu­ti­oi huo­neen­läm­pöi­nen voi. Se­koi­ta ras­vaan jau­hot, suo­la, so­ke­ri ja kel­tu­ai­nen. Nypi seos ra­kei­sek­si ja li­sää vesi.

2. Ko­koa tai­ki­na pal­lok­si ja alus­ta se, eli työn­te­le tai­ki­naa jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä it­ses­tä pois­päin. Jat­ka sa­maan ta­paan niin kau­an, et­tä tai­ki­na on si­le­ää ja ir­to­aa hy­vin alus­tas­ta.

3. Muo­vaa tai­ki­na pal­lok­si, kie­do se muo­vi­kel­muun ja an­na seis­tä kyl­mäs­sä vä­hin­tään puo­li tun­tia. Voi­te­le ja jau­ho­ta täl­lä vä­lin lä­pi­mi­tal­taan 24 cm:n ir­to­poh­ja­vuo­ka.

4. Kau­li tai­ki­na jau­ho­te­tul­la pin­nal­la noin 3 mm:n pak­sui­sek­si le­vyk­si. Toi­mi ri­pe­äs­ti, jot­ta tai­ki­na ei peh­me­ne.

5. Kää­ri tai­ki­na­le­vy kau­li­men ym­pä­ril­le ja nos­ta se va­ro­vas­ti vuo­kaan. Pai­ne­le tai­ki­na vuo­an reu­no­ja vas­ten.

6. Pane pii­ra­kan poh­jal­le rus­kis­te­tut pe­ko­ni­kuu­ti­ot ja juus­to­vii­pa­leet.

7. Se­koi­ta ka­nan­mu­nien ja kel­tu­ais­ten jouk­koon kaik­ki muut ai­nek­set. Kaa­da täy­te vuo­kaan.

8. Pais­ta pii­rak­kaa 200 as­tees­sa noin 35 mi­nuut­tia, kun­nes täy­te on rus­kis­tu­nut ja juu­ri hyy­ty­nyt. Tar­joa heti tai sa­man päi­vän ai­ka­na.